Να μην εφαρμοστεί και να αποσυρθεί άμεσα η ΚΥΑ των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για την αύξηση του κατώτατου ορίου ενσήμων των δικαιούχων εποχιακών εργαζομένων για την χορήγηση επιδόματος ανεργίας, απαιτεί το σωματείο μισθωτών εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ), όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), την Δευτέρα 27/1.
Σήμα συναγερμού στέλνει το ΣΜΕΘ για την απόσυρση του «αντεργατικού και αυθαίρετου νομοσχεδίου που καταργεί ουσιαστικά το επίδομα ανεργίας για τους εποχιακούς εργαζομένους», όπως δήλωσε στην συνέντευξη τύπου στο ΕΚΘ.
Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών υποστήριξαν ότι η αύξηση από τα 125 στα 175 ένσημα στο 14μηνο, που θέτει προϋπόθεση η ΚΥΑ για την ένταξη τους σε καθεστώς επιδότησης ανεργίας, είναι πρακτικά αδύνατον να συγκεντρωθούν από τα μέλη του συγκεκριμένου κλάδου. Αυτό ισχύει και για συμβασιούχους άλλων κλάδων, όπου οι συμβάσεις που συνάπτονται με τους εργοδότες είναι διαρκείας, ως επί το πλείστον, έξι έως οκτώ μηνών.
«Αφορά περίπου 100.000 εργαζόμενους στην εκπαίδευση, με συμβάσεις από το Σεπτέμβριο μέχρι το Μάιο, επομένως με τη νέα ΚΥΑ είναι πρακτικά αδύνατο να βγούνε κατά τους ενδιάμεσους μήνες στο ταμείο ανεργίας», είπε ο πρόεδρος του ΣΜΕΘ Κυριάκος Ανδρεώτης.
«Θα χρειάζονται 9 με 10 μήνες σύμβαση για να έχεις το δικαίωμα και μόνο να υποβάλεις στα χαρτιά σου για ταμείο ανεργίας», είπε ο αντιπρόεδρος του ΣΜΕΘ Γιώργος Παπαγιάννης. Επίσης, τη στήριξη του ΕΚΘ εξέφρασε ο πρόεδρός του Χάρης Κυπριανίδης, τονίζοντας ότι «εισάγει μια ανταποδοτική λογική, ενώ οι πόροι του ταμείου ανεργίας είναι λεφτά των εργαζομένων, που προορίζονται για τους ανέργους συναδέλφους τους». Ο κρατικός προϋπολογισμός από το ταμείο ανεργίας δεν επιβαρύνεται ούτε κατά ένα ευρώ.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου «το εν λόγω νομοσχέδιο αφορά όλους τους εποχιακούς εργαζομένους συμπεριλαμβανομένης της εστίασης και της σίτισης, δηλάδη την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην Ελλάδα», ενώ για τον εκπαιδευτικό κλάδο δήλωσε πως «καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και σε φυσιολογικά πλαίσια θα έπρεπε να μιλάμε για συλλογικές συμβάσεις αορίστου χρόνου, αντίθετα το Υπουργείο μας λέει ότι φταίμε για την ανεργία, ενώ οι περισσότεροι δουλεύουν ανασφάλιστα».
Ο γραμματέας του σωματείου Χριστόδουλος Ζιγνέλης τονίζει πως «θα είμαστε στους δρόμους σταθερά μέχρι το νομοσχέδιο να αποσυρθεί», ενώ απευθύνει παράλληλα έκκληση σε όλους τους μισθωτούς εκπαιδευτικούς να εγγραφούν στο σωματείο και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, το επόμενο διάστημα.
Το ΣΜΕΘ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε συνέλευση τη 1η Φεβρουαρίου, στις 6:30, στο ΕΚΘ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του σωματείου:
«Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και
Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την οποία τίθεται σε «πιλοτική»
εφαρμογή το νέο επίδομα ανεργίας, επιδότηση ανεργίας λαμβάνουν μόνο όσοι συμπληρώνουν
175 ένσημα κατά το τελευταίο 14μηνο (χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι τελευταίοι 2 μήνες).
Σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε Φροντιστήρια Μ.Ε. και σε Κ.Ξ.Γ. έχουν
συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης που ξεκινούν με την έναρξη του
διδακτικού έτους (Σεπτέμβριο) κα λήγουν συνήθως με τη λήξη των μαθημάτων (Μάιο)».
«Ήδη ήταν δυσχερής η συμπλήρωση των 125 ενσήμων για να πληρούνται οι όροι της επιδότησης. Με
το νέο όριο, η συντριπτική πλειοψηφία αποκλείεται με βεβαιότητα από την επιδότηση».
«Το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης και
κινητοποιήσεις ώστε να ακυρωθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ουσιαστικά
καταργείται το επίδομα ανεργίας».