Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
5.9 C
Ioannina

Τι είναι ο υδράργυρος και τι προκαλεί στον οργανισμό, ποια ψάρια είναι πιο ασφαλή – Τι λέει ο καθηγητής Μιχάλης Χάλαρης στο topontiki.gr

Σοκ έχει προκαλέσει η παρουσία υδράργυρου σε κονσέρβες τόνου σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ΜΚΟ Bloom και Foodwatch, σε έκθεση τους, χθες, αναφέρουν ότι μετά από έλεγχο σε σούπερ μάρκετ στην Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία, εντόπισαν 148 κονσέρβες με τόνο που ήταν μολυσμένες με υδράργυρο και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρθούν άμεσα μέτρα.

Στη χώρα μας, ο ΕΦΕΤ χθες έβγαλε ανακοίνωση όπου εμφανίστηκε καθησυχαστικός και ενημερώνει ότι κατά τον ετήσιο επίσημο έλεγχο τροφίμων του 2024 τα δείγματα που ελήφθησαν σε κονσερβοποιημένα αλιεύματα κρίθηκαν όλα συμμορφούμενα.

Τι είναι όμως ο υδράργυρος;

Γιατί εμφανίζεται κυρίως σε μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος και ο ξιφίας; Γίνονται έλεγχοι στην Ελλάδα;

Ποια ψάρια είναι πιο ασφαλείς αναφορικά με την ποσότητα αυτών των βαρέων μετάλλων όπως ο υδράργυρος ο μόλυβδος και το κάδμιο;

Στα παραπάνω ερωτήματα απαντάει στο topontiki.gr o Μιχάλης Χάλαρης, Διδάκτορας Χημείας του ΕΚΠΑ, Κοσμήτορας στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

« Η ύπαρξη υδραργύρου στα μεγάλα ψάρια οφείλεται στη βιομηχανική ρύπανση.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Μιναμάτα στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1960, όπου λόγω της ρύπανσης πέθαναν πολλοί άνθρωποι που κατανάλωσαν τόνους και άλλα μεγάλα ψάρια.

Τότε υπήρξαν καρκινογενέσεις και πολλές αναπηρίες, γι ́αυτό και είχε απαγορευτεί η κατανάλωση αυτών των ψαριών» μας λέει ο κ. Χάλαρης.

Αξίζει να τονιστεί ότι το FDA στις Η.Π.Α απαγορεύει την κατανάλωση μεγάλων ψαριών στις έγκυες καθώς τα βαρέα μέταλλα που περιέχουν μεταφέρονται από τον πλακούντα στο έμβρυο αλλά και στο νεογνό μέσω του μητρικού γάλακτος:

«Μόνο έως 150 με 300 γραμμάρια την εβδομάδα τους επιτρέπει να καταναλώνουν» αναφέρει ο καθηγητής.

Από ποιες περιοχές αλιευτήκαν τα μολυσμένα ψάρια;

Το πρόβλημα εμφανίζεται στα μεγάλα ψάρια, γιατί καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες από μικρά ψάρια, εξηγεί ο καθηγητής, διευκρινίζοντας ότι για να βρούμε την πηγή της μόλυνσης θα πρέπει να γνωρίζουμε τον τόπο που αλιευτήκαν αυτά τα ψάρια:

«Θα πρέπει να μας πουν από που αλιευτήκαν οι τόνοι. Τα ψάρια αυτά ζουν στις βόρειες χώρες όπου και η βιομηχανική ρύπανση είναι μεγάλη.

Στην Μεσόγειο δεν έχουμε τόσο εκτεταμένη ρύπανση.

Επίσης τα μεγάλα ψάρια έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα υδράργυρο και άλλα βαρεία μέταλλα διότι καταναλώνουν καθημερινά τεράστιες ποσότητες μικρών ψαριών, καβουριών, χταποδιών, που όλα περιέχουν αυτά τα μέταλλα, γι ́αυτό και συσσωρεύονται στον οργανισμό των τόνων, των καρχαριών και των ξιφίων.

Είναι καθαρά θέμα τροφικής αλυσίδας. Για το λόγο αυτό καλό είναι να επιλεγούμε τα αφρόψαρα της Μεσογείου» εξηγεί ο καθηγητής.

Το γεγονός ότι έχουμε ισχυρό σύστημα ελέγχου διαχείρισης αποβλήτων, τρώμε μικρά ψάρια και γίνονται συχνοί έλεγχοι αποτελεί μια ασπίδα προστασίας για τους καταναλωτές όπως επισημαίνει ο καθηγητής.

