Μια τεράστια πόλη των Μάγια ανακαλύφθηκε αιώνες αφότου εξαφανίστηκε κάτω από τον θόλο της ζούγκλας στο Μεξικό.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν πυραμίδες, αθλητικά γήπεδα, μονοπάτια που συνδέουν συνοικίες και αμφιθέατρα στη νοτιοανατολική πολιτεία Campeche, όπως αναφέρει το BBC.
Ανακάλυψαν το κρυμμένο σύμπλεγμα -το οποίο ονόμασαν Valeriana– χρησιμοποιώντας το Lidar, έναν τύπο έρευνας με λέιζερ που χαρτογραφεί δομές θαμμένες κάτω από τη βλάστηση.
Πιστεύουν ότι είναι δεύτερο πιο πυκνοκατοικημένο μόνο μετά το Calakmul, που πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη τοποθεσία των Μάγια στην αρχαία Λατινική Αμερική.
Η… τυχαία ανακάλυψη ενός διδακτορικού φοιτητή
Η ομάδα ανακάλυψε τρεις τοποθεσίες συνολικά -οι οποίες έχουν το μέγεθος της πρωτεύουσας της Σκωτίας, του Εδιμβούργο- «τυχαία» όταν ένας αρχαιολόγος έψαξε κάποια δεδομένα στο Διαδίκτυο.
«Ήμουν στη σελίδα 16 της αναζήτησης Google και βρήκα μια έρευνα με λέιζερ που έγινε από μια μεξικανική οργάνωση για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος», εξηγεί ο Luke Auld-Thomas, διδακτορικός φοιτητής στο πανεπιστήμιο Tulane στις ΗΠΑ.
Ήταν μια έρευνα Lidar, μια τεχνική τηλεπισκόπησης που εκτοξεύει χιλιάδες παλμούς λέιζερ από ένα αεροπλάνο και χαρτογραφεί αντικείμενα από κάτω, χρησιμοποιώντας τον χρόνο που χρειάζεται το σήμα για να επιστρέψει.
Αλλά όταν ο κ. Auld-Thomas επεξεργάστηκε τα δεδομένα με μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι αρχαιολόγοι, είδε αυτό που είχαν χάσει οι άλλοι – μια τεράστια αρχαία πόλη που μπορούσε να φιλοξενήσει 30-50.000 ανθρώπους στο απόγειό της, από το 750 έως το 850 μ.Χ.
Περισσότεροι από τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή σήμερα, λένε οι ερευνητές.
Ο κ. Auld-Thomas και οι συνάδελφοί του ονόμασαν την πόλη Valeriana από μια κοντινή λιμνοθάλασσα.
Το εύρημα βοηθά στην αλλαγή της δυτικής σκέψης ότι οι Τροπικοί ήταν εκεί που «οι πολιτισμοί πήγαν για να πεθάνουν», λέει ο καθηγητής Marcello Canuto, συν-συγγραφέας της έρευνας.
«Αντίθετα, αυτό το μέρος του κόσμου ήταν το σπίτι για πλούσιους και περίπλοκους πολιτισμούς», εξηγεί.
Οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να είναι σίγουροι τι οδήγησε στην κατάρρευση και τελικά στην εγκατάλειψη της πόλης, ωστόσο λένε ότι η κλιματική αλλαγή ήταν ένας σημαντικός παράγοντας.
Η Valeriana έχει τα «σημάδια μιας πρωτεύουσας» και ήταν δεύτερη σε πυκνότητα κτιρίων, πίσω μόνο από την εντυπωσιακή τοποθεσία Calakmul, περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά (62 μίλια).
Είναι «κρυμμένη σε κοινή θέα», λένε οι αρχαιολόγοι, καθώς απέχει μόλις 15 λεπτά πεζοπορίας από έναν κεντρικό δρόμο κοντά στο Xpujil, όπου ζουν τώρα κυρίως Μάγια.
Δεν υπάρχουν γνωστές φωτογραφίες της χαμένης πόλης, επειδή «κανείς δεν έχει βρεθεί ποτέ εκεί», λένε οι ερευνητές, αν και οι ντόπιοι μπορεί να υποψιάζονταν ότι υπήρχαν ερείπια κάτω από τους αναχώματα της γης.
Η πόλη, η οποία ήταν περίπου 16,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είχε δύο μεγάλα κέντρα με μεγάλα κτίρια σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων (1,2 μίλια) μεταξύ τους, συνδεδεμένα με πυκνά σπίτια και μονοπάτια.
Είχε δύο πλατείες με πυραμίδες ναών, όπου οι Μάγια θα προσκυνούσαν, θα έκρυβαν τους θησαυρούς όπως μάσκες από νεφρίτη και θα έθαβαν τους νεκρούς τους. Είχε επίσης ένα γήπεδο, όπου θα έπαιζαν ένα αρχαίο παιχνίδι με μπάλα.