Με τη διαδικασία εξπρές στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας – σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις και «πυρ ομαδόν» κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση – όταν η Νέα Δημοκρατία απέρριψε την Παρασκευή το αίτημα σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης να κληθούν στη Βουλή οι δικαστικοί λειτουργοί που ερεύνησαν την υπόθεση, η κυβέρνηση ελπίζει ότι ένα ακανθώδες θέμα έκλεισε μετά από δύο χρόνια εντάσεων και κριτικής.
Βέβαια η άρνηση της γαλάζιας πλειοψηφίας να προσκληθούν για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με το πόρισμα για τις υποκλοπές η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, και ο αρμόδιος αντεισαγγελέας, Αχιλλέας Ζήσης, προκαλεί νέο γύρο επιθέσεων από την αντιπολίτευση.
Και μάλιστα οι σκέψεις που κυκλοφορούν είναι για κάποιου είδους συντονισμό των κομμάτων της κεντροαριστεράς, ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση και να καταδικαστεί για την “επιχείρηση συγκάλυψης”. Την ιδέα – πρόταση αυτή την διατύπωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σε χθεσινό άρθρο του (στο ΒΗΜΑ) και μένει να φανεί εάν και τι περιθώρια υπάρχουν πράγματι να υπάρξει κάποιο ενιαίο μέτωπο των κομμάτων της αντιπολίτευσης που θεωρούν ότι πράγματι η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη απέκρυψαν ή δεν έφτασαν στην αλήθεια.
Ωστόσο, με δεδομένο το… αριθμητικό πλεονέκτημα του κυβερνώντος κόμματος στην Επιτροπή, οιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη. Ακόμα κι έτσι, δεν κρύφτηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να «κλείσει» την υπόθεση αυτή όσο πιο γρήγορα γινόταν, έστω κι αν πολλά από τα ερωτήματα που θέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με διάφορα σημεία του πορίσματος, αλλά και δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που το πόρισμα του Άρειου Πάγου μοιάζει να μην έλαβε υπόψη συνεχίζουν να… αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, βαραίνοντας ακόμα περισσότερο το πολιτικό σκηνικό.
Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που η κυρία Αδειλίνη δημοσιοποίησε την ανακοίνωσή της σχετικά με το πόρισμα για τις υποκλοπές, η κυβερνητική γραμμή ήταν σαφής:
- Πρώτον, «από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αναμένουμε τις αποφάσεις τις Δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Κυβέρνησης. Η Δικαιοσύνη μίλησε και παρουσίασε το ενδελεχές και εμπεριστατωμένο αποτέλεσμα της έρευνάς της», είπαν κυβερνητικές πηγές.
- ·Δεύτερον, «επειδή κάποια πράγματα είναι ρητώς διατυπωμένα στο Σύνταγμα και τους νόμους, υπάρχει δυνατότητα σύγκλησης της επιτροπής Θεσμών και κλήσης εκπροσώπων δικαστικής εξουσίας, όχι όμως για να απολογηθούν. Αυτό είναι παράνομο. Αυτό το αίτημα είναι άκυρο. Προβλέπεται να έρθει εκπρόσωπος δικαστικής εξουσίας για ζητήματα διαδικαστικά της δικαιοσύνης», είχε πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Όπερ και εγένετο… με την κυβέρνηση να επενδύει πλέον στον χρόνο – ο οποίος, βέβαια, δεν είναι σίγουρο αν είναι ο καλύτερος ή χειρότερος γιατρός – και στη θερινή ραστώνη, αλλά και στο γεγονός ότι το ενδιαφέρον των πολιτών για το θέμα των υποκλοπών είναι μάλλον χαμηλό, ώστε η υπόθεση σιγά-σιγά να φύγει από το επίκεντρο της επικαιρότητας και να «ανέβουν» άλλα, πιο… βολικά για την κυβέρνηση θέματα.
Βέβαια, από το «γαλάζιο» στρατόπεδο αναγνωρίζεται ότι η αντιπολίτευση και ειδικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, θα συνεχίσουν να επαναφέρουν το ζήτημα στην πρώτη γραμμή, ωστόσο, θεωρείται από το Μαξίμου ότι, εκτός μεγάλου απροόπτου, δύσκολα θα προκαλέσει κάποια ζημιά στην κυβέρνηση και, σίγουρα, πολύ λιγότερη από αυτή που προκαλούν τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία και παραμένουν και άλυτα, αλλά και επιδεινούμενα (π.χ. η άνοδος του πληθωρισμού τον Ιούλιο «έκοψε τα φτερά» στο αφήγημα της καλύτερης εικόνας στις τιμές).