Τι προκαλεί ο υδράργυρος

Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο έχει τοξικές επιδράσεις σε διάφορα συστήματα του οργανισμού και ιδιαίτερα στο νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο.

Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα υδραργύρου μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων ψαριών και θαλασσινών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αναλυτικά, ο υδράργυρος μπορεί να προκαλέσει τα εξής:

Νευροτοξικές επιδράσεις: Ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος  για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μπορεί να επιφέρει νευρολογικές διαταραχές, όπως:

– Δυσκολία στη μνήμη και στη συγκέντρωση

– Μυϊκή αδυναμία

– Κεφαλγία και τρέμουλο

– Μούδιασμα ή αίσθηση «καψίματος» στα άκρα

– Στα παιδιά, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, προκαλώντας μαθησιακές δυσκολίες και αναπτυξιακές διαταραχές

Επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα: Μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει μολύνσεις και ενισχύοντας τον κίνδυνο αυτοάνοσων ασθενειών.

Αναπτυξιακά προβλήματα στα έμβρυα και τα νεογνά: Ο υδράργυρος μπορεί να περάσει μέσω του πλακούντα και του μητρικού γάλατος και να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο και το νευρικού συστήματος του μωρού, προκαλώντας μαθησιακές δυσκολίες και νευρολογικά προβλήματα.

Νεφρικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές: Προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών και έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Διαβάστε επίσης

Υπερσυνταγογράφηση: Άλλες 1.000 περιπτώσεις γιατρών στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Υγείας

Καθησυχαστικός ο ΕΦΕΤ για τις κονσέρβες τόνου – Τι ισχύει για την Ελλάδα

«Η5Ν1»: Ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει θνησιμότητα που αγγίζει το 55% – Σε επιφυλακή για νέα πανδημία ο ΠΟΥ

Πηγή: Topontiki.gr

Hot this week

Γάζα: Επιτεύχθηκε συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ – Τι περιλαμβάνει

Το βράδυ της Τετάρτης ή την Πέμπτη ηοι υπογραφές, επιμένουν οι πηγές

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-0: Live το ντέρμπι για τα προημιτελικά του Κυπέλλου (ημίχρονο)

Μάχη «αιωνίων» για τα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας

Ο ηθοποιός Σταύρος Λίτινας καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στα Εξάρχεια

Ο μοτοσικλετιστής έφυγε ανενόχλητος και επέστρεψε δέκα λεπτά αργότερα

Οι κάτοικοι της Γάζας πανηγυρίζουν για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μπροστά στα ερείπια του πολέμου (Photos/Videos)

Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας πανηγυρίζουν καθώς διαδόθηκε η είδηση ​​ότι επιτεύχθηκε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με στόχο την απελευθέρωση των 94 ομήρων που […]

Topics

Γάζα: Επιτεύχθηκε συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ – Τι περιλαμβάνει

Το βράδυ της Τετάρτης ή την Πέμπτη ηοι υπογραφές, επιμένουν οι πηγές

Ο ηθοποιός Σταύρος Λίτινας καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στα Εξάρχεια

Ο μοτοσικλετιστής έφυγε ανενόχλητος και επέστρεψε δέκα λεπτά αργότερα

Οι κάτοικοι της Γάζας πανηγυρίζουν για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μπροστά στα ερείπια του πολέμου (Photos/Videos)

Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας πανηγυρίζουν καθώς διαδόθηκε η είδηση ​​ότι επιτεύχθηκε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με στόχο την απελευθέρωση των 94 ομήρων που […]

Οι «κόκκινες κάρτες» του Βενιζέλου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – Από τον κορωνοϊό, τον Ελπιδοφόρο, στις υποκλοπές

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντα θεσμικός και υπηρέτης της Δημοκρατίας βγήκε μπροστά όταν έσκασε και η υπόθεση των παρακολουθήσεων

Ανακλήθηκε η απόφαση για το τέλος ταφής των απορριμμάτων – Για σημαντική νίκη μιλά ο Χάρης Δούκας

«Υπό την κατακραυγή του κόσμου της αυτοδιοίκησης υιοθέτησαν την πρότασή μας και ανακάλεσαν αυτά που μέχρι χθες στήριζαν» είπε

«Φιλοξενία με Αξία για Όλους»: Μια πρωτοβουλία με αφορμή τα 90 χρόνια του ΞΕΕ

90 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img