«Πόρτα» έδειξε η γαλάζια πλειοψηφία στη Βουλή στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και τον αντιεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση, απορρίπτοντας τα αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να κληθούν προς ακρόαση οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί για το πόρισμα που βγάζει -όπως ειπώθηκε- «λάδι» την ΕΥΠ και κάθε άλλη κρατική υπηρεσία στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση που χρωματίστηκε από τις συνεχείς παρεμβάσεις και διακοπές της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η ΝΔ απέρριψε τα αιτήματα, κατηγορώντας τα κόμματα για παραβίαση της αρχής διάκρισης των εξουσιών.
«Προδήλως αντισυνταγματικά», χαρακτήρισε τα αιτήματα ο Θάνος Πλεύρης από τη ΝΔ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει, όπως επεσήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγούμενο με τις κλήσεις της Γεωργίας Τσατάνη και της Βασιλικής Βλάχου στην ίδια Επιτροπή, αλλά και της διαφοροποίηση του Κωστή Χατζηδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής.
Τα κόμματα επέμειναν ότι τα αιτήματα δεν προσκρούουν στη διάκριση των εξουσιών, καθώς αυτό το οποίο ζητούσαν δεν ήταν ο έλεγχος της εισαγγελικής αρχής αλλά ενημέρωση για αποφάσεις που ελήφθησαν.
Η Θεοδώρα Τζάκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι «απολύτως απαραίτητη» η μελέτη των νομικών επιχειρημάτων τόσο του κ. Ζήση όσο και της κ. Αδειλίνη. «Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν ελέγχουμε τη δικαστική κρίση, αλλά ζητάμε να ενημερωθούμε για αυτήν», είπε για να προσθέσει ότι το γεγονός ότι «δεν δίνεται το πόρισμα, είναι πρόσθετο πλήγμα στο κράτος δικαίου».
«Το κύρος της δικαστικής εξουσίας υφίσταται ένα πολύ σημαντικό χτύπημα», τόνισε κι ο Παναγιώτης Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε «δεν θα δικάσουμε ως Επιτροπή επί του πορίσματος, θελουμε όμως να λάβουμε γνώση… εκτός αν πούμε ότι είναι ανέλεγκτος ο κ. Ζήσης». Σημείωσε δε, με νόημα πως κάθε εποχή έχει τον Παπαγγελόπουλο της.
«Αν η κ. Αδειλίνη τοποθετείται με «τέτοια απολυτότητα, τότε ο Πάπας της Ρώμης τι θα έλεγε;», διερωτήθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ.
Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα.