Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.9 C
Ioannina

Θεσσαλία: Η γη των θεών, που δημιουργεί νοσταλγία και αναμνήσεις – Αγαπημένος προορισμός κάθε εποχή του χρόνου

Εάν προσπαθήσει κάποιος να περιγράψει τη Θεσσαλία ως τουριστικό προορισμό, είναι βέβαιο πως το πρώτο που αβίαστα θα σκεφτεί είναι ότι αυτόν τον ευλογημένο τόπο αξίζει να τον επισκεφτεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, μια και εκεί θα συναντήσει σχεδόν όλα όσα συνθέτουν την Ελλάδα.

Αποχωρώντας, στις… αποσκευές του θα υπάρχουν εμπειρίες και αναμνήσεις που δεν θα σβήσουν στον χρόνο, αλλά θα του δημιουργήσουν την επιθυμία της επιστροφής: μυθολογία, ιστορία και πολιτισμός, μοναδικά προϊόντα και γαστρονομία, εκλεκτά αποστάγματα, δραστηριότητες όλο τον χρόνο, μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα, απαράμιλλη φυσική ομορφιά, βουνό και θάλασσα σε απόλυτη αρμονία χειμώνα – καλοκαίρι, σμαραγδένια νησιά με σύγχρονες και ποιοτικές τουριστικές υποδομές, αστικά κέντρα που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος ξανά και ξανά, χωριά, εκκλησιές και μοναστήρια που μαγνητίζουν με την αρχιτεκτονική και την ιστορία τους.

Μετέωρα – μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας της UNESCO –, ο επιβλητικός Όλυμπος, το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, όπου έκαναν τις διακοπές τους, σύμφωνα με τη μυθολογία, οι θεοί του Ολύμπου, η λίμνη Πλαστήρα και το Βυζαντινό Κάστρο στο Μαυρομάτη της Καρδίτσας, τα Άγραφα, το Περτούλι και η Ελάτη στα Τρίκαλα, τα φημισμένα Αμπελάκια με το αρχοντικό του Σβαρτς και οι παραλίες στις εκβολές του Πηνειού, τα ξακουστά χωριά και οι παραλίες του Πηλίου, η Σκιάθος του Παπαδιαμάντη – το νησί ίσως με τις πιο όμορφες παραλίες στη χώρα –, η Σκόπελος του «Mama Mia», των οικογενειακών διακοπών και της ποιότητας, η Αλόννησος με τις φώκιες Monachus – Monachus, το επισκέψιμο ναυάγιο της Περιστέρας και την πανέμορφη Παλιά Χώρα, συνθέτουν τον τουριστικό προορισμό της Θεσσαλίας, όπου οι τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της αποτελούν αγαπημένο προορισμό city break για Έλληνες και ξένους επισκέπτες μόλις τρεις ώρες από την Αθήνα και δύο από τη Θεσσαλονίκη.

Βόλος, η πόλη των Αργοναυτών και του τσίπουρου

«Πάμε Βόλο για τσίπουρο;». Είναι η φράση που συμπυκνώνει έναν από τους βασικούς λόγους για να επισκεφτεί κάποιος την πόλη του Βόλου, το λιμάνι της αρχαίας Ιωλκού, των Αργοναυτών του Ιάσονα και της μυθικής «Αργούς», που είναι το σύμβολο της πόλης και την οποία θα δει ο επισκέπτης ανακατασκευασμένη στην παραλία του Βόλου δεμένη, προσμένοντας τους σύγχρονους Αργοναύτες.

Τριακόσια – ίσως και περισσότερα – είναι σήμερα τα τσιπουράδικα στον Βόλο, στα οποία συντελείται μια μοναδική πανελλαδικά γαστρονομική ιεροτελεστία, που έχει τις ρίζες της στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, οι οποίοι έφτασαν στην πόλη το 1922, μπολιάζοντας τον Βόλο της βιομηχανικής παράδοσης και του εμπορίου με την κουλτούρα του τσίπουρου.

Άλλωστε αυτό που συμβαίνει στον Βόλο δεν θα το συναντήσετε πουθενά αλλού: στο τσιπουράδικο απλώς παραγγέλνεις «με ή χωρίς γλυκάνισο» τσίπουρο και το «μαγικό» απόσταγμα συνοδεύεται από εκλεκτούς μεζέδες που επιλέγει ο ιδιοκτήτης και όχι ο πελάτης…

Η πόλη του Βόλου, στην οποία βρίσκεται η έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι μία σύγχρονη, ζωντανή, νεανική πόλη όλο τον χρόνο και αποτελεί τη βάση για τις εξορμήσεις των επισκεπτών στο Πήλιο αλλά και στις άλλες ομορφιές της Θεσσαλίας, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση που δεν ξεπερνά τη μιάμιση ώρα.

Το λιμάνι της πόλης δέχεται δεκάδες κρουαζιερόπλοια κάθε χρόνο και συνδέει τον Βόλο με τις Βόρειες Σποράδες.

Καλοκαίρι και χειμώνα ο Βόλος των 180.000 κατοίκων καθώς και το Πήλιο αποτελούν αγαπημένο τουριστικό προορισμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Η εναλλαγή των χρωμάτων στο Πήλιο, ανάλογα με την εποχή, μαγεύει τους επισκέπτες που το επιλέγουν είτε για σκι στο χιονοδρομικό κέντρο, στην κορυφή Αγριόλευκες των Χανίων, και πεζοπορικές διαδρομές απαράμιλλης ομορφιάς, είτε για να βιώσουν την εμπειρία της σιδηροδρομικής διαδρομής με τον «Μουντζούρη» – το Τρένο του Πηλίου – Άνω Λεχώνια – Μηλιές, είτε για τις καταπράσινες και καταγάλανες παραλίες του Παγασητικού και του Αιγαίου και τα 24 φημισμένα χωριά με τα αρχοντικά και την ξεχωριστή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, τις εκπληκτικές πλατείες, που αποτελούν σημεία συνάντησης και διοργάνωσης πανηγυριών τα καλοκαίρια.

