Με όπλο την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και με την βοήθεια των νέων ψηφιακών εργαλείων, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εντείνουν την προσπάθειά τους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Η νέα στρατηγική περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ειδικής μονάδας ελεγκτών, τις «Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών» (ΔΕΟΣ), που θα αναλάβει τη διενέργεια στοχευμένων και εξειδικευμένων.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει θέσει ως στόχο τη διασφάλιση επιπλέον εσόδων από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, τα οποία αναμένονται να χρηματοδοτήσουν νέες μόνιμες φορολογικές ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το 2026 και μετά.
Η νέα στρατηγική ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των ειδικών φορολογικών και τελωνειακών δυνάμεων της ΑΑΔΕ, οι οποίες αναλαμβάνουν τις πιο απαιτητικές υποθέσεις. Οι ΔΕΟΣ θα επικεντρωθούν στην καταπολέμηση των περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων, των διαρροών «μαύρου χρήματος», καθώς και των περιπτώσεων λαθρεμπορίου και λαθραίας διακίνησης προϊόντων. Για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων, η ΑΑΔΕ προχωρά στη δημιουργία μιας κοινής επιχειρησιακής υποδομής για τις συγκεκριμένες δυνάμεις ελέγχου.
Ταυτόχρονα, το 2025, η ΑΑΔΕ θα ενεργοποιήσει νέα ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και να ενισχύσουν τη διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές:
- Καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων των επιχειρήσεων στο myDATA: Από την 1η Ιανουαρίου 2025, όλες οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν τα έσοδα και τα έξοδά τους στην πλατφόρμα myDATA. Πριν από το τέλος του 2024, θα τεθεί σε λειτουργία η νέα εφαρμογή myDATAapp, η οποία θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά (τιμολόγια, αποδείξεις λιανικής) απευθείας στην πλατφόρμα μέσω smartphone ή tablet.
- Ενεργοποίηση του Ψηφιακού Πελατολογίου: Από τον Ιανουάριο του 2025, θα τεθεί σε εφαρμογή το Ψηφιακό Πελατολόγιο, ένα νέο εργαλείο για την παρακολούθηση των συναλλαγών των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Το ψηφιακό βιβλίο πελατών θα τηρείται υποχρεωτικά από συγκεκριμένους κλάδους, όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώροι στάθμευσης, ενώ θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους μέχρι το τέλος του 2025. Η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις εν λόγω καταχωρήσεις σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας τη δυνατότητα για διασταυρώσεις με άλλες επιχειρήσεις.
- Υποχρεωτική εφαρμογή του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής: Από τις αρχές του 2025, οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης προϊόντων και να τα διαβιβάζουν στην πλατφόρμα myDATA. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στις φορολογικές αρχές να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη διακίνηση των προϊόντων σε όλα τα στάδια, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη συμμόρφωση.
- Επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου: Από το δεύτερο εξάμηνο του 2025, το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με σκοπό τη διεύρυνση της ηλεκτρονικής διακίνησης παραστατικών και την περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής διαφάνειας.
Τα μέτρα αυτά αποδίδουν ήδη καρπούς και οι επιτυχίες τους αποτυπώνονται στην αύξηση των εσόδων του κρατικού ταμείου. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το 2024 τα επιπλέον έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναμένονται να φτάσουν τα 1,8 δις ευρώ, ενώ η συνολική υπέρβαση των φορολογικών εσόδων εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 3,7 δις ευρώ. Σημαντική είναι η πρόοδος που έχει γίνει στον τομέα του κενού ΦΠΑ, το οποίο έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2017, με στόχο την περαιτέρω μείωση του στο 9% πριν από το 2027.