Αντιμέτωπη με το θέμα των Τεμπών βρίσκεται για άλλη μία φορά η κυβέρνηση μετά τις χθεσινές Πανελλαδικές κινητοποίησεις που όπως ανέφεραν οι διοργανωτές – ο Σύλλογος Πληγέντων δυστυχήματος Τεμπών – η συμμετοχή των πολιτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Οι συγκεντρώσεις έγιναν με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για το πως βρήκαν τον θάνατο 30 τουλάχιστον επιβαίνοντας στο μοιραίο τρένο, την απονομή δικαιοσύνης αλλά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας – καθώς η πρόεδρος του Συλλόγου Μάρια Καρυστινού είχε χαρακτηρίσει ακατάλληλο τον Κώστα Τασούλα αφού όπως είχε πει «συνέβαλε στο μπάζωμα της υπόθεσης των Τεμπων».
Το Σύνταγμα ήταν κατάμεστο, ενώ και σε 180 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού χιλιάδες κόσμος συγκεντρώθηκε για να φωνάξει το σύνθημα «Δεν έχω οξυγόνο» το οποίο παραπέμπει στο ηχητικό ντοκουμέντο του 112 μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.
Σύμφωνα με το πόρισμα, αποδεικνύεται ότι πολλά από τα θύματα δε σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση αλλά κάηκαν ζωντανά εξαιτίας της φωτιάς που προκλήθηκε από απαγορευμένα χημικά που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.
Η κυβέρνηση εμφανίστηκε αιφνιδιασμένη από τον όγκο της συγκέντρωσης καθώς άνθρωποι όλων των ηλικιών βρέθηκαν μπροστά στο Σύνταγμα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.
Γαλάζια στελέχη δεν έκρυβαν μάλιστα την ανησυχία τους μήπως μέσα από αυτό το γεγονός ξεπηδήσει ένα νέο κίνημα το οποίο θα στοχεύει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης σε όλα τα θέματα της καθημερινότητας.
Η ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια, η κατάσταση στην υγεία, αλλά και τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στον ΕΟΠΥΥ και τα οποία ανέδειξαν την ταλαιπωρία των βαριά ασθενούντων έχουν δημιουργήσει μια αίσθηση στην κοινωνία ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό άλλωστε καταγράφεται και σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων εδώ και μήνες.
Εάν λοιπόν κάποιος μέσα σε αυτό το κλίμα συμπεριλάβει και την αίσθηση αδικίας που δημιουργείται σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας – ότι η κυβέρνηση δεν κάνει ότι μπορεί για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπων– τότε η κατάσταση μπορεί να οξυνθεί επικίνδυνα.
Ιδιαίτερα ανήσυχοι ήταν και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι είδαν να πηγαίνουν στο Σύνταγμα πολίτες διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων. Παράλληλα ακόμα και οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν παύουν να θέτουν μία σειρά από ερωτήματα για την υπόθεση αυτή καθώς κανείς δεν ξεχνά ότι μέσα στο τρένο ήταν κυρίως νεαρά παιδιά.
Από τους ίδιους ανθρώπους δεν πέρασε αδιάφορο και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας είχαν καλέσει τους πολίτες να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις ενώ χθες στο Συντάγματος παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης , ο Σωκράτης Φάμελλος , ο Αλέξης Χαρίτσης η Ζωή Κωνσταντοπούλου και φυσικά τα στελέχη αυτών των κομμάτων.
Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη αν το κίνημα αυτό θελήσει να εκφραστεί και πολιτικά προφανώς θα υπάρξει ένας ανταγωνισμός μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για το ποιος υπερασπίζεται καλύτερα τα συμφέροντα των ανθρώπων που ακόμα θρηνούν τους δικούς τους.
Άλλωστε γνωρίζουν πολύ καλά ότι πολλά κινήματα ξεκίνησαν από την πλατεία Συντάγματος.
Στο πλαίσιο πάντως του καθησυχασμού , – ότι η κυβέρνηση παίρνει τα μηνύματα και αντιμετωπίζει τις καταστάσεις άμεσα, ο πρωθυπουργός χθες στο Κυριακάτικο σημείωμά του αναφέρθηκε στο θέμα που δημιουργήθηκε στον ΕΟΠΥΥ καθώς θεωρεί ότι και αυτό το θέμα αγγίζει ιδιαίτερα τους πολίτες «Επιβάλλεται να αναφερθώ στο ζήτημα που παρουσιάστηκε με το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και ανέδειξε ένα υπαρκτό πρόβλημα που αναγνωρίζουμε ότι δυστυχώς υπάρχει και ταλαιπωρεί ανθρώπους με σοβαρές ασθένειες που λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά κάτι ανάλογο» ανέφερε.