Στις περίεργες συνθήκες θανάτου του κρατούμενου Μοχάμεντ Καμράν στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα αναφέρεται σημερινό άρθρο της γερμανικής TAZ.
«Είναι εικόνες βαθιά ανησυχητικές. Πρησμένοι καρποί, που πιθανώς προκλήθηκαν από χειροπέδες, και σώμα κυριολεκτικά καλυμμένο με μώλωπες: στο κεφάλι, στην πλάτη, στα πόδια. Το βάναυσα τσακισμένο σώμα του Μοχάμεντ Καμράν έφερε αμέτρητα σημάδια βασανιστηρίων όταν βρέθηκε στις 7:30 το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου σε δωμάτιο κράτησης αστυνομικού τμήματος στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα της Αθήνας», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Το πιστοποιητικό θανάτου αναφέρει “απροσδιόριστη αιτία θανάτου”. “Δεν εντοπίστηκε άμεση παθολογική αιτία του θανάτου του”. Το έγγραφο καταγράφει ρητά τα τραύματα σε όλο του το σώμα. Γρήγορα προκύπτουν απίστευτες λεπτομέρειες: Μέσα σε εννέα ημέρες -από τις 13 έως τις 21 Σεπτεμβρίου- ο Μοχάμεντ Καμράν κρατήθηκε σε πέντε αστυνομικά τμήματα της Αθήνας- μέχρι που πέθανε.
Η οδύσσεια του Καμράν ξεκινά όταν οδηγείται από την αστυνομία στο ΑΤ Ομονοίας στις 13 Σεπτεμβρίου μετά από αναφορά για ενδοοικογενειακή βία. Το αστυνομικό τμήμα βρίσκεται σε μια συνοικία όπου ζουν πολλοί μετανάστες, ειδικά από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Την επόμενη μέρα οδηγείται στο δικαστήριο. Όμως η ακροαματική διαδικασία αναβάλλεται για τις 16 Σεπτεμβρίου. Διατάσσεται ο Καμράν να κρατηθεί στο ίδιο αστυνομικό τμήμα μέχρι τη νέα ημερομηνία του δικαστηρίου. Δύο μέρες αργότερα, η ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε εκ νέου, αυτή τη φορά για τον Δεκέμβριο. Το δικαστήριο διατάσσει την απελευθέρωση του Καμράν.
Αντίθετα, οι αστυνομικοί τον οδηγούν σε άλλο αστυνομικό τμήμα της Αθήνας στην περιοχή Πατησίων. Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν ο Πακιστανός έχει νόμιμη άδεια παραμονής ή αν πληρούνται οι προϋποθέσεις απέλασής του. Επειδή το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα δεν διαθέτει δωμάτια κράτησης, οδηγείται σε άλλο τμήμα στο προάστιο της Αθήνας στο Γαλάτσι. Εκεί θα παραμείνει υπό αστυνομική κράτηση μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα οδηγηθεί σε αστυνομικό τμήμα του Κολωνού. Την επόμενη μέρα, στις 18 Σεπτεμβρίου, ο Καμράν αφέθηκε ελεύθερος. Οι αρχές έχουν πλέον διαπιστώσει ότι ο Πακιστανός έχει άδεια παραμονής.
Τέσσερις μήνες φυλάκιση για χαλασμένο νεροχύτη
Αλλά αυτό δεν ήταν το τέλος της περιπλάνησης του Καμράν. Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του τον παρέλαβε περιπολικό. Θέλουν να εξακριβώσουν την ταυτότητά του. Οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα της συνοικίας της Αθήνας του Αγίου Παντελεήμονα, επίσης γειτονιά με μεγάλο ποσοστό μεταναστών. Εκεί ο Καμράν συλλαμβάνεται για φθορά περιουσίας άλλων και ανυπακοή. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα εγκλήματα τα διέπραξε στο αστυνομικό τμήμα. Συγκεκριμένα, φέρεται να έκανε ζημιά σε νεροχύτη. Στις 18 Σεπτεμβρίου, το δικαστήριο καταδίκασε τον Καμράν σε τέσσερις μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή. Μετά οδηγείται εκ νέου στο ίδιο αστυνομικό τμήμα. Τρεις μέρες αργότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου, βρέθηκε εκεί νεκρός.