Βόλος και Πήλιο στην ουσία είναι ένας ενιαίος τουριστικός προορισμός, που χαρακτηρίζεται από πλούσια μυθολογικά στοιχεία, πολιτισμό και αυθεντικές μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο της Πόλης είναι σημεία που αξίζει κανείς να επισκεφτεί φτάνοντας στην περιοχή, μαζί με τους αρχαιολογικούς χώρους του Σέσκλου, της Νέας Αγχιάλου, τα Αρχαία Θέατρα των Μικροθηβών και της Δημητριάδος, ενώ η παραλία και η αγορά της πόλης μόνο στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης προσφέρουν.

Το Μουσείο του Θεόφιλου στην Ανακασία, το Βυζαντινό Μουσείο στη Μακρινίτσα, το Μουσείο των Μηλεών και το Μουσείο του Ρήγα στη Ζαγορά, μαζί με τις υπέροχες εκκλησίες στις Μηλιές, τον Κισσό, την Τσαγκαράδα – όπου αντικρίζεις τον πλάτανο των χιλίων ετών να στέκει αγέρωχος και επιβλητικός –, συνθέτουν μία βασική ομάδα επισκέψιμων σημείων με πολιτιστικό ενδιαφέρον, ενώ, εάν ο επισκέπτης σταθεί τυχερός, μία παράσταση ή συναυλία στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο της πόλης «Βαγγέλης Παπαθανασίου» ή το Ανοιχτό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» θα τον ενθουσιάσει.

Η γαστρονομία της περιοχής αποτελεί πραγματικά ξεχωριστή γευστική εμπειρία: αυγά με χόρτα, κολιατσιάνοι και καραβίδες στα κάρβουνα, τσιτσίραβλα και κρίταμα σαλάτα, μπουμπάρι, σπετζοφάι με λουκάνικο, κολοκυθανθοί γεμιστοί, παραδοσιακές πίτες, είναι μόνο μερικές από τις γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος που επισκέπτεται τον Βόλο και το Πήλιο.

Η Μακρινίτσα και η Πορταριά αποτελούν ιδανική βάση διαμονής και παρατήρησης της πολύ καλά ρυμοτομημένης πόλης και του Παγασητικού κόλπου από ψηλά, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μαγικά ηλιοβασιλέματα και γαστρονομικές εμπειρίες.

Οι Αλυκές και η Αγριά είναι δημοφιλή τουριστικά θέρετρα δίπλα στην πόλη του Βόλου – όπως και τα Καλά Νερά – με ξενοδοχειακές υποδομές στη διαδρομή του Παγασητικού προς το Νότιο Πήλιο.

Το συγκεκριμένο road trip θα σας ανταμείψει, ενώ η στάση στον Αϊ-Γιώργη, τις Πινακάτες, τον Άγιο Λαυρέντη, τη Δράκεια, τις Μηλιές και τη Βυζίτσα επιβάλλεται.

Πήλιο, βουνών καμάρι

Το νότιο Πήλιο δεν σταματά να εκπλήσσει, καθώς δεν είναι μόνον οι μαγικές του παραλίες – που διαθέτουν όλες τις υποδομές φιλοξενίας και χαλάρωσης – Άφυσος, Λεφόκαστρο, Χόρτο, Μαραθιάς, Ξυνόβρυση, Πάλτσι, Μικρό κ.ά. που θα σας εντυπωσιάσουν.

Η Αργαλαστή, που είναι η έδρα του δήμου, με το επιβλητικό καμπαναριό και τα επισκέψιμα οινοποιεία της, σας περιμένει, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά βρίσκεται η πιο όμορφη ίσως πλατεία της περιοχής, αυτή του Λαύκου, με τα υπέροχα αρχοντικά και το παλιότερο καφενείο εν λειτουργία στην Ελλάδα – το χωριό πάνω από τη Μηλίνα και το Χόρτο αποτελούν ιδανική επιλογή διαμονής για την εξερεύνηση της περιοχής.

Οι γεύσεις στο νότιο Πήλιο εμπλουτίζονται με σαλάτα από κολοκύθια Βέλια, καραβιδομακαρονάδες και φρέσκο ψάρι όλων των διαστάσεων στο Τρίκερι και το νησί του, τις Κόττες, τον Κατηγιώργη και τον Πλατανιά.

Φυσικά συστήνεται στάση οπωσδήποτε για φωτογραφία στην Τζάστενη, όπου οι τυχεροί κάνουν το καλοκαίρι το μπάνιο τους από τις βάρκες και τα σκάφη που προσεγγίζουν το γραφικό χιλιοφωτογραφημένο όρμο με το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα στον Παγασητικό, το οποίο είναι εφάμιλλα ανταγωνιστικό με όλα όσα έχετε δει στη ζωή σας.

Στο βόρειο Πήλιο οι γεύσεις της πόλης και του νότιου Πηλίου απλώς σας ακολουθούν… σε έναν άλλον τόπο, ωστόσο, καταπράσινο από πλατάνια που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και αντικαθιστούν τις ελιές και τα πεύκα, όπου ανάμεσά τους θαρρείς πως θα συναντήσεις κάποιον μυθικό Κένταυρο, με παραλίες ξεχωριστές, άγρια όμορφες αλλά και απέραντες, με έντονη την αλμύρα του Αιγαίου, όπου η ανατολή του ηλίου συναγωνίζεται το ηλιοβασίλεμα στον Παγασητικό.

Ο Άγιος Ιωάννης με τις ξενοδοχειακές υποδομές κάτω από την Τσαγκαράδα, το Ανήλιο, ο Άγιος Δημήτριος με τη φημισμένη παραλία Παπά Νερό, όπου εάν σταθείτε τυχεροί θα δείτε γεννητούρια από θαλάσσιες χελώνες που κατακλύζουν την ακτή, οι παραλίες του Μυλοποτάμου, των Αγίων Σαράντα, της Φακίστρας – της πιο φημισμένης διεθνώς παραλίας της περιοχής – αλλά και του Χορευτού, του επίνειου της Ζαγοράς, θα μαγέψουν τον επισκέπτη.

Μυλοπόταμος Πηλίου
Φακίστρα Πηλίου

Τελευταία στάση, ο κόλπος της Νταμούχαρης, όπου γυρίστηκε το «Mama Mia», του οποίου ο οικισμός που λάτρεψε η Μέριλ Στριπ έμεινε ανέγγιχτος από τον χρόνο.

