O ΟΤΕ και η εργολαβική εταιρεία Εργονομία κατηγορούνται από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών υπαλλήλων, πως απέλυσαν νέα μητέρα αμέσως μετά την επιστροφή της από άδεια τοκετού και λοχείας.
Μάλιστα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής πραγματοποίησε διαμαρτυρία για την απόλυση της νοσηλεύτριας Σοφίας Θεοδωρίδου από την εργοδοσία του ΟΤΕ και την εργολαβική Εργονομία, έναν μόλις μήνα μετά τη λήξη της προστασίας της μητρότητας.
Δίνοντας το παρών στην κινητοποίηση -μαζί με το 20 μηνών βρέφος της- έξω από το διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ, η Σοφία Θεοδωρίδου μίλησε στο Thesstoday.gr για εκδικητική απόλυση, που έγινε ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
«Αυτοί επικαλούνται μείωση προσωπικού, μείωση κόστους, εμείς απαντάμε ότι αυτή η απόλυση είναι εκδικητική, γιατί έρχεται μετά από τη συμμετοχή μου στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, έρχεται μετά τη λήξη της 18μηνης προστασίας της μητρότητας, μόλις έληξε δηλαδή το 18μηνο και μπήκαμε στον 19ο μήνα, ήρθε η απόλυση. (…) Είχαμε διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας και αύξηση στον μισθό με έμμεσο τρόπο, και μετά από όλα αυτά ήρθε η απόλυση χωρίς καμία προειδοποίηση», υπογραμμίζει η νοσηλεύτρια
Όπως καταγγέλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ): «Είναι προκλητικό η εργοδοσία του ΟΤΕ, των σχεδόν 500 εκατ. ευρώ κερδών, να περιμένει ώστε να ολοκληρωθούν οι 18 μήνες της προστασίας της μητρότητας από το νόμο για να προχωρήσει στην απόλυση της εργαζόμενης μητέρας. Είναι προκλητικό από τη μια να εκδίδουν δελτία Τύπου για τη δήθεν «εταιρική κοινωνική ευθύνη» για την υπογεννητικότητα και την στήριξη των γυναικών και της μητρότητας και από την άλλη να απολύουν νέες μητέρες.
Ενώνουμε τη φωνή μας με τα σωματεία κι απαιτούμε εδώ και τώρα την άμεση ανάκληση της απόλυσης. Απαιτούμε ακόμα να μπει τέλος στο αίσχος της επινοικιαζόμενης εργασίας που αποτελεί εργαλείο για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, την επιβολή κλίματος τρομοκράτησης των εργαζομένων κι έντασης της εκμετάλλευσης. Η εργοδοσία του ΟΤΕ περίμενε να ολοκληρωθούν οι 18 μήνες προστασίας της μητρότητας από το νόμο για να προχωρήσει στην απόλυση εργαζόμενης μητέρας, αμέσως μετά την επιστροφή της στη δουλειά από την άδεια τοκετού και λοχείας».