Βαριές σκιές έχει προκαλέσει η υποψηφιότητα του Δημήτρη Πολίτη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο Υπερταμείο, κατά τον τρέχοντα διαγωνισμό για την επιλογή της νέας διοίκησης στην πανίσχυρη εταιρεία, που διαχειρίζεται σχεδόν το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και οργανισμών.
Η υπόθεση Πολίτη έχει δημιουργήσει τεράστια ερωτηματικά, όχι μόνο για την μέχρι τώρα γεμάτη αμφισβητήσεις ως και καταγγελίες σε βάρος του, παρουσία του στο ΤΑΙΠΕΔ, ως διευθύνων σύμβουλος, αλλά και επειδή ο αμφιλεγόμενος μάνατζερ φέρεται να μην διαθέτει καν τα τυπικά προσόντα, που ζητούνται για τη θέση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πολίτης φέρεται να διαθέτει τίτλο σπουδών σε ιδιωτικό κολέγιο, αλλά όχι «πτυχίο πανεπιστημίου και μεταπτυχιακού διπλώματος», όπως αναφέρει η σχετική προκήρυξη στα υποχρεωτικά προσόντα.
Το γεγονός αυτό (ότι είναι μόνο απόφοιτος ιδιωτικού κολλεγίου) είχε αναφερθεί και προ ετών, όταν τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος στο ΤΑΙΠΕΔ. Τότε μάλιστα δεν είχε διαψευστεί.
Είχε προκαλέσει και τότε συζητήσεις και έντονες απορίες για την επιλογή, πολύ περισσότερο που το πτυχίο το οποίο διαθέτει ο Πολίτης δεν αναγνωρίζεται ούτε καν από τον ΔΟΑΤΑΠ – τουλάχιστον σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μη κατοχή πανεπιστημιακού πτυχίου και μεταπτυχιακού θα έπρεπε να καταστήσει απαγορευτική την υποψηφιότητα του κ. Πολίτη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου. Και σίγουρα εάν η συμμετοχή του στον διαγωνισμό οδηγήσει στην επιλογή του για τη συγκεκριμένη θέση, αναμένεται να προκαλέσει ενστάσεις, αλλά και μία πρωτοφανή εμπλοκή σε μία τόσο σημαντική εταιρία για το δημόσιο συμφέρον.
Το ότι «έχει και δύο μεταπτυχιακά», όπως είχε ανεπισήμως επισημανθεί τότε – όταν τοποθετήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ δηλαδή – δεν αποτελεί πειστική απάντηση, ούτε καλύπτει τις προϋποθέσεις της τωρινής προκήρυξης για το Υπερταμείο.
Σημειωτέον ότι η θητεία του κ. Πολίτη στο ΤΑΙΠΕΔ συνοδεύτηκε με βαριές (και επίσημες) καταγγελίες για σειρά χειρισμών, επιλογών, διαχείρισης κρίσιμων θεμάτων, ακόμα και για ανοχή ακραίων συμπεριφορών.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, του είχε κατατεθεί απόρρητη και εμπιστευτική καταγγελία περίπου δύο χρόνια πριν, για εργασιακό bullying από Διευθυντή-Ανώτατο Στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, τον οποίο ο κ. Πολίτης αντί να του ασκήσει Δίωξη, προήγαγε.
Και ένα ακόμα κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα χειριστεί την υπόθεση το Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο κάνει τον διαγωνισμό. Το οποίο Συμβούλιο αποτελείται από τρία μέλη, που επιλέγονται από τον μέτοχο (το υπουργείο Οικονομικών) και δύο μέλη – μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρός του – που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Τυχόν εμπλοκή με την υποψηφιότητα του κ. Πολίτη μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις ακόμα και μέχρι τις… Βρυξέλλες. Ήδη, οι βαριές σκιές που έχουν προκληθεί με τη συμμετοχή του συγκεκριμένου στελέχους, ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται από κάποιους να έχει… «καπαρώσει» τη θέση προκαλεί αναταραχή στους εποπτεύοντες ευρωπαϊκούς οργανισμούς του Υπερταμείου και όχι μόνο.
