«Οι διαρκείς αποκαλύψεις για την «άτυπη» σύσκεψη της 3ης Μαρτίου όπου αποφασίστηκε το μπάζωμα του χώρου του εγκλήματος των Τεμπών φέρνουν στο φως κι άλλες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, ιδίως για τον κυνισμό των πολιτικών αξιωματούχων που εκτελούσαν άνωθεν εντολές για το «κουκούλωμα» του εγκλήματος», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα νέα ερωτήματα που προκύπτουν από την νέα δικογραφία, στην οποία επιβεβαιώνεται η μυστική συσκεψη κυβερνητικών αξιωματούχων και τοπικών παραγόντων για την ανάγκη «αναδιαμόρφωσης» του χώρου γύρω
Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «σύμφωνα με νέα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα το in.gr, οι εύλογες επιφυλάξεις για την αλλοίωση του χώρου, που φέρεται να εξέφρασαν αστυνομικοί και πυροσβέστες, αντιμετωπίστηκαν από τους πολιτικούς μετέχοντες στη σύσκεψη με δικαιολογίες και υπεκφυγές, ακόμα και με τηλεφωνήματα σε άγνωστο «υψηλότερα ιστάμενο».
Η αναφερόμενη, δε, διαβεβαίωση ότι η «Eπιτροπή Γεραπετρίτη» που θα συστηνόταν αργότερα θα μελετούσε γενικώς τις «δυσλειτουργίες» του σιδηροδρόμου κι όχι το συγκεκριμένο δυστύχημα, αποτελεί ίσως την πιο τρανταχτή ένδειξη ότι η επιχείρηση συγκάλυψης είχε ήδη ξεκινήσει.
Τα ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν τόσο ο μονίμως κρυπτόμενος Χρ. Τριαντόπουλος όσο, κυρίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολλαπλασιάζονται.
Ποιος ήταν ο υψηλά ιστάμενος που έδωσε το “πράσινο φως” για το μπάζωμα;
Η ώρα της απόδοσης ευθυνών δεν θα αργήσει, τόσο για τους ίδιους, όσο και για ολόκληρο το σύστημα Μαξίμου που ενορχήστρωσε τη συγκάλυψη του φρικτού εγκλήματος».
Το «περίεργο» τηλεφώνημα και η παρέμβαση στο «έργο της επιτροπής»
Σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr, στη σύσκεψη της 3ης Μαρτίου συμμετείχαν ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών κ. Γ. Ξιφαράς, ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Παπαγεωργίου και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., στελέχη του ΟΣΕ και άλλοι.
Σύμφωνα με τις επίσημες καταθέσεις, που επικαλείται το δημοσίευμα, στην συνάντηση αυτή (σ.σ στην οποία δεν είχαν αναφερθεί αρχικά πολλοί από τους παρόντες πολιτικούς κι εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης) συζητήθηκε η πλήρης εξαύλωση του «σκηνικού» της τραγωδίας με επίκληση την άμεση -εντός διημέρου- επανέναρξη των δρομολογίων των τρένων, τα οποία όμως κινήθηκαν πάλι στο σιδηροδρομικό δίκτυο στις 29 Μαρτίου 2023, δηλαδή περίπου έναν μήνα αργότερα.
Το εντυπωσιακό στοιχείο που αναδεικνύεται από τις καταθέσεις είναι ότι αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, ζητούσαν από τους πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες να παραμείνει ο χώρος της τραγωδίας ακέραιος λόγω των αναμενομένων αυτοψιών πραγματογνωμόνων.
Επιπλέον, ζητούσαν να ενημερωθούν για το επικείμενο μπάζωμα κι οι δικαστικοί λειτουργοί της Λάρισας που είχαν την σχετική έρευνα. Χωρίς ωστόσο να εισακουσθούν και στις δύο περιπτώσεις , λόγω πιθανόν της βιασύνης που υπήρχε για την «εξαφάνιση του δυστυχήματος».
Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι όταν τέθηκε, σε εκείνη την συνάντηση ζήτημα από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να μην υπάρξει καμιά παρέμβαση εν όψει έρευνας στην οποία είχε αναφερθεί ο τότε υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών περιγράφεται ότι υπήρξε επί τόπου τηλεφωνική κλήση από μέλος του κυβερνητικού κλιμακίου προς «άγνωστο πρόσωπο».
Σε αυτή την τηλεφωνική κλήση, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι «ερευνητές Γεραπετρίτη» δεν θα προχωρούσαν σε αυτοψία του χώρου, οπότε δινόταν «πράσινο φως» για την πλήρη διαμόρφωση του χώρου.
Όμως από τα επίσημα στοιχεία διαπιστώνεται ότι η επονομαζόμενη «επιτροπή Γεραπετρίτη» που πράγματι τελικά δεν έκανε αυτοψία στο σημείο της σύγκρουσης, συνεστήθη στις 6 Μαρτίου 2023 . Δηλαδή τρείς ημέρες μετά την εν λόγω συζήτηση.
Σημαντική κατάθεση
Η πλέον σημαντική κατάθεση είναι αυτή που έδωσε στις 31 Μαΐου υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. (σ.σ καλείται για έγγραφες εξηγήσεις γιατί τελικώς δεν περιφρούρησε τον χώρο) όπου ανέφερε «την 3η Μαρτίου 2023 στις 6μμ το απόγευμα πράγματι υπήρξε συνάντηση που είχε ζητήσει ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός .
