Το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ έχουν προκαλέσει οι απόκοσμες εικόνες με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια στον Παγασητικό.
Ο Guardian αναφέρει ότι «τουριστικό λιμάνι στην Ελλάδα έχει πλημμυρίσει με χιλιάδες νεκρά ψάρια». Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος τονίζεται: «Οι ειδικοί δηλώνουν ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από τις μεγάλες πλημμύρες του περασμένου έτους. Η καταστροφή αυτή είναι η τελευταία επίπτωση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα που οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων θερμοκρασιών και των δυνατών βροχοπτώσεων που προκαλούν πυρκαγιές και πλημμύρες», προσθέτει το δημοσίευμα. Ο Δημοσθένης Μπακογιάννης, 33 ετών, ιδιοκτήτης ενός παραλιακού εστιατορίου σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τον Βόλο, ανέφερε ότι ο τζίρος του μειώθηκε κατά 80% αυτό το καλοκαίρι, καθώς λιγότεροι τουρίστες θέλησαν να το επισκεφθούν μετά τις πλημμύρες.
Το AFP από τη μεριά του δημοσίευσε φωτογραφίες από την περιοχή και αναφέρεται στη μάχη που δίνουν οι Αρχές για να απομακρύνουν τα νεκρά ψάρια από την επιφάνεια της θάλασσας. «Μόνο σε μία ημέρα, οι αρχές απομάκρυναν 57 τόνους νεκρών ψαριών που ξεβράστηκαν σε παραλίες κοντά στο Βόλο. Η προσπάθεια καθαρισμού αναμένεται να διαρκέσει ημέρες», σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα.
«Το λιμάνι του Βόλου στην κεντρική Ελλάδα έχει καλυφθεί από νεκρά ψάρια», γράφει και το BBC, το οποίο κάνει λόγο για μια «ασημένια κουβέρτα που έχει καλύψει το λιμάνι δημιουργώντας δυσοσμία».
«Πρόκειται για τη δεύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που πλήττει το λιμάνι του Βόλου, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας πέρυσι», σημειώνει επίσης το France24.
ABC news: Πάνω από 100 τόνοι νεκρών ψαριών συγκεντρώνονται στο ελληνικό λιμάνι
Πάνω από 100 τόνοι νεκρών ψαριών συγκεντρώθηκαν μέσα και γύρω από το λιμάνι του Βόλου, στην κεντρική Ελλάδα, μετά από τον μαζικό θάνατο ψαρών που συνδέεται με ακραίες κλιματικές διακυμάνσεις, ανακοίνωσαν οι αρχές την Πέμπτη, γράφει στο ρεπορτάζ του το ABC News.
Τα νεκρά ψάρια του γλυκού νερού γέμισαν τον κόλπο, 320 χιλιόμετρα (200 μίλια) βόρεια της Αθήνας, και τα κοντινά ποτάμια μετά την άνοδο της στάθμης του νερού από πλημμύρες πέρυσι, που ακολούθησαν μήνες έντονης ξηρασίας.
Η κατάσταση αυτή έχει πλήξει τις τοπικές επιχειρήσεις κατά μήκος της παραλίας με την εμπορική δραστηριότητα να έχει μειωθεί κατά 80% τις τελευταίες τρεις ημέρες, σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο Βόλου.
Τα επίπεδα των υδάτων ανέβηκαν απότομα το περασμένο φθινόπωρο κατά τη διάρκεια μιας θανατηφόρας καταιγίδας που προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στην κεντρική Ελλάδα, αλλά έκτοτε υποχώρησαν λόγω των χαμηλών βροχοπτώσεων τους επόμενους μήνες και των διαδοχικών κυμάτων καύσωνα αυτό το καλοκαίρι.