Με μία έντονη παρασκηνιακή διαδικασία δρομολογείται η διαδοχή του Απόστολου Τζιτζικώστα στην περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας μετά την εκλογή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία ο περιφερειάρχης είναι μέλος, αρμόδιος για τις Μεταφορές και τον Τουρισμό.
Ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε στη συνεδρίαση της παράταξής του την Πέμπτη την αναπληρώτρια περιφερειάρχη Αθηνά Αηδονά για τη θέση του, μέσα σε ένα κλίμα έντονης καχυποψίας, αλλά κυρίως σφοδρής αντίδρασης από τη Βούλα Πατουλίδου, η οποία διαμήνυσε ότι θα είναι και εκείνη υποψήφια στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τις επόμενες μέρες στο περιφερειακό συμβούλιο.
Ο κ. Τζιτζικώστας προωθεί την κυρία Αηδονά με το «φανερό» επιχείρημα ότι αυτή η υποψηφιότητα διασφαλίζει την ενότητα. Παρασκηνιακά διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι με την «άχρωμη» 75χρονη κυρία Αηδονά, η οποία δεν θα είναι υποψήφια περιφερειάρχης το 2027 προκρίνεται μία λύση ώστε να αποφευχθεί σε αυτή τη φάση μία σκληρή και ανεξέλεγκτη σύγκρουση των «δελφίνων», όπως ο Πάρις Μπίλλιας, ο Κώστας Γιουτίκας και η Βούλα Πατουλίδου.
Υπάρχει όμως και η ερμηνεία από πολλές πλευρές ότι με την κυρία Αηδονά, πραγματικός περιφερειάρχης παραμένει ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος θα ελέγχει από τις Βρυξέλλες και την περιφέρεια.
Η επιλαχούσα και η παραίτηση Κούη
Ειδικά όταν η κυρία Αηδονά έχει ένα τεράστιο πρόβλημα πολιτικής, τρόπον τινά, νομιμοποίησης και θα οφείλει σχεδόν εξ ολοκλήρου την εκτόξευσή της στη θέση της περιφερειάρχη, στον κ. Τζιτζικώστα: Στις εκλογές του 2023 δεν κατάφερε να εκλεγεί περιφερειακή σύμβουλος, παρά κατετάγη πρώτη επιλαχούσα. Κατά ένα απρόσμενο (?) τρόπο, ο κ. Τζιτζικώστας είχε την έμπνευση να τοποθετήσει στην έμμισθη θέση του Συμπαραστάτη του Πολίτη, τον εκλεγμένο σύμβουλο Ντίνο Κούη (παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Άρη) και έτσι άδειασε μία θέση στο συμβούλιο την οποία κατέβαλε η κυρία Αηδονά.
Αλλά προκύπτει το εξής αδυσώπητο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να επιλεγεί για ανώτατο αξίωμα στην Περιφέρεια μία σύμβουλος που οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας την κατέταξαν τόσο χαμηλά και δεν την εξέλεξαν καν στο συμβούλιο, παρά μπήκε σε αυτό επειδή παραιτήθηκε κάποιος άλλος;
Και το ερώτημα το θέτει και το έθεσε στον κ. Τζιτζικώστα η πρώτη σε σταυρούς εκλεγμένη σύμβουλος Βούλα Πατουλίδου. Η οποία πριν διαμηνύσει ότι θα είναι υποψήφια, είχε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον απερχόμενο περιφερειάρχη, αλλά και μία έντονη παρέμβαση στη συνεδρίαση της παράταξης, στην οποία μάλιστα δεν είχε καν… προσκληθεί!
Οι συναντήσεις στην Εξοχών και η μη πρόσκληση
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τζιτζικώστας συνάντηση την Πέμπτη στο κτήριο της παλιάς νομαρχίας στην περιοχή των Εξοχών σε διαδοχικές συναντήσεις τους αρχικά ενδιαφερόμενους για τη διαδοχή του: Τους κυρίους Μπίλλια και Γιουτίκα και την κυρία Πατουλίδου. Ο σκοπός ήταν να τους ενημερώσει ότι θα προτείνει την κυρία Αηδονά και να τους αποθαρρύνει από το να διεκδικήσουν τη θέση.
Η κυρία Πατουλίδου του έθεσε ξεκάθαρα θέμα δημοκρατικής ευθιξίας, ζητώντας του να σεβαστεί την προτίμηση των ψηφοφόρων της περιφέρειας, οι οποίοι κατέταξαν την κυρία Αηδονά και άλλοτε αρμόδια για τα οικονομικά της περιφέρειας, σε θέση επιλαχούσας. Του τόνισε ότι η υποψηφιότητα αυτή έχει χαμηλή δημοκρατική νομιμοποίηση, καθώς υπάρχουν άλλοι, όπως η ίδια που εκλέχτηκε πρώτοι, αλλά και οι άλλοι σύμβουλοι, που έχουν πολύ μεγαλύτερη αποδοχή από τον κόσμο.
Ο κ. Τζιτζικώστας όχι μόνο δεν αποδέχθηκε τις ενστάσεις της, αλλά δεν την ενημέρωσε καν ότι το μεσημέρι της ίδιας είχε συνεδρίαση η παράταξη, στην οποία η κυρία Πατουλίδου πήγε τελικά… απρόσκλητη, μόλις το έμαθε περίπου τυχαία.
Στη συνεδρίαση ακούστηκαν σκληρές κατηγορίες με την ολυμπιονίκη να επικρίνει τις μεθοδεύσεις του κ. Τζιτζικώστα και εκείνον να της απαντά «τραβάς το σκοινί».
Το κλίμα ανάμεσα στους δύο είναι τεταμένο, καθώς αντάλλαξαν ουσιαστικά βαριές κουβέντες.
Όλα δείχνουν πλέον ότι η εκλογή για τη διαδοχή θα γίνει σε κλίμα έντασης και αντεγκλήσεων, καθώς η κυρία Πατουλίδου, αλλά και άλλοι θεωρούν ότι ο κ. Τζιτζικώστας θέλει να κατευθύνει πατερναλιστικά και να ελέγξει τη διαδοχή ως μη οφείλει, καθώς έχει ήδη μετακομίσει στις Βρυξέλλες και θα έπρεπε να αναγνωρίσει τη δυνατότητα των μελών της παράταξής του να αποφασίσουν τα ίδια την επόμενη μέρα.