Οι αυξήσεις στους μισθούς των 750.000 εργαζομένων στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας θα είναι περιορισμένες για το νέο έτος, εκτός από τα πριμ παραγωγικότητας και κάποιες ειδικές κατηγορίες, όπως οι γιατροί. Η μισθολογική πολιτική εστιάζει σε στοχευμένες αυξήσεις που σχετίζονται με την παραγωγικότητα, ενώ παράλληλα επιδιώκει να εξομοιώσει τους μισθούς με αυτούς του ιδιωτικού τομέα, σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να προσαρμόσει τη μισθολογική πολιτική του Δημοσίου με εκείνη του ιδιωτικού τομέα, αναφορικά με το κατώτατο μισθό, όπως έχουν τονίσει οι αρμόδιοι υπουργοί. Έτσι λοιπόν οι ετήσιες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα θα καθορίζουν τη βάση για την εξέλιξη των ενιαίων και ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο.
Αντί για ποσοστιαίες αυξήσεις, οι μισθοί θα αυξάνονται σε απόλυτα ποσά (σε ευρώ) ανάλογα με την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 40 ευρώ το 2025, αυτή η αύξηση θα μεταφερθεί και στα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου.
Πριν από την εφαρμογή αυτής της μεθόδου το 2026, το 2025 θα δοθεί προτεραιότητα στην εξομοίωση των μισθών. Από τον Απρίλιο του 2025, όταν θα ισχύσει η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, οι μισθοί στο Δημόσιο θα αυξηθούν κατά 20 ευρώ μεικτά (15 ευρώ καθαρά) για να εξισωθούν με τους κατώτατους μισθούς των δύο τομέων. Έτσι, αν ο κατώτατος μισθός φτάσει τα 870 ευρώ, η αντίστοιχη αύξηση θα ισχύσει και για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Ενίσχυση εισοδημάτων
Επιπλέον, η πολιτική περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο:
• Πριμ παραγωγικότητας: Θα εφαρμοστούν σε δημόσιες υπηρεσίες με συγκεκριμένους στόχους. Υπάλληλοι που επιτυγχάνουν αυτούς τους στόχους θα μπορούν να λάβουν έως και δύο επιπλέον μισθούς του πρώτου κλιμακίου της ΥΕ κατηγορίας, δηλαδή έως 1.700 ευρώ μεικτά.
• Νυχτερινές αποδοχές: Οι νυχτερινές αποδοχές των ένστολων θα αυξηθούν κατά 20%, παρέχοντας στήριξη σε όσους εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες.
• Εφημερίες γιατρών: Οι εφημερίες των γιατρών, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές, θα αυξηθούν έως και 1.700 ευρώ, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού που αντιμετωπίζει προκλήσεις.
• Μείωση εισφοράς υγείας: Η εισφορά υπέρ υγείας θα μειωθεί κατά 0,5%, προσφέροντας επιπλέον αύξηση στο καθαρό εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων.
Σύστημα πριμ παραγωγικότητας
Το σύστημα πριμ παραγωγικότητας θα ισχύσει για υπαλλήλους σε φορείς που λειτουργούν με στοχοθεσία, όπως υπουργεία, δήμοι, περιφέρειες και νοσοκομεία. Οι υπάλληλοι που συμβάλλουν στην επίτευξη προκαθορισμένων στόχων θα μπορούν να λάβουν έως το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους ως ανταμοιβή. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνεται από τους υπηρεσιακούς προϊσταμένους με βάση την συμβολή κάθε υπαλλήλου στους στόχους, διασφαλίζοντας έτσι αντικειμενικά κριτήρια.
Συγκεκριμένα, το 40% της ανταμοιβής θα κατανέμεται ισόποσα μεταξύ των υπαλλήλων που εργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου, ενώ το υπόλοιπο 60% θα διανέμεται ανάλογα με τη συνεισφορά του κάθε υπαλλήλου. Το σύστημα περιλαμβάνει δικλίδες ασφαλείας για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της δίκαιης κατανομής των πριμ παραγωγικότητας. Η παρακολούθηση της διαδικασίας θα γίνεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Ανταμοιβής, που θα εξασφαλίσει την αντικειμενική κατανομή των πριμ με βάση δείκτες απόδοσης. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα έχει τη δυνατότητα να διεξάγει δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ορθή καταβολή των πριμ παραγωγικότητας.