Νταμούχαρη Πηλίου

Πρέπει να επισημανθεί ότι ολόκληρο το Πήλιο αποτελεί ιδανικό προορισμό για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ιδιαίτερα για περιπατητικό τουρισμό, καθώς διαθέτει δεκάδες μονοπάτια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ήπιας πρόσβασης από χωριό σε χωριό και από τη θάλασσα στο βουνό.

Από τα διασημότερα σημεία περιπάτου είναι η διαδρομή Πορταριάς – Μακρινίτσας και η περιπατητική εμπειρία στις γραμμές του Τρένου του Πηλίου από Άνω Λεχώνια στις Μηλιές.

Στις εναλλακτικές δραστηριότητες της περιοχής συγκαταλέγεται και η παρατήρηση των αποδημητικών πτηνών που κατακλύζουν τη λίμνη Κάρλα, ενώ στην περιοχή Καναλιών Κερασιάς, στη δυτική πλευρά του Πηλίου, εντοπίζονται μεγάλοι πληθυσμοί από αυτοφυείς άγριες ορχιδέες.

Στη δυτική πλευρά του νομού Μαγνησίας ξεχωρίζουν με τουριστικό ενδιαφέρον η παραλιακή κωμόπολη Νέα Αγχίαλος, η οποία βρίθει ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, οι λίμνες Ζερέλια – που έχουν δημιουργηθεί από πτώση μετεωρίτη – στον Αλμυρό, όπου βρίσκεται και το μοναδικό 1.200 στρεμμάτων δρύινο δάσος Κουρί, όπως και το πολύ καλό και πλούσιο σε ευρήματα Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης του Αλμυρού.

Η δυτική Μαγνησία αναπτύσσει τον περιπατητικό τουρισμό στην Όθρυ, ενώ ξενοδοχειακές υποδομές και όμορφες παραλίες υπάρχουν στην Αμαλιάπολη, το Πηγάδι και το Αχίλλειο του Πτελεού, στην αρχή των ορίων του νομού, πλησίον της Εθνικής οδού.

Βόρειες Σποράδες

Σκιάθος

Η Σκιάθος ταυτίζεται με τη… βαριά βιομηχανία του τουρισμού στη Θεσσαλία τους καλοκαιρινούς μήνες, μια και λόγω του αεροδρομίου της την επισκέπτονται περισσότεροι από 180.000 ξένοι τουρίστες σε μία περίοδο έξι μηνών.

Οι μοναδικές παραλίες της και οι εντυπωσιακές ξενοδοχειακές της μονάδες με τις χιλιάδες κλίνες την καθιστούν έναν από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Η οικιστική τουριστική ανάπτυξη δεν έχει αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του νησιού, το οποίο ζει από τον τουρισμό, μια και οι άνθρωποί της διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού το περιβάλλον και τις παραδόσεις τους.

Κάστρο, Σκιάθος

Η Σκιάθος δεν είναι μόνο συνώνυμο της διασκέδασης των νέων ανθρώπων και της πολύβουης Χώρας του νησιού, όπου όλοι συναντιούνται τη νύχτα.

Ο υδροβιότοπος των Κουκουναριών με τη διασημότερη παραλία των Σποράδων, όπως και οι παραλίες Λαλάρια, Αγία Ελένη, Τσουγκριάς και τόσες ακόμη, ταυτίζονται με την ηρεμία και την ξεκούραση των διακοπών, ενώ η γαστρονομία έχει περάσει σε άλλα επίπεδα στα πεντάστερα ξενοδοχεία που την κατακλύζουν – και όχι μόνο.

Λαλάρια, Σκιάθος

Η Σκιάθος εξελίσσεται σε ορμητήριο για την ιστιοπλοϊκή εξερεύνηση και των τριών νησιών των Βορείων Σποράδων, ενώ επαγγελματικά σκάφη προσφέρουν μονοήμερες κρουαζιέρες στα σημεία που γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία «Mamma Mia» στη Σκόπελο.

Άρκος, Σκιάθος

Καθημερινά στον κινηματογράφο του νησιού ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει το δημοφιλές μιούζικαλ, ενώ πολλές είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις που φιλοξενούνται στο «Μπούρτζι», στο λιμάνι, το οποίο μαζί με το Μουσείο – Σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας – όπου υφάνθηκε η πρώτη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 – και το αναστηλωμένο πρόσφατα Κάστρο της Σκιάθου στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, συνθέτουν προτάσεις πολιτισμού και περιπατητικού τουρισμού στο νησί.

Σκόπελος

Η Σκόπελος αποτελεί το σμαράγδι των Βορείων Σποράδων.

Τόσο πράσινο δεν συναντά κανείς σε κανένα νησί του Αιγαίου, ενώ οι πευκόφυτες παραλίες της είναι εκτός συναγωνισμού.

Περιβολιού, Σκόπελος

Ενδεικτικά ο επισκέπτης πρέπει να πάει στον Πάνορμο, τη Μηλιά, το Καστάνη (όπου γυρίστηκε το «Mama Mia»), τον Στάφυλο, τον Αγνώντα, το Γλυστέρι κ.α.

Η επιλογή να γυριστεί κυρίως εκεί η ταινία «Mama Mia» έχει προσδώσει στο νησί παγκόσμια φήμη, η οποία 17 χρόνια μετά «φέρνει» ξένους επισκέπτες στο νησί.

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στη Γλώσσα Σκοπέλου, όπου γυρίστηκε η σκηνή του γάμου, αποτελεί must προορισμό και είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον το νησί επιλέγεται από ζευγάρια για να τελέσουν τους γάμους τους σε αυτό.

Η Σκόπελος στην ελληνική τουριστική αγορά είναι ταυτισμένη με τους Έλληνες που την αγαπούν και την επισκέπτονται ξανά και ξανά.

Θεωρείται ιδανικός προορισμός για οικογένειες και ζευγάρια, ενώ η αμφιθεατρική εικόνα της Χώρας της Σκοπέλου μαγεύει αυτούς που την επιλέγουν.

