Η εκλογή του Ντοναλντ Τραμπ στην προεδρεία των Ηνωμένων Πολιτειών έφερε τριγμούς στο κυβερνών κόμμα καθώς στελέχη της κυβέρνησης τα οποία είχαν συνταχθεί εξ αρχής με την πλευρά των Δημοκρατικών έσπευσαν να “αναθεματίσουν “ το …κακό που βρήκε την ανθρωπότητα .
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι από το Μέγαρο Μαξίμου εστάλη μήνυμα προς όλους τους υπουργούς να σταματήσουν τις δηλώσεις εις βάρος του νέου προέδρου καθώς η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έπρεπε να συνεργαστεί μαζί του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα στην χθεσινή του ανασκόπηση έσπευσε να δώσει περισσότερες εξηγήσει για το θέμα λέγοντας ότι “το πρόσημο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι εθνικό και όχι παραταξιακό, και δεδομένης της ισχυρής παρουσίας του ελληνικού στοιχείου στις Ηνωμένες Πολιτείες, είμαι σίγουρος ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας θα παραμείνουν σταθερές και παραγωγικές και με τη νέα προεδρία Τραμπ. “
Η διευκρίνιση αυτή θεωρήθηκε αναγκαία από την πλευρά του πρωθυπουργού καθώς η εντύπωση που υπήρξε στην κοινή γνώμη ήταν ότι η κυβέρνηση γενικότερα προτιμούσε την ατζέντα των Δημοκρατικών απ όσα λέει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτή την αίσθηση άλλωστε επιχείρησε να εκμεταλλευτούν και οι αρχηγοί των ακραίων δεξιών κομμάτων στην χώρα όπως ο Κυριάκο Βελόπουλος και η Αφροδίτη Λατινοπούλου οι οποίοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν την εκλογική του νίκη του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα.
Έτσι στην ΝΔ τα γαλάζια στελέχη μετά από μεγάλη περισυλλογή έχουν αποφασίσει να κάνουν μία σειρά από κινήσεις οι οποίες κατ αρχήν θα έχουν αποδέκτες τους ψηφοφόρους του κόμματος.
Το πρώτο βήμα που θα κάνουν τα στελέχη της ΝΔ είναι να καταδικάσουν την υπερπροβολή της λεγόμενης woke ατζέντας που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα για το δεξιό ακροατήριο. “Οι ψηφοφόροι μας, ακόμα και οι μετριοπαθείς, παραμένουν θυμωμένοι με τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, λένε οι γαλάζιοι .
Με δεδομένο μάλιστα ότι πολλοί φοβούνται ότι η επιμονή κάποιων σε αυτή την ατζέντα μπορεί να φέρει περαιτέρω υποχώρηση των δημοσκοπικών ποσοστών της ΝΔ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για να κάνει στροφή στα θέματα που απασχολούν την λαϊκή δεξιά.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στελέχη της λαϊκής δεξιάς όπως ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, ο πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης, ο κ. Θ. Πλεύρης έσπευσαν να καταγράψουν και δημόσια την ικανοποίησή τους για την εκλογική νίκη του Ντ. Τραμπ, επιχειρώντας, εκτός των άλλων, να αφαιρέσουν το “πλεονέκτημα” από τους αρχηγούς των κομμάτων που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ.
Παράλληλα πολλοί υποστηρίζουν ότι με βάση την νέα τάξη πραγμάτων δεν αποκλείεται να ασκηθεί μεγάλη πίεση προς την πλευρά του πρωθυπουργού να χαλαρώσει το φιλελεύθερο αφήγημα του με αρκετές δώσεις του αφηγήματος της λαϊκής δεξιάς. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται να προσυπογράφουν ο Αντώνης Σαμαράς και σε μεγάλο βαθμό και ο Κώστας Καραμανλής.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός αλλά και όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται προβληματισμένοι για τις συνεπείς που θα έχει η πολιτική Τραμπ στην Ευρώπη τόσο σε κοινωνικό όσος και σε πολιτικό επίπεδο δεδομένου μάλιστα οι ακραίες συντηρητικές απόψεις αποκτούν μεγάλο έδαφος στην γηραιά Ηπειρο.
Ειναι χαρακτηριστικό ότι και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε σε αυτό το θέμα λέγοντας “Ως κράτος-μέλος του ευρωπαϊκού πυρήνα, θεωρούμε ότι επείγει να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη συσχετισμών και συμφερόντων που αλλάζει διαρκώς. Να χαράξει τολμηρούς δρόμους, ώστε να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή. Να οργανώσουμε ως Ευρωπαίοι, επιτέλους, την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, αλλά και να δρομολογήσουμε την κοινή μας άμυνα. H Ευρώπη χρειάζεται με λίγα λόγια μια ειρηνική «αντεπίθεση» προς την κατεύθυνση που υποδεικνύει η έκθεση Ντράγκι. Η συζήτηση ξεκίνησε στο πρόσφατο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Βουδαπέστη. Πρέπει όμως να κινηθούμε πιο γρήγορα.”