Από την επόμενη εβδομάδα, οι φορολογούμενοι, επαγγελματίες και επιχειρηματίες θα μπορούν να εκδίδουν και να διαβιβάζουν απευθείας τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής στην πλατφόρμα myDATA μέσω της νέας εφαρμογής myDATAapp της ΑΑΔΕ. Η εφαρμογή, η οποία θα διατίθεται δωρεάν για τους χρήστες της, στοχεύει να διευκολύνει την έκδοση παραστατικών και να ενισχύσει την ψηφιοποίηση των φορολογικών διαδικασιών στην Ελλάδα.
Με το myDATAapp, οι επαγγελματίες θα αποκτήσουν τη δυνατότητα όχι μόνο να εκδίδουν τιμολόγια, αλλά και να δημιουργούν ψηφιακό δελτίο αποστολής. Αυτό το νέο χαρακτηριστικό θα επιτρέπει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΑΑΔΕ να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη διακίνηση των εμπορευμάτων και τη στιγμή της φόρτωσης, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα των ελέγχων στην αγορά.
Η εφαρμογή μετατρέπει τα κινητά τηλέφωνα σε πλήρη “κινητά λογιστήρια“. Οι χρήστες θα μπορούν να εκδίδουν και να αποστέλλουν παραστατικά, να αποθηκεύουν φορολογικά έγγραφα, να παρακολουθούν έσοδα και έξοδα, να πληρώνουν φόρους και να ενημερώνονται για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Επιπλέον, η εφαρμογή θα παρέχει νέες δυνατότητες για τον καθημερινό φορολογικό έλεγχο, με ορισμένες από αυτές να είναι ήδη διαθέσιμες μέσω του υπάρχοντος myAADE app.
Η νέα εφαρμογή αναμένεται να διευκολύνει την καθημερινή διαχείριση των φορολογικών υποχρεώσεων για τους επαγγελματίες, βελτιώνοντας τη διαδικασία της φορολογικής συμμόρφωσης και ενισχύοντας τη διαφάνεια στον επιχειρηματικό τομέα
Παράλληλα, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται η ενεργοποίηση του ψηφιακού πελατολογίου για ορισμένους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών. Το πελατολόγιο αυτό θα επιτρέπει στον ελεγκτικό μηχανισμό να παρακολουθεί τον αριθμό των πελατών τους και να πραγματοποιεί διασταυρώσεις για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης τζίρου. Η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει σε κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώροι στάθμευσης, και μελλοντικά θα επεκταθεί σε άλλους κλάδους μέσα στο 2025.
Η νέα εφαρμογή myDATAapp αναμένεται να φέρει και άλλες εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Από τον Ιούλιο του 2025, η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους της αγοράς, καθιστώντας τη χρήση της υποχρεωτική για τις συναλλαγές μεταξύ υποκειμένων στον φόρο που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την έγκριση από τις Βρυξέλλες και θα περιορίσει σημαντικά την έκδοση εικονικών τιμολογίων, καθώς και τις κλοπές και απάτες στον τομέα του ΦΠΑ.
Στην παρούσα φάση, πάνω από 65.000 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ήδη την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχων και επωφελούνται από τα φορολογικά κίνητρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση. Με την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, το κράτος επιδιώκει να ενισχύσει τη φορολογική διαφάνεια και να μειώσει τις φαινόμενα φοροδιαφυγής, διασφαλίζοντας ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες συμμορφώνονται πλήρως με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου και των νέων ψηφιακών εργαλείων για την παρακολούθηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, αναμένεται να επιταχύνει τη διαδικασία φορολογικών ελέγχων, να μειώσει τη γραφειοκρατία και να διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην καθημερινή τους λειτουργία, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και της διαφάνειας στην αγορά.