Αμάραντος, Σκόπελος

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ιδιαίτερα ο ιστιοπλοϊκός τουρισμός, καθώς η Σκόπελος – που έχει αυξήσει τις υποδομές για υποστήριξη σκαφών στα λιμάνια της – θεωρείται ιδανική βάση για ιστιοπλοϊκές κρουαζιέρες προς την Αλόννησο και τις βραχονησίδες στο θαλάσσιο πάρκο της περιοχής, ενώ ανάπτυξη παρουσιάζει και ο περιπατητικός τουρισμός.

Στη γαστρονομία της Μαγνησίας η Σκόπελος φημίζεται για τη σκοπελίτικη τυρόπιτα, τα δαμάσκηνα που χρησιμοποιούνται για τον ροφό στιφάδο, ενώ είναι διάσημη και για το γεμιστό κοτόπουλο, πέραν βέβαια των εξαιρετικών μεζέδων που σχετίζονται με το τσίπουρο, το ούζο και τη θάλασσα.

ΥΓ.: Η Σκιάθος και η Σκόπελος το Πάσχα αποτελούν εξαιρετική επιλογή.

Αλόννησος

Η Αλόννησος δεν έχει να ζηλέψει σε παραλίες και πράσινο ούτε τη Σκιάθο ούτε τη Σκόπελο.

Από τις παραλίες, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν η Χρυσή Μηλιά, ο Άγιος Δημήτριος, το Κοκκινόκαστρο, η Μεγάλη Άμμος, ο Γέρακας, το Ρούσουμ Γιαλό, ο Τζόρτζης κ.ά.

Βότση, Αλόννησος

Είναι ωστόσο ξεχωριστή και έχει το δικό της βάρος στο τουριστικό πανόραμα της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας γενικότερα, καθώς είναι το νησί του Θαλάσσιου Πάρκου της φώκιας Monachus – Monachus και του αρχαίου Ναυαγίου της Περιστέρας.

Οι φώκιες που προστατεύονται στα όρια του Θαλάσσιου Πάρκου, ωστόσο, πολλές φορές είναι ιδιαίτερα κοινωνικές με τους ανθρώπους και έτσι οι τουρίστες της Αλοννήσου κάποιες φορές τις συναντούν ή να κάνουν βόλτες στο λιμάνι της Χώρας, στο Πατητήρι, ή, εάν είναι ακόμη πιο τυχεροί, στη διπλανή… ξαπλώστρα στις παραλίες του νησιού.

Το αρχαίο Ναυάγιο της Περιστέρας είναι το πρώτο επισκέψιμο υποβρύχιο μουσείο, όπως έχει χαρακτηριστεί, και αποτελεί πόλο έλξης για τους δύτες ανά τον κόσμο.

Πρόκειται για αρχαίο εμπορικό φορτηγό πλοίο, που μετέφερε περισσότερους από 3.000 αμφορείς γεμάτους κρασί, οι οποίοι προέρχονταν από τη Μένδη, που ήταν αρχαία πόλη της Χαλκιδικής, και την Περπάρηθο, όπως ονομαζόταν στα αρχαία χρόνια η Σκόπελος. Το βυθισμένο πλοίο με τους αμφορείς βρίσκεται σε βάθος μόλις 25 μέτρων και η βύθισή του χρονολογείται μεταξύ 425 και 415 π.Χ.

Τον ειδυλλιακό προορισμό της Αλοννήσου συμπληρώνει η πανέμορφη παλαιά Χώρα του νησιού, που είχε καταστραφεί από σεισμό και η οποία έχει ανοικοδομηθεί και πλέον αποτελεί αναπόσπαστο τουριστικό σημείο.

Η Αλόννησος, τέλος, ξεχωρίζει και στη γαστρονομία της, καθώς, πέραν των φρέσκων θαλασσινών που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στις πολυάριθμες ταβέρνες του νησιού, διάσημος είναι ο περίφημος «τόνος Αλοννήσου» και το κατσικάκι της Κυρα-Παναγιάς, που ζει ελεύθερο στη βραχονησίδα.

Να σημειωθεί ότι οι Αλοννησιώτες διατείνονται πως οι Σκοπελίτες «έκλεψαν» τη συνταγή της αλοννησιώτικης τηγανιτής τυρόπιτας και λανσάρουν ως δική τους γαστρονομική ιδιαιτερότητα τη σκοπελίτικη πίτα, που στην ουσία είναι η πίτα της Αλοννήσου.

Οι πιο «ψύχραιμοι» στη διαμάχη βλέπουν πίσω από αυτόν τον ανταγωνισμό τις νύφες από την Αλόννησο που πήγαν να ζήσουν στη Σκόπελο και έμαθαν την τέχνη της πίτας στους ντόπιους.

Τρίκαλα – Μετέωρα

Στον νομό Τρικάλων κορυφαίος τουριστικός προορισμός είναι τα Μετέωρα και η Καλαμπάκα, ενώ τουριστική ανάπτυξη συναντάται στο Περτούλι, όπου υπάρχει και χιονοδρομικό κέντρο, την Ελάτη, αλλά πλέον και στην πόλη των Τρικάλων, η οποία μέσω του Ε65 απέχει από την Αθήνα μόλις 3,5 ώρες.

Τα Τρίκαλα είναι η πόλη του Β. Τσιτάνη, του Α. Καλδάρα, του Κ. Βίρβου, του Δ. Μητροπάνου.

Ο Τσιτσάνης «υπάρχει» παντού, από την περίφημη τοιχογραφία στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης μέχρι το Μουσείο Τσιτσάνη, που είναι αφιερωμένο στον εμβληματικό Τρικαλινό ρεμπέτη, με προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη.

Είναι μία επίπεδη πόλη με εξαιρετική ρυμοτομία, ιδανική για τα ποδήλατα που την κατακλύζουν, υπέροχη φύση στις όχθες του Ληθαίου που τη διασχίζει, αλλά και μία πόλη καινοτόμα, που πρωτοπορεί, καθώς θεωρείται – και όχι άδικα – η smart city της Ελλάδας.

