Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε σήμερα, Παρασκευή (6/12), ο εισαγγελέας σε βάρος των τριών συλληφθέντων για την υπόθεση με τους πλαστούς πίνακες, πασίγνωστων ζωγράφων, στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, οι τρεις κατηγορούμενοι, ένας 70χρονος και η 42χρονη κόρη του και ένας 62χρονος κατηγορούνται για: εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία κατά εξακολούθηση, χρήση πλαστού εγγράφου κατά εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατά εξακολούθηση και κατοχή απομιμητικών μνημείων με σκοπό τη διάθεσή τους ως γνησίων.
Μετά την άσκηση των διώξεων, οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή από όπου αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.
Πώς στήθηκε η επιχείρηση της ΕΛΑΣ
Oι κατηγορούμενοι σκόπευαν να πουλήσουν συνολικά 123 πλαστούς πίνακες ζωγραφικής, δήθεν φιλοτεχνημένους από διάσημους Έλληνες καλλιτέχνες, σε διαδικτυακή δημοπρασία, προσδοκώντας να αποκομίσουν περιουσιακό όφελος που εκτιμάται ότι θα έφτανε τις 400.000 ευρώ.
Ο σχετικός κατάλογος των πλαστών έργων είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τη διοργανώτρια εταιρία -υπό τον τίτλο «39η Ελλήνων Τέχνη»- και επρόκειτο να διεξαχθεί χθες Πέμπτη. Παραμονές της δημοπράτησης, αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών έκαναν έφοδο σε «γκαλερί» που βρίσκεται επί της οδού Αλεξ. Σβώλου στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε παρακείμενους αποθηκευτικούς χώρους, απ’ όπου κατάσχεσαν τα πλαστά έργα τέχνης.
Ο κατάλογος με τα έργα της προγραμματισμένης δημοπρασίας εξετάστηκε από ειδική που γνωμάτευσε ότι πρόκειται περί καταφανώς πλαστών έργων, κάποια από τα οποία έμοιαζαν με γνωστά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο κατάλογος περιελάμβανε έργα των Αλέκου Φασιανού, Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Δημήτρη Μυταρά, Κωνσταντίνου Παρθένη, Παναγιώτη Τέτση, Γιάννη Γαΐτη, Δημήτρη Τηνιακού, Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Σπυρόπουλου, Γιώργου Σικελιώτη, Δώρας Μπούκη, Γιώργου Συρίγου κ.ά.
Οι έρευνες των Αρχών διήρκεσαν δύο 24ώρα και εκτός από τους πίνακες που επρόκειτο να δημοπρατηθούν, βρέθηκε πλήθος έργων τέχνης για τα οποία διερευνάται η γνησιότητα και η προέλευσή τους. Εκτός από την «γκαλερί» εντοπίστηκαν τρία εργαστήρια κατασκευής πλαστών πινάκων που συνδέονται με τους δύο συλληφθέντες άντρες.