Καλημέρα σας
Από σήμερα αρχίζουν να παίρνουν αποφάσεις οι διάφορες πλευρές στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει του δεύτερου γύρου.
Να διαμορφώνουν δηλαδή τη στάση τους απέναντι στο δίδυμο Ανδρουλάκη -Δούκα και να επιλέγουν είτε κάποιον από τους δύο, είτε την ουδετερότητα. Η οποία και πάλι παίζει ρόλο, καθώς διευκολύνει τις τάσεις που ήδη υπάρχουν.
Από τα πράγματα ο κύριος ρόλος του ρυθμιστή ανήκει στον Παύλο Γερουλάνο. Ο οποίος πέτυχε όχι μόνο ένα εξαιρετικό ποσοστό, χάνοντας την β’ Κυριακή στο τσακ, αλλά κέρδισε μία ευρύτερη εκτίμηση με τον πολιτισμένο και μετριοπαθή τρόπο που έδωσε τη μάχη.
Επιπλέον, έχει στις τάξεις των οπαδών του και… κανονικούς Πασόκους, που ξέρουν να ακολουθούν τη «γραμμή», άμα χρειαστεί.
Γι’ αυτό και χθες έπεσαν τηλέφωνα από την πλευρά Δούκα, αλλά και από εκείνη του Ανδρουλάκη.
Ειδικά από την πρώτη, το φλερτ είναι έντονο, καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου που ψήφισε Γερουλάνο ξεκίνησε για την κάλπη με πρώτο διακύβευμα την αλλαγή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ.
Δεν είναι όμως μόνο ο Γερουλάνος.
Όλοι πρέπει να μίλησαν με όλους.
Ή θα μιλήσουν.
Όχι επειδή προσδοκούν σώνει και καλά την στήριξή τους.
Αλλά, κανείς δεν θέλει να βάλει απέναντί του κανέναν.
Και το κυριότερο ίσως επειδή υπάρχει κόσμος ο οποίος στήριξε τους υποψήφιους αρχηγούς, που έμειναν εκτός δεύτερης Κυριακής και περιμένει να δει κινήσεις από τους δύο του τελικού γύρου για να καθορίσει τη στάση του.
Οι συμφωνίες απαιτούν εμπιστοσύνη
Πάντως δύσκολο να πάρουν ανοιχτή θέση οι χαμένοι της πρώτης Κυριακής. Αυτό φάνηκε από τις πρώτες δηλώσεις τους.
Θα πρέπει να έχουν καλό λόγο και μία συμφωνία σε ένα πλαίσιο απόλυτης εμπιστοσύνης.
Με τον Ανδρουλάκη – από τη στιγμή που τον αμφισβήτησαν τρεις βουλευτές του, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί μαζί του και ξέρουν πώς κινείται – είναι σχεδόν απίθανο να υπάρχει αυτή η εμπιστοσύνη.
Με τον Δούκα θα φανεί εάν θα προκύψει.
Πάντως, διαβλέπω μεγάλη αποχή στο δεύτερο γύρο.
Σε ένα κομμάτι των 300 χιλιάδων που πήγαν προχθές είναι λογικό να εμφιλοχώρησε η απογοήτευση. Περίμεναν ανατροπές, μία νέα σελίδα, ένα άλλο αύριο και είδαν ότι ο μηχανισμός της Χαριλάου Τρικούπη είναι πανίσχυρος.
Πόρτα ΠΑΣΟΚ στους… Σπίρτζηδες
Στο μεταξύ, όσοι ορέγονται να πάνε, για τον όποιο λόγο, από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ τους περιμένει… πόρτα.
Ο Σκανδαλίδης ρωτήθηκε μάλιστα σχετικά και ειδικά για τον Σπίρτζη, ο οποίος όλο και… ξύνεται στη γκλίτσα της Χαριλάου, μπας και βρει στέγη στα παλιά του λημέρια από τα οποία έφυγε κακήν κακώς.
Και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν τον θέλουν τον Σπίρτζη. Νέτα, σκέτα και κουβέντα δεύτερη δεν υπάρχει.
Άλλη όρεξη δεν είχαν οι Πασόκοι από το να βάλουν τους Σπίρτζηδες στο κόμμα να τους κάνουν καλοκαιρινό, όπως τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαγραφή Κασσελάκη απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία
Στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα ψάχνουν – και θα ψάχνουν μέχρι τελευταία στιγμή – πώς θα περιορίσουν τον Κασσελάκη, ει δυνατόν να τον αποτρέψουν και από το να κατέβει υποψήφιος.
Τα περί διαγραφής όμως μάλλον δεν ισχύουν. Όχι ότι είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν αυτή τη λύση «μία κι έξω».
Αλλά επειδή η διαγραφή, που προτείνει επισήμως ένα στέλεχος, ονόματι Μουμουλίδης, είναι πιο περίπλοκη απ’ όσο φαντάζεται κανείς.
Ο Κασσελάκης για να διαγραφεί αρκεί μία απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας. Δεν χρειάζεται δηλαδή απόφαση της κεντρικής επιτροπής, καθότι είναι απλό μέλος του κόμματος.
Ελάτε όμως που απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στην 15μελή επιτροπή δεοντολογίας και αυτή δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη από το μπλοκ που έχει αναλάβει να διευθύνει τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο!
Το καταστατικό προβλέπει ότι η επιτροπή δεοντολογίας «ειδικά στην περίπτωση επιβολής αναστολής της ιδιότητας του μέλους ή διαγραφής, αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της».
Δύσκολο έως απίθανο να συμβεί αυτό.
Φέιγ βολάν το πόθεν έσχες;
Αφού δεν μπορούν να τον διαγράψουν όπως φαίνεται, μάλλον θα κάνουν κάποιοι φέιγ βολάν το πόθεν έσχες του Κασσελάκη. Κάτι που μπορεί να τους μπλέξει φοβάμαι, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί τους.
Να το ελέγξουν δεν μπορούν, ούτε έχουν αρμοδιότητα. Μπορούν μόνο να ανοίξουν τον φάκελο για να δουν τυπικά ότι υπάρχει η δήλωση πόθεν έσχες κι ότι ο υπόχρεος είναι εντάξει προς τις αρμόδιες αρχές, ώστε να κάνουν και επίσημα την ανακήρυξη της υποψηφιότητας.
Φυσικά δεν μπορούν να το δημοσιοποιήσουν, θα ήταν παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.
Τα ξέρουν αυτά οι φωστήρες νομικοί που έχουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ή θα κάνουν πάλι τα απίθανα;
Διαβάστε επίσης
ΣΥΡΙΖΑ: Πώς θα εκλεγούν πρόεδρος και σύνεδροι – Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής