Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αράγκτσι προειδοποίησε τον επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη για μια «αποφασιστική και λυπηρή» απάντηση εάν το Ισραήλ επιτεθεί στη χώρα του ως αντίποινα για τους σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί δήλωσε σήμερα ότι οι νέες κυρώσεις σε βάρος της χώρας του συνιστoύν “εχθρική πράξη” και δεν συμβάλλουν στην επίλυση των περιφερειακών εντάσεων, μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης.
«Οι νέες δυτικές κυρώσεις κατά του Ιράν θεωρούνται εχθρική ενέργεια και δεν θα συμβάλλουν στη βελτίωση της παρούσας κατάστασης», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Αμάν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ «θα απαντήσει σύντομα» στην πυραυλική επίθεση, δεσμευόμενος ότι θα είναι «ακριβής και θανατηφόρα», ενώ δημοσίευμα του CNN τοποθετεί την ισραηλινή επίθεση «πριν τις αμερικανικές εκλογές».
Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας του Ιράν, Μπεχρούζ Καμαλβάντι, δήλωσε την Τετάρτη ότι η πιθανότητα ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ήταν «χαμηλή», αλλά οποιαδήποτε πιθανή ζημιά θα «αποζημιωθεί γρήγορα», σύμφωνα με το Nournews.
«Το Ιράν, ενώ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής, είναι πλήρως προετοιμασμένο για μια αποφασιστική και λυπηρή απάντηση σε οποιεσδήποτε περιπέτειες» του Ισραήλ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Γκουτέρες.
Κατά τη διάρκεια της κλήσης το βράδυ της Τρίτης, ο Αράγκτσι κάλεσε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους «για να σταματήσουν τα εγκλήματα και τις επιθέσεις του ισραηλινού καθεστώτος και να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο και τη Γάζα».
Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Νοέλ Μπαρό την Τρίτη, ανακοίνωσε το γραφείο του.
Στην κλήση, ο Αράγκτσι τόνισε την ανάγκη να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο, προειδοποίησε για τυχόν «νέες περιπέτειες» και ζήτησε την άρση των ισραηλινών «εμποδίων» που εμποδίζουν την παροχή βοήθειας στους εκτοπισμένους, μετά από τηλεφωνική συνομιλία την Κυριακή μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, Εμανουέλ Μακρόν και Μασούντ Πεζεσκιάν.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Αράγκτσι επισκέφθηκε τον Λίβανο, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ιράκ και το Ομάν σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντάσεις.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα την Τρίτη, το Ισραήλ αποφάσισε τους στόχους που θα μπορούσε να χτυπήσει στο Ιράν.
Σύμφωνα με τις ειδήσεις του Channel 12, ο στρατός παρουσίασε μια λίστα στόχων στον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον Γκάλαντ καθώς ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν «ευαίσθητο συντονισμό» με άλλες χώρες της περιοχής.
Ρεπορτάζ του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα Kan ανέφερε ότι «το πολιτικό κλιμάκιο» είχε αποφασίσει για τους στόχους, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι αξιωματούχοι ή ποιο φόρουμ έλαβε τις αποφάσεις.
Το ρεπορτάζ ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ είχε περιγράψει τα γενικά του σχέδια επίθεσης στις ΗΠΑ, αλλά δεν έχει δώσει ακόμη ενημέρωση για συγκεκριμένους στόχους, ενώ επικαλέστηκε μια πηγή που είναι εξοικειωμένη με το θέμα που παραδέχτηκε ότι «οι στόχοι θα μπορούσαν επίσης να αλλάξουν την τελευταία στιγμή».
Η Ουάσιγκτον προσπάθησε να μετριάσει τα σχέδια της Ιερουσαλήμ για αντίποινα για την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου – η οποία ανάγκασε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να σπεύσει να βρει καταφύγια και ασφαλή δωμάτια και σκότωσε έναν Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη – φοβούμενη ότι η κλιμάκωση θα μπορούσε πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο.
Η επίθεση προκάλεσε ζημιές στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών αεροπορικών βάσεων, αν και ο στρατός είπε ότι δεν χτυπήθηκε κανένα αεροσκάφος ή κρίσιμη υποδομή και η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επιχειρούσε με πλήρη δυναμικότητα.