Ο Ληθαίος, σύμφωνα με τον Ασκληπιό, είχε θεραπευτικές ιδιότητες, γιατί βοηθούσε τους κατοίκους να ξεχάσουν τις έννοιες και τα άγχη τους.

Όλα στην πόλη συνδέονται με τον ποταμό, που τη χωρίζει στα δύο, αλλά την ενώνει με δέκα γέφυρες, ιδανικές για χαλάρωση και για περίπατο δίπλα στο νερό.

Η κεντρική γέφυρα είναι η πιο εντυπωσιακή, δώρο των Γάλλων στα Τρίκαλα από το 1886, και προσφέρεται για ρομαντικές selfies. 

Τα Τρίκαλα είναι μία ιστορική πόλη, καθώς η αρχαία Τρίκκη ήταν γενέτειρα του Ασκληπιού, με ένα τμήμα του Ασκληπιείου να διατηρείται στη λεωφόρο Στέφανου Σαράφη.

Στα αξιοθέατά της ξεχωρίζουν το Φρούριο των Τρικάλων, αγαπημένο σημείο των Τρικαλινών, και το Κουρσούμ Τζαμί, το ισλαμικό τέμενος του 16ου αιώνα, το οποίο λειτουργεί ως χώρος ήπιων εκδηλώσεων.

Στο κέντρο της πόλης υπάρχει η συνοικία Βαρούσι, που υπήρξε κέντρο των εύπορων της εποχής, ανάμεσα στον 17ο και τον 19ο αι., παλιές εκκλησίες και γραφικά σοκάκια.

Η συνοικία Μανάβικα, που απλώνεται μέχρι την κεντρική πλατεία, αποτελεί ξεχωριστό σημείο στην περιήγηση της πόλης, όπως και ο Μύλος του Ματσόπουλου, όπου κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα μεταμορφώνεται στον διάσημο πλέον «Μύλο των Ξωτικών», φέρνοντας στην πόλη περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες την εν λόγω δίμηνη περίοδο λειτουργίας του.

Η πρώην λαχαναγορά αποτελεί πόλο έλξης καλοφαγάδων, αφού είναι γεμάτη ταβέρνες και τσιπουράδικα, που αναδεικνύουν την τρικαλινή γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα.

Κοντά στην πόλη των Τρικάλων βρίσκεται το επιβλητικό γεφύρι της Παλαιοκαρυάς του 16ου αιώνα, με τους δύο εντυπωσιακούς τεχνητούς καταρράκτες, οι οποίοι λειτουργούν ως ιδανικό φόντο για φωτογραφίες στον δρόμο για το γραφικό χωριό της Πύλης, με το εντυπωσιακό µονότοξο πέτρινο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα, ύψους 13 µέτρων, αλλά και τον οικισµό Πόρτα, εκεί όπου βρίσκεται η Πόρτα Παναγιά από το 1283 με την ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική της.

Τα Μετέωρα είναι ο πρώτος σε επισκεψιμότητα τουριστικός προορισμός της Θεσσαλίας με περισσότερους από ένα εκατομμύριο τουρίστες τον χρόνο και αγαπημένος προορισμός απόδρασης των Ελλήνων τα τριήμερα, με την κορύφωση της επισκεψιμότητας να λαμβάνει χώρα τις ημέρες του Πάσχα, οπότε τα Μετέωρα μεταμορφώνονται σε συνώνυμο της κατανυκτικής θρησκευτικής εμπειρίας.

Οι 600 μέτρων παλαιολιθικοί βράχοι των Μετεώρων αποτελούν ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, στις απότομες κορυφές των οποίων ερημίτες μοναχοί έχτισαν βυζαντινά μοναστήρια, στα οποία φυλάσσονται μοναδικά κειμήλια και τοιχογραφίες.

Σώζονται οκτώ Ιερές Μονές, από τις οποίες οι έξι είναι σε λειτουργία – τέσσερις αντρικές και δύο γυναικείες.

Το 1988 τα Μετέωρα ανακηρύχθηκαν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ενώ και η ευρύτερη περιοχή των Αντιχασίων ανήκει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000, καθώς διαθέτει σπάνια πανίδα και χλωρίδα.

Η Καλαμπάκα, χτισμένη στις ρίζες των βράχων των Μετεώρων και στην αριστερή όχθη του Πηνειού, διαθέτει σημαντικές ξενοδοχειακές υποδομές και κάμπινγκ, και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο φημισμένων παγκοσμίως αναρριχητικών προορισμών, με τη Δούπιανη να είναι το πιο γνωστό αναρριχητικό πεδίο. Στην περιοχή υπάρχουν εξαιρετικά επισκέψιμα οινοποιεία.

Στον δρόμο Τρικάλων – Καλαμπάκας, τέσσερα χιλιόμετρα πριν από την Καλαμπάκα, δεσπόζει το σπήλαιο της Θεόπετρας, τα ίχνη του οποίου χρονολογούνται πριν από 130.000 χρόνια και μαρτυρούν ότι οι Νεάντερταλ έζησαν εκεί.

Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρων από την επιφάνεια της πεδιάδας και 280 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Μπροστά από το σπήλαιο ρέει ο ποταμός Ληθαίος, παραπόταμος του Πηνειού.

Τα μοναστήρια των Μετεώρων

Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου

Το Μεγάλο Μετέωρο, γνωστό και ως Μεταμόρφωση του Σωτήρος, είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο αντρικό μοναστήρι των Μετεώρων.

Είναι χτισμένο στον «πλατύ λίθο», που αποτελεί τον πλατύτερο βράχο του συμπλέγματος.

Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε περίπου το 1340 μ.Χ. από τον Αθωνίτη μοναχό Αθανάσιο τον Μετεωρίτη και έχει μια πανέμορφη αυλή, καθώς και εκπληκτικές τοιχογραφίες.

Ιερά Μονή Βαρλαάμ

Η Μονή Βαρλαάμ πήρε το όνομά της από τον πρώτο ερημίτη που ανέβηκε στον βράχο και ίδρυσε τη μονή το 1350 μ.Χ., η οποία περιλάμβανε το παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών, το κελί του και μια δεξαμενή νερού. Το 1517 μ.Χ. οι αδερφοί Αψαράδες από τα Ιωάννινα, Νεκτάριος και Θεοφάνης, το ανακαίνισαν.

