Ένα λαχταριστό επιδόρπιο της τουρκικής κουζίνας που θα σας γλυκάνει και θα σας εντυπωσιάσει με την ευκολία του και την όμορφη εμφάνισή του. Ταιριάζει υπέροχα με χτυπημένη σαντιγί που μπορείτε να στρώσετε στην επιφάνειά του, αλλά και με λίγο γλάσο λεμονιού με ζάχαρη άχνη ή τέλος με μια μπάλα παγωτού βανίλιας.
Υλικά για τη Συνταγή
3 αυγά μεσαία, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό, σε θερμοκρασία δωματίου
½ φλιτζάνι σπορέλαιο
1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι, ψιλό
½ φλιτζάνι παπαρουνόσπορο
1 φλιτζάνι αλεύρι γ.ο.χ.
10 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από ½ λεμόνι
Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
3 φλιτζάνια νερό
1 φέτα λεμόνι
Για διακόσμηση
Χτυπημένη σαντιγί ή παγωτό βανίλια
Μερικούς παπαρουνόσπορους επιπλέον
Εκτέλεση
1.Αρχικά ετοιμάστε το ρεβανί. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά με την κρυσταλλική ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέστε το γιαούρτι και το σπορέλαιο και ανακατέψτε.
2.Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το σιμιγδάλι, τους σπόρους παπαρούνας και το ξύσμα και ξεκινήστε να το προσθέτετε στο υγρό μίγμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
3.Αδειάστε τη ζύμη σε ένα πυρέξ ή ταψί 22 εκατοστών που έχετε λαδώσει ελαφρά.
4.Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του κέικ και να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του. Αφήστε το να κρυώσει καλά.
5.Όταν έχει κρυώσει εντελώς το ρεβανί, ετοιμάστε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάλτε τη ζάχαρη, το νερό και τη φέτα λεμονιού και βράστε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να λιώσει η ζάχαρη. Αφήστε το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη για 3-4 λεπτά.
6.Περιχύστε με το ζεστό σιρόπι το κρύο ρεβανί και αφήστε το να απορροφήσει και να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά. Είναι προτιμότερο να το τοποθετήσετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες προτού το καταναλώσετε. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε με λίγη χτυπημένη σαντιγί ή μια μπάλα παγωτού.