Η αστυνομία διέψευσε τους άμεσους ισχυρισμούς συγγενών ότι ο Καμράν είχε βασανιστεί μέχρι θανάτου. Η αναφορά της αστυνομίας για το περιστατικό κάνει λόγο για «εθισμένο στα ναρκωτικά άστεγο χωρίς γνώση της ελληνικής». Ο θάνατός του οφείλεται σε «παθολογικά αίτια».
Τα έγγραφα που υποβλήθηκαν από την οικογένεια του θύματος το διαψεύδουν. Αντίστοιχα, ο 37χρονος ζούσε στην Ελλάδα για 20 χρόνια και μιλούσε άπταιστα ελληνικά. Το 2017 έλαβε άδεια παραμονής. Η κατοικία που νοίκιαζε ήταν στο όνομά του και εργαζόταν ως έμπορος.
Όπως αποκάλυψαν συγγενείς του, είχε πάντα μαζί του δύο κινητά τηλέφωνα. Είναι μη ανιχνεύσιμα. «Ψάχνουμε τον Μοχάμεντ από τις 13 Σεπτεμβρίου. Τα τηλέφωνά του ήταν κλειστά», λένε. Η οικογένεια του θύματος δήλωσε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαλευκανθούν οι συνθήκες του θανάτου του. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Το δωμάτιο κράτησης στο αστυνομικό τμήμα όπου ο Καμράν βρέθηκε νεκρός δεν έχει κάμερα. Η δικηγόρος της οικογένειας, Μαρία Σφέτσα, έκανε λόγο για «ξυλοδαρμούς δύο ταχυτήτων» σχετικά με τα σημάδια βασανιστηρίων του Καμράν. Μερικά συνέβησαν «τέσσερις έως 48 ώρες πριν από το θάνατό του, άλλα λίγες μέρες πριν».
Πολλά περισσότερα περιστατικά βασανιστηρίων από τα αναμενόμενα
Η υπόθεση Καμράν δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση σε αυτή τη χώρα. Απεναντίας. Αυτό καταδεικνύεται ξεκάθαρα από μια έκθεση 106 σελίδων που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο από την «Ελληνική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» με τίτλο «Μια επισκόπηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα».
Αναφέρει ότι «ο αριθμός των περιπτώσεων στις οποίες Έλληνες πολίτες ή υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν πέσει θύματα πράξεων που εμπίπτουν στον ορισμό των βασανιστηρίων είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι θα περίμενε κανείς». Είναι «αδύνατο να γνωρίζουμε την ακριβή έκταση του φαινομένου». «Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αντιπροσωπεύουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου».
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο έχει καταδικάσει την Ελλάδα σε περισσότερες από εκατό υποθέσεις μέχρι στιγμής για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ορίζει ότι κανένα άτομο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε βασανιστήρια, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία. Αν και η πλειονότητα των υποθέσεων αφορά καταστροφικές συνθήκες στις φυλακές της Ελλάδος, υπάρχουν επίσης «πολλές περιπτώσεις βασανιστηρίων ή απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης από αστυνομικούς».
Δεν υπάρχει καμία βελτίωση. Λίγες μέρες αφότου βρέθηκε το σώμα του Μοχάμεντ Καμράν, ο μετανάστης Μία Χαριζούλ βρέθηκε νεκρός στο αστυνομικό τμήμα της Πλατείας Ομονοίας Αθηνών. Ο 29χρονος Μπαγκλαντεσιανός βρέθηκε κρεμασμένος στο δωμάτιο κράτησης με μια «θηλιά» φτιαγμένη από το πουκάμισό του μιάμιση ώρα μετά τη σύλληψή του για ζημιά σε αυτοκίνητο της αστυνομίας. Η αστυνομία κάνει λόγο για αυτοκτονία. Και πάλι, δεν υπήρχε κάμερα στην αίθουσα κράτησης.
Εν τω μεταξύ, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αθήνας ζητούν «τιμωρία των δολοφόνων του Μοχάμεντ Καμράν και δικαιοσύνη για τον Μία Χαριζούλ». «Οι ρατσιστικές και καταπιεστικές πολιτικές της κυβέρνησης της Αθήνας έχουν μετατρέψει τα αστυνομικά τμήματα σε νεκροτομεία», ισχυρίζονται.
Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής: Αντικαταστάθηκε ο προϊστάμενος του αστυνομικού τμήματος Αθηνών Ομόνοιας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει απολυθεί από τη δημόσια υπηρεσία ή έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, μεταφέρθηκε σε άλλο αστυνομικό τμήμα της Αθήνας μετά από δικό του αίτημα», καταλήγει το δημοσίευμα.