Στα «δίχτυα» των ελεγκτικών μηχανισμών θα πέφτουν όσοι γιατροί και φαρμακοποιοί επιχειρούν να εξαπατήσουν τον ΕΟΠΥΥ, καθώς πλέον τα ηλεκτρονικά ίχνη μέσω από την άυλη συνταγογράφηση θα εντοπίζουν όσους προσπαθούν να κερδίσουν εις βάρος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Ταμείου της χώρας.
Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στον απόηχο της σύλληψής των δυο κυκλωμάτων που χρέωσαν πάνω από 3,5 εκατ. ευρω τον ΕΟΠΥΥ με παράνομες ιατρικές συνταγές.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι θα ξεκινήσουν και αναδρομικοί έλεγχοι ενώ με τα υπάρχοντα και νέα συστήματα καθώς και την ψηφιοποίηση των εξετάσεων και την εισαγωγή τους στον ηλεκτρονικό φάκελο, περιορίζονται τα περιθώρια συνταγογράφησης πέρα των πρωτοκόλλων.
Αναλυτικά, ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι χάρη σε αλγόριθμο εντοπίζονται οι ιατροί που έχουν «περίεργη συνταγογραφική συμπεριφορά». Ο «κόκκινος συναγερμός» χτυπάει στο σύστημα αυτό, όταν τα φάρμακα που συνταγογραφούνται «δεν προβλέπονται από κανένα πρωτόκολλο και δεν ταιριάζουν» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη, στον ΑΝΤ1.
Ήδη υπάρχουν συστήματα, αλλά θα εγκατασταθούν και νέα μέσω της ΗΔΙΚΑ, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο και αναδρομικά σε βάθος πενταετίας. «Τα ηλεκτρονικά ίχνη δεν σβήνονται» υποστήριξε ο υπουργός, τασσόμενος υπέρ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
«Με την ψηφιοποίηση των εξετάσεων που θα εισέρχονται στον ηλεκτρονικό φάκελο αποφεύγεται το ενδεχόμενο ο γιατρός να παραβιάσει το πρωτόκολλο, διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο Ιούνιο», όπως υπενθύμισε ο ίδιος.
Διαγνωστικές εξετάσεις
Επίσης, οι διαγνωστικές εξετάσεις θα διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή ενώ έως το τέλος του χρόνου, θα έχουν συνδεθεί όλα τα εργαστήρια.
Μάλιστα, έφερε παράδειγμα την παράτυπη συνταγογράφηση του αντιδιαβητικού Οzempic που έχει γίνει ανάρπαστο σε όσους θέλουν να αδυνατίσουν προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που δεν το βρίσκουν για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους: «Ο γιατρός πρέπει να έχει ανεβάσει εξετάσεις που να δείχνουν ότι έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ο ασθενής, που του υποδεικνύει το πρωτόκολλο να πάρει Οzempic».
Ειδικότερα, για τον συγκεκριμένο φάρμακο ο υπουργός τόνισε ότι ζήτησε από χθες από τον ΕΟΦ, να κάνει την αντιστοίχιση των Οzempic που παρέδωσαν οι φαρμακαποθήκες στα φαρμακεία.
Επίσης, θα ελεγχθούν πόσες συνταγές εκτελέστηκαν από την άυλη συνταγογράφηση καθώς και τα αποθέματα των φαρμακείων. Στόχος είναι να εντοπιστεί «εάν έχει υπάρξει παράνομη εξαγωγή ή παράνομη πώληση αυτού του φαρμάκου» σημείωσε ο υπουργός.
Αναφορικά με τις ελλείψεις στα φάρμακα, ο υπουργός ανέφερε ότι: «Από τον Ιανουάριο λειτουργεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία έχουν συνδεθεί όλες οι φαρμακαποθήκες και μας δηλώνουν ακριβώς τι έχουν για κάθε φάρμακο στην αποθήκη τους από αυτά που είναι σε έλλειψη».