Το “εμπόδιο” του Κανονισμού της Βουλής που απαιτεί τη “σύμπραξη” των 2/5 των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να καταστεί υποχρεωτική η συνεδρίαση συναντά η κοινή πρωτοβουλία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο, σε ανώτατο επίπεδο, μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας έδιναν και έπαιρναν από το πρωί, τα κουκιά ωστόσο, δεν φαίνεται να βγαίνουν, καθώς τα κόμματα αυτά μαζί και με το ΚΚΕ διαθέτουν 9 βουλευτές.
Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι οι ακροάσεις προσώπων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, είναι υποχρεωτικές μόνο εάν το ζητήσουν τα δύο πέμπτα (2/5) των μελών της και ως εκ τούτου θα πρέπει να το ζητήσουν 11 βουλευτές. Με βάση ωστόσο, τις δυνάμεις των κομμάτων προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών θα πρέπει να συνυπογράψει και ένα ακόμη κόμμα, είτε η Ελληνική Λύση, είτε η Νίκη, είτε οι Σπαρτιάτες. Πληροφορίες ωστόσο, από τα τρία κόμματα αναφέρουν πως μέχρι αυτή την ώρα δεν τους έγινε κάποια κρούση. Το αίτημα δεν ειναι απαραίτητο να είναι κοινό, μπορεί να καταθέσει το κάθε κόμμα το δικό του, αλλά με ίδιο αντικείμενο.
Την ίδια ώρα πάντως, το ΚΚΕ κατέθεσε το δικό του αίτημα για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών, ζητώντας τη διαβίβαση στη Βουλή του πορίσματος του Αρείου Πάγου, καθώς και όλων των στοιχείων της σχετικής δικογραφίας.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε δηλώσεις της ανέφερε πως η ίδια επικοινώνησες με τους κ.κ. Ανδρουλάκη, Χαρίτση, Κασσελάκη και Κουτσούμπα, κι όλοι συμφώνησαν ότι είναι κορυφαίας σημασίας η εξεταση του σκανδάλου. “Κατατίθενται μεχρι την λήξη της ημέρας αιτήματα από της πέντε ΚΟ προκειμένου να συγκληθεί η επιτροπή Θεσμών. Να κληθεί η κυρία Αδειλινη”, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι ειναι εξαιρετικά ικανοποιημένη από τα δημοκρατικά αντανακλαστικά τα οποία λειτούργησαν με τρόπο που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει στο δρόμο της συγκάλυψης. “Ζητάμε την άμεση σύγκληση της επιτροπής της Θεσμών. Μέχρι και την Παρασκευή παραμένει ανοιχτή η Βουλή. Να μην παίξουν καθυστερήσεις”, είπε.
Κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν πως ποτέ στο παρελθόν η Βουλή δεν έχει θέσει υπό την κρίση της δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα ανώτατων δικαστηρίων, καθώς θα ισοδυναμούσε με κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών. Σημειώνουν ακόμη, ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως ανώτατοι δικαστικοί καλούνται να τοποθετηθούν “για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας”.