Λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα δύο περιγράφουν τη διατροφική αξία που συγκεντρώνει το σέλερι, ένα από τα πιο ευρέως γνωστά λαχανικά για όσους θέλουν να βελτιώσουν τη διατροφή τους, αλλά και να χάσουν βάρος.
Ωστόσο, παρά τη φήμη του για τη χαμηλή του θερμιδική αξία – μόλις 10 θερμίδες ανά μίσχο – το σέλερι προσφέρει και ένα σύνολο πολύτιμων πλεονεκτημάτων για την υγεία. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, σίγουρα αξίζει μια θέση στη διατροφή σας για πολλούς λόγους.
Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών
Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Το σέλερι περιέχει μια ποικιλία από αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης C, του β-καροτένιου και των φλαβονοειδών.
Σύμφωνα με τις έρευνες, κάθε μίσχος σέλερι περιέχει τουλάχιστον 12 είδη αντιοξειδωτικών, ενώ είναι επίσης πλούσιο σε φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προσφέρουν προστασία στον γαστρεντερικό σωλήνα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα όργανα.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Η προσθήκη σέλερι στη διατροφή σας μπορεί να ενισχύσει την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες Α, Κ και C, καθώς και τα μέταλλα κάλιο και φυλλικό οξύ. Είναι επίσης χαμηλό σε νάτριο και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν προκαλεί απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτή η ιδιότητα το κάνει μια κατάλληλη επιλογή για άτομα που θέλουν να διατηρούν σταθερό το σάκχαρό τους και να αποφεύγουν μεγάλες διακυμάνσεις.
Το σέλερι περιέχει μια σειρά από μέταλλα, όπως μαγνήσιο, σίδηρο και νάτριο, που μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της οξύτητας που προκαλείται από άλλες τροφές. Αυτή η αλκαλική δράση, σε συνδυασμό με τη θρεπτική του αξία, υποστηρίζει τη συνολική υγεία του σώματος, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις βασικές σωματικές λειτουργίες.
Μειώνει τη φλεγμονή
Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με μια σειρά από παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση. Η έρευνα δείχνει ότι το σέλερι και οι σπόροι του περιέχουν περίπου 25 αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα.
Αυτές οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορούν να υποστηρίξουν όχι μόνο την πρόληψη χρόνιων ασθενειών αλλά και την ανακούφιση συμπτωμάτων σε άτομα που υποφέρουν από φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Ενισχύει την πέψη
Τα αντιοξειδωτικά και τα αντιφλεγμονώδη συστατικά του προσφέρουν προστασία στον γαστρεντερικό σωλήνα. Ειδικότερα, το σέλερι περιέχει πηκτίνες, με πιο χαρακτηριστική την apiuman, μια ένωση που έχει δείξει θετική επίδραση στη μείωση των στομαχικών ελκών και στην προστασία του βλεννογόνου του στομάχου.
Επιπλέον, το σέλερι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό – σχεδόν 95% – και περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Ένα φλιτζάνι μίσχων σέλερι παρέχει περίπου 5 γραμμάρια διαιτητικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη ρύθμιση της πέψης.
Για να απολαύσετε τα οφέλη του σέλερι στο μέγιστο, ακολουθήστε αυτές τις απλές οδηγίες:
- Αναζητήστε μίσχους που είναι σφικτοί και όρθιοι. Πρέπει να σπάνε εύκολα όταν τους τραβάτε, χωρίς να λυγίζουν.
- Τα φύλλα θα πρέπει να είναι τραγανά και πράσινα. Αποφύγετε σέλινο με κιτρινωπά ή καφέ φύλλα, καθώς δείχνουν ότι δεν είναι φρέσκο.
- Κόψτε το σέλερι λίγο πριν το σερβίρετε ή το μαγειρέψετε για να διατηρηθούν οι θρεπτικές ουσίες του.
- Το σέλερι διατηρεί σχεδόν όλα του τα θρεπτικά συστατικά όταν μαγειρεύεται στον ατμό.
- Καταναλώστε το σέλερι εντός πέντε έως επτά ημερών για μέγιστη φρεσκάδα και διατροφική αξία.
- Μην πετάτε τα φύλλα του, καθώς είναι η πλουσιότερη πηγή ασβεστίου, καλίου και βιταμίνης C. Απλώς φροντίστε να τα καταναλώσετε εντός μίας ή δύο ημερών, καθώς δεν διατηρούνται καλά.
Πώς να το καταναλώσετε
Το σέλερι μπορεί να συμπεριληφθεί στη διατροφή σας με πολλούς τρόπους. Απολαύστε το ωμό σε σαλάτες, μαγειρέψτε το σε σούπες ή ψήστε το στον ατμό. Δοκιμάστε το ακόμη και σε smoothies για μία γρήγορη και δροσιστική επιλογή.
Πηγή: ygeiamou
Photo By Pixabay