Το μοναστήρι σήμερα έχει ένα μικρό μουσείο και εξαιρετικές τοιχογραφίες του 16ου αιώνα και για να το επισκεφθεί κάποιος διασχίζει μια γέφυρα…

Ιερά Μονή Ρουσάνου

Το μοναστήρι χτίστηκε το 1545 μ.Χ. από τον Μάξιμο και τον Ιωάσαφ από τα Ιωάννινα και είναι αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα, ενώ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λεηλατήθηκε.

Μια γέφυρα συνδέει τον βράχο με το μοναστήρι, το οποίο σήμερα είναι γυναικείο…

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά

Ανακαινίσθηκε εκ βάθρων το 1510 μ.Χ. και ο ιερομόναχος Θεοφάνης Στερλίτζας της κρητικής σχολής αγιογράφησε το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Στις θαυμάσιες τοιχογραφίες διακρίνονται τα Πάθη του Χριστού και η Παναγία να προσεύχεται.

Το μοναστήρι ερημώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα για περίπου 60 χρόνια, μέχρι να ανακαινιστεί από την ελληνική κυβέρνηση…

Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου

Το μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου είναι το κοντινότερο στην πόλη της Καλαμπάκας και το πιο εύκολα προσβάσιμο.

Ιδρύθηκε από τον Αντώνιο Καντακουζηνό, τον γιο του Δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρου Β’, το 1400 μ.Χ. Το μοναστήρι, εκτός από το παρεκκλήσι του Αγίου Στεφάνου, έχει και αυτό του Αγίου Χαραλάμπους, στο οποίο φυλάσσεται και η κάρα του, η οποία θεωρείται πως γιατρεύει τις αρρώστιες.

Το μοναστήρι καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος

Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος χρησιμοποιήθηκε ως κινηματογραφικό σκηνικό για την ταινία του Τζέιμς Μποντ με πρωταγωνιστή τον Ρότζερ Μουρ και τίτλο «Για τα μάτια σου μόνο».

Είναι χτισμένο στην κορυφή ενός απότομου και μεμονωμένου βράχου, γεγονός που το κάνει εντυπωσιακό. Ιδρύθηκε το 1458 μ.Χ. και περιέχει σπάνια χειρόγραφα και κειμήλια, τα οποία εν μέρει εκλάπησαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι τοιχογραφίες του είναι επί το πλείστον από τον 18ο αιώνα…

Περτούλι

Το Περτούλι είναι ένα πετρόκτιστο χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, που το αγκαλιάζουν τα καταπράσινα βουνά της νότιας Πίνδου, Κόζιακας, Νεράιδα, Μαρόσα και Αυγό, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων.

Έχει πληθυσμό 200 κατοίκους και απέχει 48 χλμ. από τα Τρίκαλα, 44 χλμ. από την Καλαμπάκα, 29 χλμ. από την Πύλη και 15 χλμ. από την Ελάτη.

Τα παραδοσιακά του αρχοντικά με τα χαγιάτια, οι διάσπαρτες πέτρινες βρύσες και τα πλακόστρωτα ανηφορικά σοκάκια γύρω από την κεντρική πλατεία είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού, το οποίο περιβάλλεται από ένα μοναδικής φύσεως και αισθητικής ελατοδάσος, έκτασης περίπου 35.000 στρεμμάτων, με ζαρκάδια και ελάφια αρκετά φιλικά προς τους επισκέπτες.

Το δάσος βρίσκεται υπό την εποπτεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και χρησιμοποιείται για την πρακτική άσκηση των φοιτητών Δασολογίας.

Το χωριό αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό διαθέτοντας αρκετά ξενοδοχεία και ξενώνες, εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα τουριστικών ειδών.

Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ.

Στο Περτούλι, ο κατασκηνωτικός χώρος της Αγίας Κυριακής δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να κατασκηνώσουν κοντά στο δάσος.

Οι λάτρεις της ορειβασίας πηγαίνουν στο Κοκκινοστέφανο, ένα βυζαντινό φρούριο κοντά στην Γκιώνα, αλλά και στο πέτρινο Γεφύρι της Γριάς με τα περίτεχνα σκαλίσματα, στο φαράγγι της Μάνας.

Καρδίτσα – Λίμνη Πλαστήρα

Η περιοχή της λίμνης Νικολάου Πλαστήρα είναι ο must τουριστικός προορισμός του νομού Καρδίτσας, η επισκεψιμότητα της οποίας ολοένα και αυξάνεται, λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς του τοπίου όλες τις εποχές του χρόνου.

Πέραν των ξενοδοχειακών καταλυμάτων γύρω από τη λίμνη, η πόλη της Καρδίτσας αποτελεί – αντικειμενικά, λόγω και του αριθμού των κλινών στη λίμνη – ιδανική βάση για την εξερεύνηση της περιοχής και εκπλήσσει θετικά όσους επισκέπτονται τον νομό Καρδίτσας πρώτη φορά.

Το δε κέντρο της πόλης είναι όμορφο, πεζοδρομημένο, ζωντανό, με πολλές επιλογές διασκέδασης και πολύ καλό φαγητό.

Δεν γίνεται να επισκεφτείς μόνο μία φορά τη λίμνη Πλαστήρα.

Είναι εξίσου όμορφη και ξεχωριστή και το καλοκαίρι και τον χειμώνα.

Πέριξ της λίμνης έχουν αναπτυχθεί σημαντικές ξενοδοχειακές υποδομές, ενώ η γαστρονομία με τις περίφημες πίτες της Καρδίτσας, τα ντόπια λουκάνικα και κρεατικά, που συνοδεύονται από τα φημισμένα κρασιά της περιοχής, δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Οι δραστηριότητες γύρω από τη λίμνη για τους επισκέπτες είναι πολλές.

Ξεχωρίζουν η βαρκάδα στη λίμνη, η ποδηλασία, η πεζοπορία, η ιππασία και η τοξοβολία.

Πρόκειται για έναν ιδανικό προορισμό χαλάρωσης για οικογένειες και ζευγάρια, ο οποίος προσφέρεται και για σύντομες αποδράσεις.

