Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις θεωρούν ότι μετά την αποδυνάμωση των συμμαχικών ομάδων στο Ιράν στη Μέση Ανατολή και τη δραματική πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, υπάρχει η ευκαιρία να χτυπήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δήλωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι την Πέμπτη.
Ως εκ τούτου, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να αυξάνει την ετοιμότητά της και τις προετοιμασίες της για τέτοια πιθανά πλήγματα στο Ιράν.
Ο Ισραηλινός Στρατός πιστεύει επίσης ότι το Ιράν – απομονωμένο μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και την αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο – μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω το πυρηνικό του πρόγραμμα και να αναπτύξει μια βόμβα.
Το Ιράν αρνείται σταθερά ότι επιδιώκει πυρηνικά όπλα και λέει ότι τόσο το διαστημικό του πρόγραμμα όσο και οι πυρηνικές δραστηριότητές του είναι για καθαρά πολιτικούς σκοπούς.
Ωστόσο, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και ο ΔΟΑΕ λένε ότι το Ιράν είχε οργανωμένο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα μέχρι το 2003 και συνέχισε να αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα πέρα από τις μη στρατιωτικές ανάγκες. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν εγκατέλειψε ποτέ πραγματικά το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της και ότι πολλές από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της είναι θαμμένες κάτω από βαριά οχυρά βουνά.
Ιράν και Ισραήλ κλιμάκωσαν σημαντικά την ένταση καθώς κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, εκτόξευσαν πυραύλους πλήττοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
«Πλήρης αεροπορική υπεροχή στη Συρία»
Την Πέμπτη, η IAF δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της προμήθειας όπλων του Ιράν στη Χεζμπολάχ, έχει επιτύχει απόλυτη αεροπορική υπεροχή στην περιοχή.
«Αυτή η αεροπορική υπεροχή έναντι της Συρίας θα μπορούσε να επιτρέψει την ασφαλέστερη διέλευση των αεροσκαφών της IAF για να πραγματοποιήσουν πλήγμα στο Ιράν», δήλωσαν οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
Μια ισραηλινή επιδρομή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε ολόκληρη τη Συρία, «με στόχο την εξάλειψη προηγμένων όπλων που θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια εχθρικών στοιχείων μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ», κατέστρεψε επίσης τη συντριπτική πλειοψηφία της αεράμυνας στη χώρα.
Σύμφωνα με τον στρατό, η IAF κατέστρεψε το 86% των συστημάτων αεράμυνας του πρώην καθεστώτος Άσαντ σε ολόκληρη τη Συρία, συνολικά 107 ξεχωριστά εξαρτήματα αεράμυνας και άλλα 47 ραντάρ.
Οι αριθμοί περιλαμβάνουν το 80% του μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς SA-22, γνωστό και ως Pantsir-S1. και το 90% του ρωσικού συστήματος αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς SA-17, γνωστό και ως Buk. Μόνο λίγα μέσα αεράμυνας παραμένουν τώρα στη Συρία και δεν θεωρούνται σημαντική απειλή για την IAF, η οποία δήλωσε ότι μπορεί να επιχειρεί ελεύθερα στους ουρανούς της χώρας.
«Η συστοιχία αεράμυνας της Συρίας ήταν μία από τις ισχυρότερες στη Μέση Ανατολή και το πλήγμα που της προκλήθηκε είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την υπεροχή της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο IDF.