Μετρούν αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρωτοφανή για τα πολιτικά και κομματικά δεδομένα απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία του κόμματος.
Τόσο από στελεχιακό δυναμικό και βουλευτές (Ακρίτα, Κασιμάτη κ.α.), όσο και από μέλη και οργανώσεις εκφράζονται διαφωνίες και αποδοκιμασίες για την απόφαση, αλλά μένει να εκτιμηθεί τι εύρος και ένταση θα έχουν.
Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης κατήγγειλε την κεντρική επιτροπή, μιλώντας ακόμα και για μέλη με “κουκούλες” – καθότι η ψηφοφορία ήταν μυστική – αλλά δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το πώς θα κινηθεί από δω και πέρα.
Σε κάθε περίπτωση διαμορφώνονται νέα δεδομένα πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από αυτή την ήττα Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή. Αλλά δεν είναι ακόμα σαφές πώς θα κινηθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι την εκλογή αρχηγού.
Η πρόταση μομφής που κατατέθηκε σε βάρος του το πρωί του Σαββάτου επικράτησε με 163 ψήφους υπέρ, έναντι 120 κατά, με 2 λευκά και 1 άκυρο.
Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προσδιορίσει τα επόμενα βήματα και το πλαίσιο εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή.
Η τελευταία θα συνεδριάσει ξανά σε 15 μέρες προκειμένου να εγκρίνει την προσφυγή σε Έκτακτο Συνέδριο.
Αυτό ορίζει το Καταστατικό το οποίο στο άρθρο 20 παρ. 4 προβλέπει: «Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».
Καθώς δεν προσδιορίζεται επακριβώς τι ισχύει για το Έκτακτο Συνέδριο μένει να συζητηθεί μεταξύ άλλων αν αυτό θα γίνει με νέους συνέδρους ή με τους συνέδρους του Φεβρουαρίου.
Ανοίγει ο… χορός των υποψηφιοτήτων
Στο Έκτακτο Συνέδριο αναμένεται να εγκριθούν οι υποψηφιότητες και όπως ανέφεραν κορυφαία στελέχη μετά τη σημερινή συνεδρίαση, θα γίνει και προγραμματική συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση η ύλη του θα είναι κατά βάση εκλογική και θα προετοιμάσει τη διαδικασία της νέας προσφυγής σε κάλπες για εκλογή αρχηγού. Μέχρι την νέα εκλογή, που κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να γίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει από κατάρρευση, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει ο Νίκος Παππάς.
Πλέον ανοίγει ο χορός των υποψηφιοτήτων και αναμένεται αν θα υπάρξει και εκ νέου υποψηφιότητα Κασσελάκη. Ο ίδιος μετά από μια σύντομη οργισμένη δήλωση για το αποτέλεσμα αποχώρησε από την Κεντρική Επιτροπή, έχοντας αφήσει να εννοηθεί ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα κάνει μέσω παρέμβασής του προς τα μέλη, εικάζεται μέσω κάποιου βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν καταθέσει εκ νέου υποψηφιότητα εκτιμάται ότι η ομιλία του Σαββάτου και η δήλωση της Κυριακής προϊδεάζουν ότι θα κινηθεί σε άκρως συγκρουσιακούς τόνους.
Ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος ήδη έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα έξέφρασε την ανάγκη «να προχωρήσουμε τις διαδικασίες της εκλογής νέου προέδρου συντεταγμένα και προπαντός ενωτικά, χωρίς τις ακραίες εκφράσεις που ακούστηκαν στο τέλος», με στόχο το «ρίξιμο της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Επιπλέον διεμήνυσε «μπορούμε να πάμε μαζί, η Αριστερά ξέρει να κουβεντιάζει. Είτε βγω πρόεδρος, είτε χάσω, θα συνεχίσω να είμαι ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίζω την προοπτική του κόμματος. Καλώ όλους τους συνυποψηφίους να κάνουν το ίδιο».