Τουριστικός προορισμός στην Καρδίτσα όμως δεν είναι μόνον η λίμνη Πλαστήρα, ο γύρος της οποίας με αυτοκίνητο είναι μία μοναδική εμπειρία, με την απαραίτητη στάση στο σημείο του φράγματος της ΔΕΗ.

Πολύ κοντά στη λίμνη και σε απόσταση 20 λεπτών από την πόλη της Καρδίτσας και των Τρικάλων βρίσκεται το βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου του 14ου αιώνα μ.Χ., που δεσπόζει πάνω από τον θεσσαλικό κάμπο επιβλητικό, ανταμείβοντας τον επισκέπτη με μοναδική θέα.

Ένας άλλος κρυμμένος τουριστικός θησαυρός της Καρδίτσας είναι και τα λουτρά Σμοκόβου, που βρίσκονται στο 35ο χλμ. του οδικού άξονα Καρδίτσας – Ρεντίνας, σε μία καταπράσινη μικρή κοιλάδα κατάφυτη από δρυς και σκιερούς πλατύφυλλους πλατάνους, σε υψόμετρο 450 μ.

Κάθε λουτρική περίοδο σφύζουν από ζωή και «φιλοξενούν» πλήθος δραστηριοτήτων.

Ανήκουν στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λουτροπηγής και λειτουργούν με τη μορφή κοινοτικής επιχείρησης από το 1982.

Η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι αρκετά εύκολη, ενώ κατά τη λουτρική περίοδο εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια από το ΚΤΕΛ Καρδίτσας.

Για την εξυπηρέτηση των λουομένων και των επισκεπτών λειτουργούν δίπλα από το σύγχρονο υδροθεραπευτήριο πλήρως ανακαινισμένα ξενοδοχεία Β’, Γ’ και Δ’ κατηγορίας της Δημοτικής Επιχείρησης Σμοκόβου (Άγραφα, Θεσσαλία, Μετέωρα, Πίνδος, Τέμπη) καθώς και ξενώνες («Χάιδω», «Αθηνά», «Καλυψώ»).

Η δυναμικότητα της υποδομής πλησιάζει τα 250 δωμάτια.

Όλυμπος – Λάρισα

Η Λάρισα, πόλη του Ιπποκράτη, αποτελεί το οικονομικό και διοικητικό κέντρο της Θεσσαλίας.

Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα για να πλασαριστεί ως μία πόλη city break με τουριστικό ενδιαφέρον που αξίζει να επισκεφτείς, πόλη για την ανάπτυξη του συνεδριακού, ιατρικού και μαθητικού τουρισμού.

Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Η κεντροβαρής θέση της και παράλληλα η ξενοδοχειακή υποδομή της τη βοηθούν ώστε να λειτουργεί συμπληρωματικά προς τους άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Θεσσαλίας, με την απόσταση από τα Μετέωρα να είναι μόλις σαράντα πέντε λεπτά και από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τον Βόλο περίπου εξήντα.

Τουριστικά ο νομός Λάρισας είναι αναπτυγμένος στα παράλια βόρεια και νότια του δέλτα του Πηνειού.

Ο Πλαταμώνας κρατά τα σκήπτρα της επισκεψιμότητας ντόπιων και ξένων επισκεπτών στην περιοχή, για μπάνιο, διασκέδαση και σύντομες αποδράσεις στα κοντινά χωριά.

Εκεί βρίσκεται και ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της περιοχής, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που είναι χτισμένο μέσα στον βράχο του Ολύμπου, στην όχθη του Πηνειού.

Ο νομός της Λάρισας αναπτύσσεται δυναμικά στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς οι δυνατότητες της περιοχής λόγω του Ολύμπου και των Αμπελακίων – που ήδη είναι ανεπτυγμένα τουριστικά – δημιουργούν τις προϋποθέσεις σύντομων αποδράσεων που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από άλλες περιοχές.

Η πόλη της Λάρισας, το κέντρο της οποίας είναι πεζοδρομημένο, διαθέτει μεγάλη εμπορική αγορά, πάρκα για περιπάτους και δραστηριότητες και ποικίλες γαστρονομικές προτάσεις, ενώ σε συνδυασμό με τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα στην καρδιά της πόλης, των δύο αρχαίων θεάτρων, αποτελεί εναλλακτική επιλογή – έκπληξη αποδράσεων city break.

Στα ατού της πόλης συγκαταλέγονται το υπέροχο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και η μοναδική Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ. Κατσίγρα, που ενθουσιάζει όποιον την επισκεφτεί.

Η Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα δημιουργήθηκε την περίοδο 1950-1965 από τον γιατρό Γεώργιο Κατσίγρα (1914-1998) και περιλαμβάνει 780 έργα – ζωγραφικά, χαρακτικά και σχέδια – από τον 19ο μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.

Η Λάρισα είναι ταυτισμένη με τον Όλυμπο, που την κοιτά σχεδόν όλον τον χρόνο χιονισμένος από την κορυφή του και, όπως είναι φυσικό, αποτελεί ιδανική βάση για τους περιπατητές και αναρριχητές που επιλέγουν να εξερευνήσουν το Βουνό των Θεών από την πλευρά της Ελασσόνας ή τον Κίσσαβο και τα υπέροχα χωριά του που βλέπουν στο Αιγαίο.

Όλυμπος

Τα Αμπελάκια είναι μία κατηγορία από μόνα τους με το ανακαινισμένο πλέον Αρχοντικό του Σβαρτς και την εμπορική τους ιστορία, ενώ η περιοχή Κόκκινο Νερό με τα ιαματικά νερά αποτελεί μία ακόμη αποκάλυψη στους πολλούς.

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στο Δέλτα του Πηνειού προσφέρουν δραστηριότητες που θα κάνουν τον επισκέπτη να αναρωτηθεί γιατί τόσα χρόνια δεν είχε ανακαλύψει αυτό τον τόπο και ως τουριστικό προορισμό.

