Τα σκυλιά που ζουν κοντά στο σημείο της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνόμπιλ έχουν μεταλλαχθεί και έχουν αναπτύξει μια νέα υπερδύναμη – είναι απρόσβλητα στην ακτινοβολία, τα βαρέα μέταλλα και τη ρύπανση.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, επιστήμονες περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια συνέλεξαν δείγματα αίματος από 116 αδέσποτα σκυλιά που ζούσαν -σε δύο διαφορετικές αγέλες- στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ (CEZ) και όλα ήταν γενετικά διαφορετικά από άλλους σκύλους στη γύρω περιοχή.
Αυτό δείχνει ότι τα αδέσποτα σκυλιά έχουν προσαρμοστεί ώστε να αντέχουν τη μακροχρόνια έκθεση στο τοξικό περιβάλλον και εξηγεί πώς έχουν καταφέρει να επιβιώσουν εκεί τόσα χρόνια.
Tα δείγματα ελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδικασιών στείρωσης και εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκαν από το πρόγραμμα Clean Futures Fund Dogs of Chernobyl το 2018 και το 2019.
Τα δείγματα αίματος στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ για εξαγωγή και ανάλυση DNA, η οποία αποκάλυψε τη μοναδική γενετική σύνθεση των σκύλων.
«Κάπως έτσι, δύο μικροί πληθυσμοί σκύλων κατάφεραν να επιβιώσουν σε αυτό το εξαιρετικά τοξικό περιβάλλον», είπε ο Norman J. Kleiman, επιστήμονας περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
«Εκτός από την ταξινόμηση της δυναμικής του πληθυσμού σε αυτά τα σκυλιά… κάναμε τα πρώτα βήματα προς την κατανόηση του πώς η χρόνια έκθεση σε πολλαπλούς περιβαλλοντικούς κινδύνους μπορεί να έχει επηρεάσει αυτούς τους πληθυσμούς».
Οι επιστήμονες του Κολούμπια δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Canine Medicine and Genetics τον Μάρτιο του 2023.
Με άλλα λόγια, η έρευνα έδειξε ότι το μολυσμένο περιβάλλον των σκύλων τους έκανε να αναπτύξουν γενετικές μεταλλάξεις που μεταβιβάζονταν από γενιά σε γενιά, οδηγώντας τελικά στην προσαρμογή τους στις σκληρές συνθήκες. Μάλιστα, τα αδέσποτα σκυλιά δεν είναι τα μόνα ζώα CEZ που βρέθηκαν να έχουν αναπτύξει γενετικές υπερδυνάμεις.
Τον Ιανουάριο, μια ομάδα ερευνητών παρουσίασε ευρήματα που υποδηλώνουν ότι οι μεταλλαγμένοι λύκοι που ζουν σε αυτόν τον τοξικό βιότοπο είναι μοναδικά ανθεκτικοί στην έκθεση σε ακτινοβολία που προκαλεί καρκίνο.
Και τον Μάιο, οι επιστήμονες που μελετούσαν ανατολικούς δεντροβάτραχους με μεταλλαγμένο μαύρο δέρμα που ζούσαν κοντά στην τοποθεσία ανακάλυψαν ότι ζουν όσο και οι αντίστοιχοι πράσινοι, μη μεταλλαγμένοι.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ζώνη αποκλεισμού είναι και πάλι κατάλληλη για ανθρώπινη κατοίκηση.
Ο Kleiman ελπίζει ότι η έρευνά του και οι μελλοντικές μελέτες των πληθυσμών αδέσποτων σκύλων της CEZ θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τις γενετικές επιπτώσεις της παρατεταμένης έκθεσης σε τοξικά περιβάλλοντα.
«Η εξέταση των γενετικών επιπτώσεων και των επιπτώσεων στην υγεία αυτών των χρόνιων εκθέσεων στους σκύλους θα ενισχύσει την ευρύτερη κατανόησή μας για το πόσο αυτοί οι τύποι περιβαλλοντικών κινδύνων μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους και πώς μπορούμε να μετριάσουμε αυτούς τους κινδύνους για την υγεία», είπε.