Η γιόγκα έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι όμως και το «κλειδί» της μακροζωίας; Το παραπάνω ερώτημα θέτει η Daisy Taylor, αιωνόβια από το Chelmsford της Αγγλίας.
Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της για τα 105α γενέθλιά της, η Τέιλορ είπε στο BBC ότι αποδίδει τη μακρά και υγιή ζωή της στη γιόγκα –παράλληλα με την αισιοδοξία και την εκτίμηση της για τα μικρά πράγματα. Η γιόγκα, όπως λέει, τη βοηθάει ιδιαίτερα να παραμείνει διανοητικά σε φόρμα. Εξακολουθεί να κάνει γιόγκα ακόμα και στην ηλικία της– αν και τώρα πιο συχνά σε μια καρέκλα παρά σε ένα χαλάκι.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η γιόγκα είναι τόσο ωφέλιμη ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχει θετική επίδραση σε διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία μειώνοντας:
- την αρτηριακή πίεση,
- τα επίπεδα λίπους στο αίμα,
- την παχυσαρκία,
- την κατάθλιψη,
- το στρες,
- το άγχος.
Η γιόγκα συνδέεται επίσης με έναν γενικά πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή.
Γιόγκα και γήρανση
Έρευνες δείχνουν ότι η γιόγκα μπορεί δυνητικά να επηρεάσει τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που έκαναν γιόγκα εμφάνισαν 43% αύξηση στη δραστηριότητα της τελομεράσης –ενώ οι συμμετέχοντες που χαλάρωσαν παρουσίασαν αύξηση λίγο κάτω από 4%.
Το ένζυμο τελομεράση είναι βασικός παράγοντας της γήρανσης, καθώς επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων.
Επιπλέον, ορισμένοι πολύ έμπειροι γιόγκι μπορούν να μειώσουν το μεταβολισμό τους τόσο ουσιαστικά που η φυσιολογική τους κατάσταση είναι παρόμοια με αυτή των ζώων που βρίσκονται σε χειμερία νάρκη: η αναπνοή και ο καρδιακός τους ρυθμός πέφτουν σημαντικά, όπως και η θερμοκρασία του σώματός τους.
Στα ζώα, αυτού του είδους η φάση ανάπαυσης φαίνεται να αυξάνει τη διάρκεια ζωής. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και στους ανθρώπους.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η γιόγκα μας βοηθά να διατηρούμε πνευματική φόρμα καθώς μεγαλώνουμε και «πέφτουμε» ψυχολογικά. Η εκμάθηση νέων πραγμάτων και η δημιουργία νέων αναμνήσεων γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Αυτό αντανακλάται στον εγκέφαλο: ο ιππόκαμπος ιδιαίτερα, ο οποίος είναι σημαντικός για το σχηματισμό νέων αναμνήσεων, χάνει ουσία με την ηλικία.
Μακροζωία και γιόγκα
Υπάρχουν όμως άμεσα στοιχεία που να δείχνουν ότι η γιόγκα παρατείνει τη ζωή;
Μια μελέτη εξέτασε ακριβώς αυτό. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συνδεδεμένα δεδομένα από τον Εθνικό Δείκτη Θανάτου και την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας & Διατροφής – μια συνεχιζόμενη, εθνικά αντιπροσωπευτική έρευνα για την υγεία και τη διατροφική κατάσταση του πληθυσμού των ΗΠΑ. Στους 22.598 συμμετέχοντες της μελέτης τέθηκαν μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους –συμπεριλαμβανομένου του αν έκαναν γιόγκα.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Μέσα σε ένα μέσο όρο οκτώμισι ετών μετά την έρευνα, ο κίνδυνος θανάτου ήταν σχεδόν κατά τα δύο τρίτα χαμηλότερος μεταξύ των συμμετεχόντων που έκαναν γιόγκα σε σχέση με αυτούς που δεν έκαναν. Υπήρχε μόνο μια διαφορά: οι γιόγκι ήταν γενικά πολύ νεότεροι από τον μέσο συμμετέχοντα. Όταν λήφθηκε υπόψη η ηλικία στην ανάλυση, δεν υπήρχε πλέον καμία διαφορά μεταξύ της θνησιμότητας σε γιόγκι και μη γιόγκι.
Έτσι, η γιόγκα δεν φαίνεται τελικά να αυξάνει τη μακροζωία. Όμως, όπως φαίνεται, μας κρατά σε φόρμα σε μεγάλη ηλικία.
Πηγή: theconversation.com