Την ώρα που στην Ελλάδα γίνεται κουβέντα για το εάν πρέπει να υιοθετηθεί ο όρος «γυναικοκτονία» και ενώ οι δολοφονίες γυναικών καταγράφουν ρεκόρ, στη Βρετανία επιχειρούν ένα μέτρο αρκετά τολμηρό.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών και αποκαλύπτει το BBC, «ο ακραίος μισογυνισμός θα αντιμετωπίζεται ως μια μορφή εξτρεμισμού στο πλαίσιο των νέων κυβερνητικών σχεδίων»
Η υπουργός Εσωτερικών, Υβέτ Κούπερ, διέταξε την επανεξέταση της στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού για να καθοριστεί ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των απειλών που προέρχονται από επιβλαβείς ιδεολογίες.
Η ανάλυση θα εξετάσει το μίσος για τις γυναίκες ως μία από τις ιδεολογικές τάσεις που η κυβέρνηση λέει ότι κερδίζει έδαφος.
Η κυρία Κούπερ είπε ότι έχει σημειωθεί άνοδος του εξτρεμισμού «τόσο στο διαδίκτυο όσο και στους δρόμους μας» που «διαλύει τον ίδιο τον ιστό των κοινοτήτων μας και τη δημοκρατία μας».
Η ανασκόπηση θα εξετάσει την άνοδο του ισλαμιστικού και ακροδεξιού εξτρεμισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τις ευρύτερες ιδεολογικές τάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ακραίου μισογυνισμού ή πεποιθήσεων που εντάσσονται σε ευρύτερες κατηγορίες, όπως η βία.
Θα εξετάσει επίσης τα αίτια και τη συμπεριφορά της ριζοσπαστικοποίησης των νέων.
Η Κούπερ είπε ότι η στρατηγική θα «χαρτογραφήσει και θα παρακολουθήσει τις εξτρεμιστικές τάσεις» για να βρει πώς να εκτρέψει τους ανθρώπους μακριά από αυτές».
Θα εντοπίσει επίσης «τυχόν κενά στην υπάρχουσα πολιτική που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να πατάξουν εκείνους που πιέζουν επιβλαβείς και απεχθής πεποιθήσεις και βία» και το υπουργείο Εσωτερικών θα «ανταποκριθεί στα αυξανόμενα και μεταβαλλόμενα πρότυπα» εξτρεμισμού σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο».
Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η «ταχεία αναθεώρηση». Είναι μια από τις πολλές αναθεωρήσεις πολιτικής που έχουν ανακοινώσει το Εργατικό Κόμμα από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο.
Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που η κυβέρνηση θεωρεί τον μισογυνισμό ως μια μορφή εξτρεμισμού.
Εδώ και μερικά χρόνια υπάρχει ανησυχία για την “Incel Culture”, ένα διαδικτυακό κίνημα κυρίως νεαρών ανδρών που περιγράφουν τους εαυτούς τους ως «ακούσια άγαμους» και κατηγορούν τις γυναίκες για τα προβλήματά τους.