Συνεχίζει την άνοδο η τιμή του πετρελαίου, από χθες το πρωί, με το ευρωπαϊκό brent να διαπραγματεύται σχεδόν στα 124 δολάρια το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση των ηγετών της ΕΕ ότι κατέληξαν σε συμφωνία αργά τη Δευτέρα για την απαγόρευση του 90% του ρωσικού αργού μέχρι το τέλος του έτους.
Το πετρελαϊκό ράλι επιτείνει τις πληθωριστικές πιέσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο το έργο των Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίες αναζητούν χρυσή τομή στη νομισματική τους πολιτική, προκειμένου να χαλιναγωγήσουν τις τιμές χωρίς να πλήξουν την ανάπτυξη.
Η επίδραση της νέας αυτής κατάστασης στις λιανικές τιμές αναμένεται να εμφανιστεί σύντομα. Τις επόμενες ημέρες έρχονται πολύ μεγάλες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου.
Εάν αυτές οι προβλέψεις επαληθευτούν, το 2,20 ευρώ/λίτρο που είναι η μέση τιμή στην Αττική θα γίνει 2,30 ευρώ/λίτρο, ενώ το 2,60 ευρώ/λίτρο που ισχύει στη νησιωτική χώρα, θα εκτοξευτεί στα 2,70 ευρώ/λίτρο.
«Αν συνεχίσει να πηγαίνει έτσι, δεν νομίζω ότι θα σταθεί στο 2,80 στις υψηλές τιμές», είπε ο κ. Ασμάτογλου, κάτι που σημαίνει ότι θα δούμε σύντομα την τιμή της βενζίνης να «σκαρφαλώνει» στα 3 ευρώ!
Αναφερόμενος στον φόρο καυσίμων, τόνισε ότι υπάρχει μείωση στις πωλήσεις άρα και των εσόδων και ο ΦΠΑ καλύπτει αυτή τη «χασούρα».
Στελέχη των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το που μπορεί να φτάσει το ράλι των τιμών των καυσίμων και μέχρι πότε θα διαρκεί.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με όσα καταμαρτυρούν, είναι αδύνατο να κάνουν οποιαδήποτε εκτίμηση καθώς η δυναμική των αυξήσεων είναι πρωτόγνωρη. Μία σειρά αβεβαιοτήτων περιορίζει τη δυνατότητα προβλέψεων αλλά ακόμη και επιχειρηματικού σχεδιασμού.
Τέτοιες είναι η έκταση και η ένταση του πολέμου στην Ουκρανία καθώς και το μέγεθος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και ιδίως στο εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση και μόνο για τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό του ρωσικού αργού είχε πυροδοτήσει τις προηγούμενες ημέρες μεγάλες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων στην Μεσόγειο. Την περίοδο αυτή οι διεθνείς τιμές των βενζινών στη Μεσόγειο είναι οι ιστορικά μέγιστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή Platt’s από τις 10 Μαΐου έως τις 17 Μαΐου ανέβαινε διαρκώς. Στις 10 του μηνός ήταν στα 1,096 ευρώ ανά λίτρο και στις 17 στα 1,236 ευρώ.
Οι διεθνείς τιμές της βενζίνης στη Μεσόγειο έχουν πάρει φωτιά εξαιτίας της απουσίας ρωσικού πετρελαίου με αποτέλεσμα η αναζήτηση άλλων πηγών από άλλες χώρες να κοστίζουν ακριβά.
Οι μεγάλες ανατιμήσεις των καυσίμων, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, οφείλονται και στο ιστορικό ράλι της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα από το 2003 και μετά. Η ισοτιμία ευρώ έναντι δολαρίου κινείται στο 1,052 με 1,057, όταν πέρυσι ήταν στα 1,28 ευρώ.
Και φυσικά στην Ελλάδα η μεγάλη φορολόγηση των υγρών καυσίμων κίνησης που αντιστοιχεί πάνω από το 51% της τελικής τιμής είναι ένας από τους αρνητικούς παράγοντες ως προς τη συγκράτηση του κόστους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρ. Επιτροπής, έχει την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ε.Ε., ενώ στις προ φόρων τιμές η χώρα μας κατατάσσεται στην 11η θέση.
Παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα που πωλούνται σε νησιά στο 17% από 24%. Ο μειωμένος συντελεστής ισχύει σήμερα σε νησιωτικές περιοχές και στελέχη εταιρειών εμπορίας καυσίμων, θεωρούν πως η επέκταση του και σε άλλες θα είχε θετικό αντίκτυπο στο κόστος.
Η συμφωνία στις Βρυξέλλες
Το εμπάργκο αποτελεί μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες για την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», σύμφωνα με δήλωση της 31ης Μαΐου.
Αυτή η προσωρινή εξαίρεση καλύπτει το υπόλοιπο ρωσικό πετρέλαιο που δεν έχει ακόμη απαγορευτεί, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Συμφωνήσαμε ότι το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα το συντομότερο δυνατό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό είναι λοιπόν ένα θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε και στο οποίο θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμα, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, αυτό που κάναμε σήμερα», είπε, αναφερόμενη στην προσωρινή εξαίρεση.
Διστακτικός ο ΟΠΕΚ
Ένας άλλος παράγοντας που υποστηρίζει τις υψηλές τιμές είναι η διστακτικότητα που επιδεικνύει μέχρι στιγμής ο ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.
Ο πετρελαϊκό όμιλος συνεδριάζει την Πέμπτη και αναμένεται ευρέως να τηρήσει το σχέδιό του για αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 400.000 βαρέλια το μήνα, στόχος που έχει τεθεί σε εφαρμογή από πέρυσι.
Πηγή: news247.gr