Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Βόλος, μετά τις πρωτοφανείς εικόνες που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες με τα νεκρά ψάρια, μετά από απόφαση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.
Συγκκριμένα, με σημερινή (Παρασκευή 30/8) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίζεται η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από θαλάσσια ρύπανση που εκδηλώθηκε στον Παγασητικό κόλπο, στις 28-08-2024.
Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης, θα ισχύει από την ημερομηνία την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου και για έναν μήνα, δηλαδή, έως και 30 Σεπτεμβρίου 2024.
Μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Embed code
Παραλίες σε καραντίνα
Λόγω των νεκρών ψαριών που ξεβράστηκαν στις ακτές του Παγασητικού τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές προτείνουν την αποφυγή κολύμβησης σε ορισμένες παραλίες.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συνιστά την αποφυγή κολύμβησης στις ακτές του Βόλου, συμπεριλαμβανομένων των: Σουτραλί Αγριάς, Πλάκες, Άναυρος, Ξενία, Πευκάκια-Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών), Αλυκές, Αμφανών και Αμαρυλλίς, λόγω των νεκρών ψαριών.
Η σύσταση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να εξαλειφθεί η δυσοσμία και να απομακρυνθούν τα νεκρά ψάρια, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των λουομένων και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.
Το φράγμα της Κάρλας δεν μπορούσε να κλείσει, λέει το πόρισμα της Εισαγγελίας
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου, η οποία είχε διατάξει και ολοκλήρωσε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο προκαταρκτική έρευνα, αποδεικνύει ότι ο Παγασητικός μέχρι και την εμφάνιση των ψαριών από την Κάρλα, δεν επιβαρύνονταν από τη λίμνη και πως το θυρόφραγμα της Κάρλας, εξαιτίας του οποίου νερά και ψάρια καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο, δεν μπορούσε να κλείσει.
Με αφορμή τη μήνυση που είχε καταθέσει ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τις πλημμύρες και τις ποσότητες νερών που κατέληγαν στον Παγασητικό Κόλπο, πραγματοποιήθηκε πολύμηνη έρευνα, η οποία ανέδειξε ότι τα νερά της Κάρλας δεν ήταν μολυσμένα, βάσει μετρήσεων που έγιναν. Η ποιότητα των νερών του Παγασητικού Κόλπου δεν επηρεαζόταν από την είσοδο σε αυτόν, νερών από την Κάρλα.
Το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει επειδή έπρεπε να εκτονωθεί η πλημμυρική κατάσταση. Επίσης, αναφέρεται ότι το άνοιγμα του θυροφράγματος ακολουθεί τους κανόνες που θέτει ο Νόμος. Με βάση τα παραπάνω η μήνυση του δημάρχου Βόλου τέθηκε στο αρχείο.
Λουκέτο έβαλαν καταστήματα λόγω της δυσοσμίας
Το μπαράζ… λουκέτων εξαιτίας των νεκρών ψαριών στις περιοχές του Αναύρου και του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου λειτουργούν οι περισσότερες καλοκαιρινές επιχειρήσεις εστίασης, ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες και χθες Πέμπτη, κορυφώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από τον taxydromo Μαγνησίας.
Περιοχές γύρω από τις καλοκαιρινές επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος «βούλιαζαν» από κόσμο, ξαφνικά ερήμωσαν…
Ιδιοκτήτες καλοκαιρινών καταστημάτων βλέποντας τις επιχειρήσεις τους άδειες, αποφάσισαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους μέχρι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια, τα οποία παρά τις προσπάθειες απομάκρυνσής τους από θάλασσα και ακτές, «επιστρέφουν» ξανά και ξανά.