Αυτή η υγιεινή πατατοσαλάτα είναι η ιδανική λύση για τα καλοκαιρινά μπάρμπεκιου και πικ νικ στην εξοχή, αφού ταιριάζει τέλεια με τα ψητά κρεατικά και τα πιάτα με ψάρια.
Οι τρυφερές πατάτες συνδυάζονται ιδανικά με τα τραγανά λαχανικά, τα φρέσκα αρωματικά βότανα και συμπληρώνονται γευστικά με το κρεμώδες και δροσερό ντρέσινγκ.
Υλικά για τη Συνταγή
1 κιλό πατάτες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια (1 ½ εκατοστού)
2 κοτσάνια σέλερυ, κομμένα σε κύβους
½ φλιτζάνι ξερά κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους
2 κουταλιές της σούπας κάππαρη
1/3 φλιτζανιού σχοινόπρασο φρέσκο, ψιλοκομμένο
4 κουταλιές της σούπας άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
Για το ντρέσινγκ
¾ φλιτζανιού γιαούρτι στραγγιστό 2%
¼ φλιτζανιού μαγιονέζα
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Dijon
2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού
1 ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες (προαιρετικά)
Μερικά ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1.Αρχικά βάλτε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε με κρύο νερό που να τις σκεπάζει κατά 2 με 2,5 εκατοστά. Αφήστε την κατσαρόλα να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώστε την ένταση και σιγοβράστε, χωρίς καπάκι, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι, για περίπου 10 λεπτά. Στραγγίστε τις, αφήστε τις στην άκρη να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και αμέσως μετά μεταφέρετέ τις σε ένα μεγάλο μπολ.
2. Ετοιμάστε το ντρέσινγκ: Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε ελαφρά το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τα σκόρδα, αν χρησιμοποιήσετε. Σε αυτό το στάδιο η σάλτσα θα έχει έντονη και αλμυρή γεύση που θα ισορροπήσει όμως μόλις αναμειχθεί με τις πατάτες.
3. Περιχύστε τις πατάτες με το ντρέσινγκ και ανακατέψτε τις προσεκτικά ώστε να καλυφθούν.
4. Προσθέστε το σέλινο, τα κόκκινα κρεμμύδια, την κάπαρη, το σχοινόπρασο και τον άνηθο. Δοκιμάστε τις γεύσεις και αν χρειαστεί αλατοπιπερώστε ανάλογα και γαρνίρετε με λίγα ραπανάκια και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.