Τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, με προτεραιότητα τους ασθενείς που περιμένουν περισσότερο από 12 μήνες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν 37.500 επεμβάσεις ασθενών που είναι εγγεγραμμένοι στην λίστα αναμονής από τέσσερις μήνες έως και έναν χρόνο.
Η διαδικασία θα είναι απλή. Οι ασθενείς θα ειδοποιούνται από υπάλληλους του νοσοκομείου που τα τους ενημερώνουν για την ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Από τη στιγμή που ο ασθενής δεχθεί, θα χειρουργείται. Στην περίπτωση που έχει ήδη χειρουργηθεί ή για οποιοδήποτε λόγο, δεν επιθυμεί να υποβληθεί στην επέμβαση, τότε θα βγαίνει αυτόματα από τη λίστα χειρουργείου, όπως εξήγησε χθες ο υπουργός Υγείας στον ΣΚΑΪ.
Με την έναρξη των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων αναμένεται να μειωθεί και ο μέσος χρόνος αναμονής στη λίστα, που σήμερα ξεπερνάει τον έναν χρόνο σε πολλές περιπτώσεις: «Είναι ένα μεγάλο σχέδιο, ένα από τα δυο στοιχήματα που έχω βάλει για το ΕΣΥ» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Σημειώνεται ότι στη λίστα αναμονής οι ασθενείς που περιμένουν περισσότερο από τέσσερις μήνες είναι 65.000, εκ των οποίων οι 50.000 περιμένουν από τέσσερις μήνες έως ένα έτος. Οι υπόλοιποι 15.000 χιλιάδες περιμένουν και περισσότερο από ένα χρόνο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, αισθητή μείωση του χρόνου αναμονής στις λίστες χειρουργείων θα φανεί όταν οι επεμβάσεις μειωθούν κατά 40.000.
Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι πρόκειται για τακτικά χειρουργεία που αφορούν παθήσεις όπως καταρράκτη στα μάτια, κήλες, αρθροσκοπικές επεμβάσεις στο ισχίο, το γόνατο κλπ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας από την αρχή του χρόνου έχουν χειρουργηθεί 280.000 ασθενείς και καθημερινά γίνονται 3.500 χειρουργεία. Παράλληλα τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας επισκέπτονται κάθε μέρα 80.000 ασθενείς, συνολικά 25 εκατομμύρια το χρόνο.
Διαβάστε επίσης
ΕΦΕΤ: 733 εκατ. άνθρωποι πεινούν και 2,8 δισ. δεν μπορούν να αγοράσουν υγιεινή διατροφή
Πάρτι υπερσυνταγογράφησης: Οι 10 πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις γιατρών