Η ερώτηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για το διαγωνισμό νέου ΔΣ στο Υπερταμείο
Να σημειωθεί ότι την ανησυχία τους για τις διαδικασίες που ακολουθεί η κυβέρνηση για την επιλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Υπερταμείο εξέφρασαν προ δύο εβδομάδων με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και μέλη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Παύλος Γερουλάνος, Δημήτρης Μπιάγκης, Μιχάλης Κατρίνης, Πάρις Κουκουλόπουλος και Χριστίνα Σταρακά. Ζήτησαν δε με αίτησή τους προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να κατατεθούν τα έγγραφα για την διαδικασία επιλογής.
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν πως ενώ «όπως έγινε γνωστό, τη διαδικασία για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο τη διεξάγει η Stanton Chase», δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες για προαποφασισμένες επιλογές από σειρά δημοσιευμάτων όλους τους τελευταίους μήνες, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί και σύμφωνα με τα οποία «ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, θα αναλάβει κατά πάσα βεβαιότητα νέος διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου. Παράλληλα, εντεταλμένος σύμβουλος και πιθανότατα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου θα είναι και ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, o επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ» (Καθημερινή, 8/7/2024) και «Τόσο ο διορισμός του νέου διευθύνοντα συμβούλου, όσο και του εντεταλμένου συμβούλου βρίσκονται στα χέρια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Ο ίδιος θα κληθεί πολύ σύντομα να παρουσιάσει την εισήγησή του στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να λάβει το πράσινο φως για τις κινήσεις που σχεδιάζει. Όλα δείχνουν ότι ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, και ο επικεφαλής του PPF του ΤΑΙΠΕΔ, Πάνος Σταμπουλίδης, είναι τα φαβορί για τις δύο θέσεις» (powergame.gr, 19/11/2024).
«Οι ενδιαφερόμενοι ενδεχομένως να είναι πολλοί», συνεχίζουν στην ερώτηση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «αλλά φαίνεται μάταια, καθώς τα δημοσιεύματα επιμένουν πως η κυβέρνηση έχει ήδη καταλήξει να εμπιστευτεί τη διοίκηση του Υπερταμείου στη νυν διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ».
Στην ερώτηση υπενθυμίζεται επίσης ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει απορρίψει και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας επί της δημόσιας περιουσίας με τη δημιουργία Ταμείου Εθνικού Πλούτου το οποίο θα απορροφούσε το Υπερταμείο, τερματίζοντας την απαράδεκτη εθνική υποτέλεια, αλλά και την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ στην οποία προβλεπόταν ότι το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου θα ορίζεται από τον Υπουργό Οικονομικών μετά από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής στα πρότυπα της διαδικασίας επιλογής των προσώπων που στελεχώνουν τις ανεξάρτητες αρχές, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση των προσώπων που θα διαχειρίζονται τη Δημόσια Περιουσία. «Επειδή η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «είναι μείζονος σημασίας ευθύνη και η επιλογή ικανών managers στο δημόσιο πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαδικασίας σοβαρής αξιολόγησης και όχι διαδικασίας ανακύκλωσης αποτυχίας», ζητάνε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας καθαρές απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων όπως:
«1. Ποια ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα των εκτελεστικών θέσεων του Δ.Σ. του Υπερταμείου;
- Επιβεβαιώνετε τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ προορίζεται για διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου και πώς δικαιολογείται η συγκεκριμένη επιλογή, από τη στιγμή που επί της θητείας τους το ΤΑΙΠΕΔ κατέγραψε μεγάλες ζημίες, οι λειτουργικές δαπάνες του εκτοξεύτηκαν και ήρθε σε ρήξη με την τοπική αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις στα έργα;
- Πόσοι και ποιοι περιλαμβάνονται στη συνολική λίστα υποψηφίων που καταρτίστηκε από την Stanton Chase, ποιος ο αριθμός των υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον μέσω της δημοσιοποίησης και πόσοι προτάθηκαν από το portofolio της Stanton Chase;
- Το Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης του Υπερταμείου έχει εποπτεύσει τον τρόπο που γίνεται όλη η διαδικασία; Ποια ακριβώς εμπλοκή είχε στην επιλογή των υποψηφίων και ποια είναι η πρότασή του για τη θέση του νέου Διευθύνοντα Συμβούλου;» Τέλος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητάνε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να προσκομίσει τις εκθέσεις αξιολόγησης «από τα αρμόδια όργανα, του έργου που έχουν επιτελέσει στο ΤΑΙΠΕΔ οι κ.κ. Δημήτρης Πολίτης και Παναγιώτης Σταμπουλίδης».