Για τη μάχη της με τη νευρική ανορεξία, τα σημάδια που έδειχναν ότι πάσχει από διατροφική διαταραχή, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετώπισε μίλησε η Ζέτα Δούκα.
Καλεσμένη στο «Καλύτερα Αργά», το βράδυ της Τρίτης (29/10), η ηθοποιός εξήγησε αρχικά ότι οι διατροφικές διαταραχές δεν έχουν να κάνουν με την τροφή αλλά με την ανάγκη του πάσχοντα για προσοχή και αγάπη, ενώ στη συνέχεια ανέφερε τόσο τη σοβαρότητα που είχε η κατάστασή της αλλά και τα λάθη που έγιναν.
«Από τα 15 μου μέχρι τα 26 μου είχα διαταραχές πρόσληψης τροφής, ανορεξία και στη συνέχεια βουλιμία. Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής ανήκουν στην κατηγορία των εθισμών, έχουν να κάνουν με την έκκληση προσοχής, την έκκληση αγάπης, την ανάγκη να δείξεις ότι είμαι εδώ και έχω ανάγκη την προσοχή και την αγάπη σας. Δεν έχει να κάνει με την τροφή. Απλώς η τροφή χρησιμοποιείται ως μέθοδος κατάδειξης αυτής της κατάστασης» είπε αρχικά.
Στη συνέχεια, η Ζέτα Δούκα ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε πίστευε ότι είναι παχιά κι ότι δεν είχε να κάνει με τα κιλά της η διαταραχή. «Σε καμία περίπτωση δεν πίστευα ότι ήμουν παχιά. Ήμουν χορεύτρια, ήμουν πολύ αδύνατη» τόνισε.
«Στη θέση της λέξης “φαγητό” βάλτε τη λέξη “αλκοόλ“, “ναρκωτικό”, για να καταλάβετε αν αυτό που θέλω να δείξω έχει να κάνει με μία φυσική ή συναισθηματική μου ανάγκη» πρόσθεσε.
Τέλος, η ηθοποιός αποκάλυψε ότι η κατάστασή της ήταν σοβαρή και είχε φθάσει σε επικίνδυνα σημεία, ενώ αναφέρθηκε σε λάθος αντιμετώπιση από γιατρό που και αυτή της στοίχισε.
«Έχασα τόσο πολύ βάρος που έφτασα στο σημείο να φοράω ρούχα που φορούσα στο Δημοτικό. Μου κόπηκε η περίοδος. Ένα μεγάλο καμπανάκι της ανορεξίας έχει να κάνει με την απώλεια της έμμηνου ρήσεως. Επομένως ναι το κατάλαβαν, αλλά δύο χρόνια αφότου νοσούσα. Τα σημάδια είναι πρώιμα, έχουν να κάνουν με την εικόνα σώματος, με την ενασχόληση με το φαγητό, με το πώς φαίνομαι, με την απομόνωση, με χίλια δυο πράγματα, που ευτυχώς οι γονείς πλέον και το περιβάλλον είναι σε κατάσταση να καταλάβουν από την αρχή, υπάρχει η πληροφόρηση και η ενημέρωση και ένα σωρό εργαλεία για να τα μπορείς να τα δεις σε πρώιμο στάδιο. 1 στους 4 ασθενείς μπορεί να καταλήξει» είπε και πρόσθεσε:
«Όταν διαπιστώθηκε ότι έχασα πάρα πολλά κιλά, στα 17 μου, με πήγε η μητέρα μου σε γυναικολόγο και μου έκανε μία πάρα πολύ τραυματική εξέταση. Με παρότρυνε να τρώω παραπάνω και να πάρω ορμόνες. Όλα τα λάθη δηλαδή. Όλα τα λάθη. Δεν μου συνέστησε να δω έναν ειδικό ψυχικής υγείας».