Λίγο μετά το χρυσό του μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, ο Στέφανος Ντούσκος δήλωνε σε συνέντευξή του για τον Τζιάνι Ποστιλιόνε:
«Πιστεύω ότι αυτός είναι που με ανέδειξε ως αθλητή. Κάνει σκληρή προπόνηση που ορισμένοι δεν αντέχουν και δεν αποδέχονται. Όμως είναι η σωστή προπόνηση που σε φτάνει στην κορυφή. Είναι από τους κορυφαίους στον κόσμο. Με τις ιδιαιτερότητές του βέβαια, αλλά με τον τρόπο του σε κάνει να έχεις επιτυχίες».
Μία δήλωση που μπορεί να ερμηνευτεί και από τις δύο όψεις του νομίσματος. Από τη μία, ο Γιαννιώτης πρωταθλητής αναγνωρίζει την προπονητική αξία του Ιταλού που είναι… μετρ στην κωπηλασία, από την άλλη δεν έκρυψε κάτω από το χαλί τις συνθήκες προπόνησης στις οποίες όπως φαίνεται ο Ποστιλιόνε έχει πάντα τον πρώτο και τελευταίο λόγο.
Τα αποτελέσματα βέβαια τα τελευταία 4 χρόνια τον δικαιώνουν, αφού η κωπηλασία στατιστικά είναι το πιο πετυχημένο άθλημα στη χώρα, σε συγκομιδή μεταλλίων.
Και στο Παρίσι κατάφερε να κάνει το 4 στα 4 σε τελικούς, κατακτώντας δύο μετάλλια.
Τι οδήγησε όμως σε αυτό το ξέσπασμα του Ντούσκου, το οποίο συνεχίστηκε και το βράδυ σε νέες δηλώσεις του στην ΕΡΤ;
Εδώ και μήνες ένα στενό του πρόσωπο στην ομάδα, ήθελε να αλλάξει κατηγορία, θεωρώντας πως με την προπόνηση που είχε βγάλει, θα μπορούσε να φτάσει στο μετάλλιο στο Τόκιο.
Ο Ποστιλιόνε έκρινε διαφορετικά και κράτησε αυτό το πρόσωπο στο πλήρωμα που ήταν, ώστε να βάλει άλλο ένα πρόσωπο στην ομάδα και να του δώσει μια ευκαιρία.
Η επιλογή του τον δικαίωσε στο…50% αφού το μετάλλιο ήρθε στο δεύτερο πλήρωμα. Γι’ αυτό και -χωρίς να κατονομάσει- ο Ντούσκος ξέσπασε, θεωρώντας πως έπρεπε να υπερασπιστεί το άτομο αυτό, που είναι η σύντροφός του, Ευαγγελία Αναστασιάδου.
Πρέπει να σημειωθεί πως ο Ποστιλιόνε πάντοτε παραδεχόταν πως είναι αυστηρός και πρέπει να αποφασίσει για το καλό του συνόλου. Ωστόσο, ορισμένες φορές η συμπεριφορά του έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των αθλητών. Στο παρελθόν μάλιστα, έχει καταγγελθεί από πρώην αθλητή της εθνικής ομάδας για αυταρχική συμπεριφορά.
Μια τακτική που έχει διώξει αρκετούς από την εθνική ομάδα, αλλά όσοι έμεναν, τα αποτελέσματα τους δικαίωσαν.
Το… καθεστώς στην εθνική ομάδα είναι πολύ αυστηρό, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και σπάνια θα βγει κάτι προς τα έξω, καθώς για 10 μήνες οι αθλητές της εθνικής μένουν εσώκλειστοι στις εγκαταστάσεις του Σχοινιά, αποκομμένοι από τον έξω κόσμο. Τα… νεύρα λογικό είναι κάποιες στιγμές να είναι τεντωμένα (δεν είναι τυχαίο ότι το ανέφεραν σε δηλώσεις τους τα πληρώματα στο Παρίσι), αφού επί 10 μήνες βλέπουν τα ίδια 10-15 πρόσωπα. Ωστόσο, η ένταση αυτή στις σχέσεις με τον ομοσπονδιακό προπονητή δεν οφείλεται μόνο εκεί και έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της ομοσπονδίας…