Η Λάρισα είναι μία ευχάριστη έκπληξη γιατί μπορεί κάποιος να κάνει:

Rafting

Μια απαιτητική κατάβαση πραγματοποιείται (Νοέμβριο έως Ιούνιο) στον ποταμό Πηνειό (περιοχή Βερνέζι) με σημαντικό όγκο νερού και συνεχόμενα περάσματα τρίτου και τέταρτου βαθμού, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη κατακόρυφα.

Canoe-Kayak

Στην Κοιλάδα των Τεμπών και συγκεκριμένα στο Δέλτα του Πηνειού πραγματοποιείται (όλο τον χρόνο) μια ήρεμη και διασκεδαστική κατάβαση ώς τις εκβολές του στο Αιγαίο πέλαγος.

Trekking – Πεζοπορία

Πεζοπορία σε μονοπάτια, δασικούς δρόμους και καλντερίμια, περιήγηση σε παρθένες περιοχές, πυκνά δάση και ξεχασμένα χωριουδάκια, όπου θα ανακαλύψετε την οργιώδη ομορφιά του Ολύμπου και του Κισσάβου (Όσσα), έναν πραγματικό παράδεισο με άφθονα νερά.

Τρεις ενδεικτικές καταπληκτικές διαδρομές για trekking-πεζοπορία: Βρυσοπούλες – Αγ. Αντώνιος – Μύτικας, Κοκκινοπηλός – Μύτικας, Κάτω Όλυμπος – περιοχή Καλλιπεύκης – Ραψάνη.

Ορεινή ποδηλασία

Διαδρομές όλο τον χρόνο σε δασικούς δρόμους του ορεινού όγκου της ανατολικής Θεσσαλίας με ορειβατικό ποδήλατο ανατομικής κατασκευής. Μεγάλη ποικιλία διαδρομών, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων.

Ιππασία

Μικρές διαδρομές σε μονοπάτια και όμορφα δάση, με ειδικά εκπαιδευμένα άλογα και έμπειρους εκπαιδευτές σε φάρμες αλόγων στην περιοχή του Ολύμπου.

Ορειβασία – αναρρίχηση

Μοναδική εμπειρία αναβάσεων και αναρριχήσεων στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο, από τα σημαντικότερα ορεινά συγκροτήματα της χώρας μας με απέραντη φυσική ομορφιά.

Jeep Safari

Διάσχιση δασικών δρόμων, περάσματα ποταμών και ανάβαση βουνών του ορεινού όγκου της ανατολικής Θεσσαλίας (Κίσσαβος – Κάτω Όλυμπος).

Ποικιλία διαδρομών μέσα σε πυκνή βλάστηση και μαγευτικό τοπίο με φόντο τη θάλασσα, με δυνατότητα διαμονής σε παραδοσιακούς ξενώνες των γραφικότερων χωριών της περιοχής.

Θεραπευτικός τουρισμός

Στην παραλία Καστρί Λουτρό του Δήμου Κάτω Ολύμπου απλώνεται αμμώδης παραλία, που είναι συνέχεια από τα Μεσάγγαλα.

Η άμμος θεωρείται θεραπευτική (αμμόλουτρο) για ορθοπεδικές κυρίως παθήσεις.

Αντίστοιχα ποιοτικές υπηρεσίες, σε πάσχοντες και μη, προσφέρει και το Κόκκινο Νερό με τα ιαματικά νερά του.

Ολόκληρη η Θεσσαλία είναι μία τουριστική έκπληξη δώδεκα μήνες τον χρόνο. Ανακαλύψτε την…

Διαβάστε επίσης

CNN για Σαντορίνη: Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, αλλά όχι λόγω Καλντέρας –Πλήθη τη μέρα, άδειο το βράδυ το νησί του Instagram

«Έρημος» η Λίμνη Δοϊράνη: Δεν έχει νερό λόγω ανομβρίας – SOS από τους κατοίκους

Σάμος: Το νησί του Πυθαγόρα στην κορυφή των «μυστικών» προορισμών (photos)

Πηγή: Topontiki.gr

Hot this week

Κασσελάκης: Η τέχνη της αντιγραφής και το «παιχνίδι» Μητσοτάκη με τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας

«Τουλάχιστον ας έχουν την αξιοπρέπεια να παραδεχτούν όταν αντιγράφουν κάτι»

Eurovision 2025: Φαβορί του εθνικού τελικού η Klavdia με το τραγούδι «Αστερομάτα»

Το τραγούδι έχει ξεπεράσει τις 700.000 προβολές στο YouTube

Κρήτη: Εκτός φυλακής ο 23χρονος για την σφαίρα στο κεφάλι του Νίκου Φανουράκη

O καταδικασμένος δράστης αποφυλακίζεται

Γάζα: Επιτεύχθηκε συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ – Τι περιλαμβάνει για ομήρους και αποχώρηση στρατευμάτων

Το βράδυ της Τετάρτης ή την Πέμπτη ηοι υπογραφές, επιμένουν οι πηγές

Η διαφήμιση του εθνικού αερομεταφορέα του Πακιστάν πήγε (πολύ) λάθος – Σάλος στα social media

«Απολύστε τον διευθυντή μάρκετινγκ», έγραψε ένας, ενώ ένας άλλος ρώτησε : «Ποιος σκέφτηκε ότι αυτή η διαφήμιση ήταν καλή ιδέα;»

Topics

Κασσελάκης: Η τέχνη της αντιγραφής και το «παιχνίδι» Μητσοτάκη με τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας

«Τουλάχιστον ας έχουν την αξιοπρέπεια να παραδεχτούν όταν αντιγράφουν κάτι»

Eurovision 2025: Φαβορί του εθνικού τελικού η Klavdia με το τραγούδι «Αστερομάτα»

Το τραγούδι έχει ξεπεράσει τις 700.000 προβολές στο YouTube

Η διαφήμιση του εθνικού αερομεταφορέα του Πακιστάν πήγε (πολύ) λάθος – Σάλος στα social media

«Απολύστε τον διευθυντή μάρκετινγκ», έγραψε ένας, ενώ ένας άλλος ρώτησε : «Ποιος σκέφτηκε ότι αυτή η διαφήμιση ήταν καλή ιδέα;»

Πάτρα: Φωτιά σε διαμέρισμα – Ένα άτομο στο νοσοκομείο

Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img