Στη συνάντηση αυτή ήταν πέραν του κ. Αγοραστού , αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, ο τότε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χ. Τριαντόπουλος. Ηταν παρόντες και άλλοι αλλά λόγω παρέλευσης ενός και πλέον έτους δεν είμαι σίγουρος για το ποιοι ήταν σε συγκεκριμένη ώρα και μέρα εκεί. Αλλωστε κάποια από τα πρόσωπα αυτά δεν τα γνώριζα και ούτε συστηθήκαμε καθώς επρόκειτο για άτυπη συνάντηση και όχι επίσημη σύσκεψη που θα έπρεπε ο καθένας να δηλώσει το όνομα και την ιδιότητά του.
Όταν έλαβε το λόγο ο κ. Αγοραστός είπε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η σιδηροδρομική γραμμή και ρώτησε αν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα (σ.σ ο κ. Αγοραστός δεν είχε καμιά σχετική αρμοδιότητα). Τότε ο διοικητής της Τροχαίας Λάρισας που είχε την σχετική έρευνα του είπε ότι ανακοινώθηκε η συγκρότηση επιτροπής για την διερεύνηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος υπό τον κ. Γεραπετρίτη και ότι ενδεχομένως θα απαιτηθεί η πραγματοποίηση αυτοψίας στον χώρο από τα μέλη της επιτροπής.
Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία προς διευκρίνιση της αποστολής αυτής της επιτροπής (δεν θυμάμαι από ποιόν από τους παρισταμένους) και διευκρινίστηκε ότι το έργο της «επιτροπής Γεραπετρίτη» είναι ο εντοπισμός των δομικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών του σιδηροδρόμου που οδήγησαν στο δυστύχημα , κι όχι η έρευνα του συγκεκριμένου δυστυχήματος. Και συνεπώς δεν απαιτούνταν αυτοψία στον ίδιο τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Ακόμη ο διοικητής της Τροχαίας Λάρισας διευκρίνισε ότι ως προανακριτική αρχή δεν είχε καποια άλλη εκκρεμότητα ως προς τον τόπο του δυστυχήματος (αυτοψία, πραγματογνωμοσύνη ή κάποια άλλη παραγγελία από την ανακριτική αρχή ή αιτήματα από διαδίκους), υπογράμμισε πάντως ότι θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να ενημερωθεί η ανακρίτρια, καθώς η υπόθεση είχε ήδη περαιωθεί προανακριτικά και βρισκόταν σε στάδιο κυρίας ανάκρισης».
Διώξεις
Υπενθυμίζεται ότι πριν από 2 ημέρες η Εισαγγελία πρωτοδικών Λάρισας άσκησε δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και άλλων 3 προσώπων για τους χειρισμούς στο σημείο της τραγωδίας, μετά την ολοκλήρωση της συμπληρωματικής έρευνας που ζήτησε η αντεισαγγελέας Εφετών, μετά τις μηνύσεις συγγενών των θυμάτων.
Πρόκειται για πλημμεληματικού χαρακτήρα διώξεις και αφορούν σε ενέργειες που έκαναν οι 4 υπηρεσιακοί παράγοντες σε σχέση με την διαμόρφωση του χώρου, μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η διάταξη θεωρείται συναφής με τη δικογραφία για τα Τέμπη και για το λόγο αυτό διαβιβάζεται στην εισαγγελία Εφετών Λάρισας.
Η Μαρία Καρυστιάνου σχολίασε στο Χ:
«1,5 χρόνο μετά , η δικαιοσύνη σπρώχνει το μαχαίρι βαθύτερα… επιτέλους!
Χτυπήσαμε την πόρτα του Υπουργείου Πολιτικής προστασίας και αυτό είναι μια αρχή σπουδαία για τα ισχύοντα ελληνικά δεδομένα.
Διευθυντές αστυνομίας που όφειλαν να προστατεύσουν το πεδίο και τα πειστήρια του εγκλήματος, διευθυντές
πυροσβεστικής που όφειλαν να πράξουν τα δέοντα αλλά αντ’αυτού ακολουθούσαν εντολές συγκάληψης ,ο τέως περιφερειάρχης ως γενικός μαέστρος- επιβλέπων του εγχειρήματος (ξεμπάζωμα- μπάζωμα) , με τον απεσταλμένο Υπουργό παρά τω πρωθυπουργό Τριαντόπουλο (ο έχων το γενικό πρόσταγμα και την υψηλή εποπτεία) θέτονται προ των ευθυνών τους .
Οι αρχικές κατηγορίες αφορούν πλημμέληματα.
Αν και ούτε κατά διάνοια δεν πρόκειται για πλημμελήματα , ωστόσο μπαίνει μια πρώτη βάση με προοπτική αναβάθμισης και μας απομακρύνει από την μέχρι τώρα προσπάθεια πλήρους απαλλαγής ευθυνών, με τη παράλογη και αυθαίρετη θέση « δεν το συζητάμε άρα δεν υπάρχει» .
Το μύθευμα « όλα οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος» που επιχειρήθηκε να μας επιβληθεί καταρρίπτεται περίτρανα .
Οι προαγωγές ανάξιων και επίορκων όμως υπόδουλων υπαλλήλων ως επιβράβευση και με σκοπό να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό , δούλεψε ντροπιαστικά καλά στο έγκλημα στο Μάτι. Αλλά το κακό κερδίζει μόνο για λίγο .
Ακόμη εκκρεμεί ,προκαλώντας , η ΜΗ αναζήτηση ευθυνών προς εισαγγελείς και ανακριτές που δεν διαφύλαξαν τον χώρο του εγκλήματος , όπως όφειλαν να κάνουν.
Παραπάνω από εμφανές και βέβαιο πλέον , το σάπιο συστημα καταρρέει.
Τολμηροί δικαστικοί συνεχώς θα εμφανίζονται, εξυγιαίνοντας και επαναφέροντας την εμπιστοσύνη στον Θεσμό.
Αμήν!»