Στη σκιά της ιρανικής πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ κι ενώ αυξάνεται η ανησυχία για μια εκτεταμένη σύγκρουση, ακολουθεί μια γρήγορη ματιά στο είδος της πυραυλικής ικανότητας που διαθέτει η Τεχεράνη στο στρατιωτικό της οπλοστάσιο.
Σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, το Ιράν διαθέτει πάνω από 3.000 βαλλιστικούς πυραύλους, με βεληνεκές – από μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, έως βαλλιστικούς πυραύλους υγρού καυσίμου που βασίζονται κυρίως σε σχέδια από τη βορειοκορεατική και τη ρωσική τεχνολογία.
Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι εκτόξευσε 180 πυραύλους στο Ισραήλ και προειδοποίησε για νέα επίθεση εάν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι πύραυλοι έφτασαν στο Ισραήλ μέσα σε 15 λεπτά κάτι που αποδεικνύει ότι πρόκειται για βαλλιστικούς πυραύλους.
Οι πύραυλοι Sajjil, που λειτουργούν με τεχνολογία στερεών καυσίμων, μπορούν να μεταφέρουν ωφέλιμο φορτίο περίπου 700 κιλών και να διεισδύσουν σε βάθος έως και 2.500 χιλιόμετρα μακριά από το ιρανικό έδαφος. Το Τελ Αβίβ απέχει 2.000 χιλιόμετρα από την Τεχεράνη.
Η σειρά Shahab χρησιμοποιείται συχνά από το Ιράν για να σοκάρει τον εχθρό του. Οι πύραυλοι τύπου Shahab-3 μπορούν να φτάσουν μέχρι και περίπου 2.000 χιλιόμετρα. Ενώ συνήθως χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν φόβο σε αστικές περιοχές, οι ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα βλήματα είναι μικρότερες από τους πυραύλους Sajjil.
Στο γράφημα που ακολουθεί με μερικούς από τους πυραύλους του Ιράν και τις δυνατότητές τους, βλέπουμε ότι αρκετοί θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και στην Ελλάδα.
Οι πύραυλοι Sajjil και οι πύραυλοί του Qiam μπορούν να εκτοξευθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και να μετακινηθούν από το ένα μέρος στο άλλο με τη βοήθεια μικρότερων οχημάτων.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το Ιράν έχει βελτιώσει τις δεξιότητές του στην παραγωγή πυραύλων ακριβείας. Για παράδειγμα, το Fateh-110 έχει πιστωθεί ότι είχε σημαντική ακρίβεια στη στόχευση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, όπως αποδεικνύεται από την επίθεση του Ιράν τον Ιανουάριο του 2020 κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.
Ένας άλλος παρόμοιος πύραυλος ονομάζεται Khaibar, ο οποίος μπορεί να ταξιδέψει 1.240 μίλια με 2.000 κιλά ωφέλιμο φορτίο.