Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του, Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσαν με ανακοίνωσή τους ότι στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις για υποψήφια πρόεδρο των Δημοκρατικών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα, ξένοι ηγέτες χαιρετίζουν την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από τη κούρσα και να στηρίξει την Χάρις.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι σέβεται την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.
«Σέβομαι την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν και ανυπομονώ να εργαστούμε από κοινού για το υπόλοιπο της προεδρίας του», δήλωσε ο Στάρμερ.
«Γνωρίζω ότι, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της αξιοσημείωτης καριέρας του, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έλαβε την απόφασή του με βάση αυτό που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού» πρόσθεσε.
Στην Γερμανία, ο Όλαφ Σολτς, έκανε λόγο για «φίλο» του, ο οποίος «πέτυχε πολλά για τη χώρα του, την Ευρώπη και τον κόσμο».
«Ο φίλος μου πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πετύχει πολλά: για την χώρα του, για την Ευρώπη, για τον κόσμο. Χάρη σε αυτόν, η διατλαντική συνεργασία είναι στενή, το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό και οι ΗΠΑ είναι για εμάς καλός και αξιόπιστος εταίρος. Η απόφασή του να μην είναι και πάλι υποψήφιος αξίζει αναγνώρισης», ανέφερε ο καγκελάριος
Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, σχολίασε: «Ο Τζο Μπάιντεν υπηρέτησε τον αμερικανικό λαό για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Η σημερινή απόφασή του αξίζει τον μεγαλύτερο σεβασμό».
Για «λάθος» που «διόρθωσε» μίλησε ο ειδικός του CDU για θέματα εσωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν. «Ο Τζο Μπάιντεν διόρθωσε το λάθος του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα με καθυστέρηση, αλλά όχι πολύ αργά. Και αυτό αξίζει τον μεγαλύτερο σεβασμό. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει τώρα την ευκαιρία να αλλάξει και πάλι την προεκλογική εκστρατεία».
Οι αντιδράσεις άλλων ηγετών
Ξένοι ηγέτες αντέδρασαν επίσης στην απόφαση ηγέτες στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσυρθεί από την εκστρατεία για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο:
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, έγραψε: «Όλος ο θαυμασμός και η αναγνώρισή μου για τη γενναία και αξιοπρεπή απόφαση του προέδρου @JoeBiden. Χάρη στην αποφασιστικότητα και την ηγεσία του, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την οικονομική κρίση μετά την πανδημία και τη σοβαρή επίθεση στο Καπιτώλιο και υπήρξαν υποδειγματικές στην στήριξή τους προς την Ουκρανία μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα του Πούτιν. Μια μεγάλη χειρονομία από έναν μεγάλο πρόεδρο που ανέκαθεν αγωνιζόταν για τη δημοκρατία και την ελευθερία».
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Στέρε, σχολίασε: «Σέβομαι την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να μην είναι υποψήφιος για επανεκλογή. Η αιτιολόγηση αυτή αξίζει σεβασμό. Ο Μπάιντεν υπήρξε ένας από τους πιο εξέχοντες πολιτικούς της Αμερικής για πολλές δεκαετίες, και ένας πρόεδρος που υλοποίησε αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις».
Ο Ντόναλντ Τουσκ, έγραψε στο twitter: «Κύριε Πρόεδρε @JoeBiden, πολλές φορές λάβατε δύσκολες αποφάσεις που έκαναν την Πολωνία, την Αμερική και τον κόσμο πιο ασφαλή, και τη δημοκρατία και την ελευθερία πιο ισχυρές. Γνωρίζω ότι είχατε ως οδηγό σας τις ίδιες αρχές όταν ανακοινώσατε την τελευταία σας απόφαση. Ίσως τη δυσκολότερη στη ζωή σας».
Ο Πετρ Φιάλα από τη Τσεχία, σχολίασε τα εξής: «Είναι αναμφίβολα η απόφαση ενός πολιτικού άνδρα που υπηρέτησε τη χώρα του για δεκαετίες. Είναι ένα υπεύθυνο και σε προσωπικό επίπεδο δύσκολο βήμα, αλλά αυτό του δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Εύχομαι για τις ΗΠΑ να αναδεχθεί ένας καλός πρόεδρος από την δημοκρατική αναμέτρηση δύο ισχυρών και ίσων υποψηφίων».
Επίσης, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ ευχαρίστησε σήμερα τον ομόλογό του Τζο Μπάιντεν «για την ακλόνητη στήριξή του στον ισραηλινό λαό».
«Θέλω να απευθύνω τις πιο ειλικρινείς ευχαριστίες μου στον (πρόεδρο των ΗΠΑ) Τζο Μπάιντεν για τη φιλία του και την ακλόνητη στήριξή του στον ισραηλινό λαό κατά τη διάρκεια των δεκαετιών της καριέρας του. Ως ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε το Ισραήλ σε καιρό πολέμου…και ως ένας αληθινός φίλος του εβραϊκού λαού, είναι ένα σύμβολο του αδιάρρηκτου δεσμού μεταξύ των δύο λαών μας», δήλωσε ο Χέρτσογκ.
Το σχόλιο Κασσελάκη για τον Μπάιντεν
Ο Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε επίσης την απόφαση του Αμερικανού προέδρου.
«Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν να μην διεκδικήσει δεύτερη θητεία, αποτελεί μια πράξη πολιτικής γενναιότητας και ανιδιοτέλειας. Το γεγονός ότι έβαλε το συμφέρον της χώρας του πάνω από το δικό του συμφέρον, λέει πολλά για τον χαρακτήρα του ανθρώπου. Γιατί ο χαρακτήρας σου δεν κρίνεται μόνο όταν αναλαμβάνεις εξουσία, αλλά κυρίως όταν την αφήνεις.
Η σύγχρονη εποχή δημιουργεί προκλήσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθούν προοδευτικές λύσεις για τα καίρια προβλήματα των Αμερικανών πολιτών, όπως η κλιματική κρίση, η ανεργία των νέων, τα φοιτητικά δάνεια, οι πολιτικές συμπερίληψης και η οικονομική ανασφάλεια. Επίσης, το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει από εδώ και πέρα να πάρει μια ξεκάθαρη στάση ενάντια στην γενοκτονία των Παλαιστινίων.
Και πρέπει να προωθήσει την ειρήνη με εγκράτεια στην εξωτερική πολιτική: με ένα ΝΑΤΟ που να έχει ΜΟΝΟ αμυντική αποστολή απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα, όπως ορίζει το καταστατικό του. Ο Joe Biden αφήνει πίσω του μια σημαντική παρακαταθήκη προσφοράς, υπηρετώντας την προοδευτική πολιτική.
Αποτελεί προσωπική τιμή για εμένα το γεγονός ότι συνεργάστηκα μαζί του, ως εθελοντής, κατά την εκστρατεία των εκλογών του 2008. Νιώθω ευγνωμοσύνη για την φιλία μου με τον γιο του Beau (ο οποίος δυστυχώς έφυγε νέος από τη ζωή το 2015). Εύχομαι στον/στην διάδοχό του να μπορέσει να εμπνεύσει δυναμικά τους πολίτες των ΗΠΑ, αλλά και τους Ευρωπαίους πολίτες, ώστε να αντισταθούν απέναντι στην επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς».