Τριπλό σχέδιο για την εξασφάλιση επάρκειας νερού στην Αττική, ενόψει της πιθανότητας επιδείνωσης της λειψυδρίας, έχει έτοιμο να ενεργοποιήσει η ΕΥΔΑΠ. Η στρατηγική της περιλαμβάνει την επέκταση του δικτύου υδροδότησης και έργα όπως η μεταφορά νερού από τα Κρεμαστά, την ανάπτυξη μονάδων αφαλάτωσης στην Ιτέα, καθώς και τη χρήση τάνκερ για τη μεταφορά υδάτων από τις εκβολές του Αχελώου.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, ενημέρωσε ότι η εταιρεία προετοιμάζει σειρά από άμεσα και μακροπρόθεσμα σχέδια για να διασφαλίσει την επάρκεια νερού στην Αθήνα, σε περίπτωση που οι επόμενοι μήνες παραμείνουν άγονοι. Επιπλέον, η ΕΥΔΑΠ εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την ανακούφιση της κατάστασης, εάν υπάρξουν καθυστερήσεις στα έργα ή αν η ανομβρία συνεχιστεί.
Σε περίπτωση ανάγκης, η εταιρεία εξετάζει τη χρήση μεγάλων τάνκερ, με χωρητικότητα 100.000 κυβικά μέτρα το καθένα, για τη μεταφορά νερού από τις εκβολές του Αχελώου. Τα τάνκερ θα φέρνουν το νερό είτε στα Άσπρα Σπίτια είτε στη Θίσβη, από όπου θα διοχετεύεται στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, αυτή η λύση θα εφαρμοστεί μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, περιοριζόμενη σε ένα καλοκαίρι, αν δεν υπάρξουν βροχές και τα έργα καθυστερήσουν.
Επιπλέον, εξετάζεται η εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης στην Ιτέα, η οποία θεωρείται η καταλληλότερη τοποθεσία για αυτό το έργο. Η μονάδα αναμένεται να επεξεργάζεται 100.000 ή 200.000 κυβικά μέτρα υφάλμυρου νερού ημερησίως, μειώνοντας το κόστος αφαλάτωσης κατά 30% σε σχέση με την αφαλάτωση θαλασσινού νερού. Ωστόσο, ο κ. Σαχίνης υπογράμμισε ότι η λύση αυτή βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της μελέτης και θα εξεταστεί η εφικτότητά της πριν προχωρήσει η κατασκευή.
Η ΕΥΔΑΠ εξετάζει επίσης την ανάπτυξη μονάδων αφαλάτωσης σε άλλες δύο περιοχές, τα Άσπρα Σπίτια και τη Θίσβη στη Βοιωτία, καθώς η μεταφορά νερού από αυτές τις περιοχές φαίνεται να είναι πιο αποδοτική και οικονομική.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην ενεργοποίηση εναλλακτικών πηγών ύδρευσης για την ενίσχυση των αποθεμάτων της. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σύνδεση του ταμιευτήρα Ευήνου με τους ποταμούς Κρικελοπόταμο και Καρπενησιώτη, έργα ύψους 365 εκατ. ευρώ, που αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ. Στη συνέχεια, προγραμματίζεται η μεταφορά νερού από τη λίμνη των Κρεμαστών, ένα έργο 170 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ανακουφίσει το υδροδοτικό σύστημα της Αττικής για τα επόμενα 50 χρόνια.
Η λειψυδρία στην Αθήνα έχει προκαλέσει δραματική μείωση των αποθεμάτων νερού, η οποία ανέρχεται στο 42,3% κατά την τελευταία διετία. Από τα 1,06 δισ. κυβικά μέτρα το Δεκέμβριο του 2022, τα αποθέματα περιορίστηκαν σε 610 εκατ. κυβικά μέτρα το 2024. Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, αν η κατάσταση συνεχιστεί χωρίς παρέμβαση, η ΕΥΔΑΠ θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υδροδότησης μέσα στα επόμενα 2-4 χρόνια.
Η ΕΥΔΑΠ αναμένει αύξηση των νέων συνδέσεων στο δίκτυό της, με 15.000 νέες συνδέσεις ετησίως, μια αύξηση κατά 30% σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν. Ωστόσο, η υδροδότηση της νέας πόλης του Ελληνικού δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα, καθώς το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής είναι δεκαετές και οι ανάγκες σε νερό θα αυξάνονται σταδιακά.
Σχετικά με τα νέα τιμολόγια ύδρευσης, η ΕΥΔΑΠ έχει υποβάλει στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έχει καταθέσει την πρότασή της για τη νέα τιμολογιακή πολιτική. Παρόλα αυτά, η εταιρεία δεν έχει λάβει ακόμα ενημέρωση για το πότε θα εφαρμοστεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θεωρείται απαραίτητο για τη βιωσιμότητα της ΕΥΔΑΠ και την υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων.