Το παζλ των υποψήφιων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει η ανακοίνωση της Άννας Διαμαντοπούλου. Οι διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος βρίσκονται συνεχώς σε περιοδείες και τα πρώτα τους πολιτικά μηνύματα δείχνουν τους στόχους που έχουν για τις δεξαμενές των ψηφοφόρων.
Η διαδικασία έχει και τις ιδιαιτερότητές της αφού οι πάντες ομολογούν ότι οι περιοδείες εντός του καλοκαιριού και ειδικότερα του Αυγούστου θα είναι δύσκολες, ωστόσο η μάχη θα δοθεί ακόμα και με… καύσωνα. Όλα αυτά την ώρα που η Επιτροπή Εφαρμογής Καταστατικού αναμένεται να δώσει τέλος στο «αγκάθι» για την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα.
Περιοδείες, υπογραφές και… εγγυήσεις
Τις περιοδείες τους στην περιφέρεια συνεχίζουν οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η «δύναμη» του κόμματος – κάτι που έδειξαν και οι πρόσφατες ευρωεκλογές – βρίσκεται εκτός Αττικής.
Πρόγραμμα περιοδειών έχουν ετοιμάσει όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι, ενώ ιδιαίτερα δραστήριος είναι ο Χάρης Δούκας, για τον οποίο οι συνεργάτες του δείχνουν πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι οι μαζώξεις που κάνει έχουν μεγάλη ανταπόκριση. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι.
Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους δεν λείπουν και οι αιχμές, ενώ αίσθηση έκανε στα εσωτερικά του Κινήματος – πέρασε σχεδόν απαρατήρητο στην ειδησεογραφία – η «εγγύηση» που ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης από τους συνυποψηφίους του. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι όσοι είναι υποψήφιοι την επόμενη μέρα να σεβαστούν το αποτέλεσμα, να μείνουν, να αγωνιστούν και να είναι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ». Η παραπάνω δήλωση θέλει να προλάβει τυχόν ενέργειες τις οποίες είδαμε και στο παρελθόν του Κινήματος, όταν υποψήφιοι πρόεδροι μεταπήδησαν σε άλλους χώρους ή έκαναν δικό τους κόμμα.
Η… γεωγραφία βγάζει πρόεδρο;
Αυτό που έχει ενδιαφέρον αναφορικά με τις διαθέσεις των υποψηφίων είναι η άντληση ψηφοφόρων και τα εκλογικά κοινά που στοχεύουν. Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξηγήσαμε και νωρίτερα, κινούνται και οι δηλώσεις τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για σχεδόν όλους τους υποψηφίους είναι η Αττική – πρόβλημα το οποίο παραμένει εδώ και χρόνια – ενώ στην περιφέρεια το ΠΑΣΟΚ δείχνει να κρατάει δυνάμεις. Το «Ποντίκι» συγκέντρωσε τις στοχεύσεις των υποψήφιων αρχηγών και τις παρουσιάζει – τηρώντας, για ευνόητους λόγους, αυστηρά αλφαβητική σειρά.
Νίκος Ανδρουλάκης
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ διατηρεί τους μηχανισμούς του. Η βάση του κόμματος, όπως έδειξαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, διαφώνησε με την εκλογή αρχηγού, ενώ παράλληλα προηγείται με διαφορά σε όλες τις μετρήσεις όταν το ερώτημα απευθύνεται στους ψηφοφόρους του Κινήματος των πρόσφατων εκλογών. Αντλεί τη δύναμή του από την περιφέρεια με τα «κάστρα» του να βρίσκονται στην Κρήτη, τα νησιά και τη βόρεια Ελλάδα.
Πρόσωπα που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος κάνουν λόγο για μία ιδιαίτερη σχέση που έχει ο Ανδρουλάκης με τη βάση και γι’ αυτό με κάθε ευκαιρία ευχαριστεί τους ανθρώπους της βάσης για τον αγώνα που δώσανε. Έχοντας γνώση από την περίοδο που ήταν γραμματέας του κόμματος, αφιερώνει πολλές ώρες στην καθημερινή επαφή μαζί τους, είτε αυτή γίνεται διά ζώσης είτε μέσω της τεχνολογίας.
Μιλένα Αποστολάκη
Η επιστροφή της στην πολιτική ήταν δυναμική. Διατηρεί πυρήνες εντός του Κινήματος και έχει συχνά επαφές με τη βάση. Πολιτικά κινείται περισσότερο στο Κέντρο. Στις δηλώσεις της αναφέρεται τόσο στο παρελθόν του κόμματος όσο και στις ανάγκες αλλαγών για το μέλλον.
Παύλος Γερουλάνος
Οι θέσεις του είναι στα αριστερά του Κέντρου. Η στήριξη του Νίκου Παπανδρέου του δίνει «φτερά» για την επόμενη μέρα ενώ στηρίζεται από «παπανδρεϊκά» στελέχη. Το αστικό του προφίλ και η κυβερνητική του θητεία είναι τα ατού του. «Επενδύει» και σε προσέλκυση νέων ψηφοφόρων καθώς ένα από τα κεντρικά του μηνύματα είναι να ανοίξει το ΠΑΣΟΚ και να το φέρει όσο πιο κοντά γίνεται στην κοινωνία.
Νάντια Γιαννακοπούλου
Ακόμα και οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι αναγνωρίζουν τις επαφές που έχει με την κοινωνία. «Ποντάρει» στο Κέντρο, αναφέρεται στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ αλλά και στην αυτονομία του. Και αυτή επενδύει στην προσέλκυση νέων ψηφοφόρων ούτως ώστε η εκλογική διαδικασία να μην είναι μια μάχη μηχανισμών.
Άννα Διαμαντοπούλου
Με το μήνυμα ότι δεν έλειψε ούτε μια μέρα από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, ποντάρει τόσο στην πολιτική της εμπειρία, τις κυβερνητικές της θητείες και τον σύγχρονο λόγο της. Στις πρώτες δηλώσεις της έδειξε ότι θέλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές. Μπορεί να εισπράξει τους δυσαρεστημένους κεντρώους ψηφοφόρους της κυβέρνησης. Μιλάει ξεκάθαρα για κυβερνών και μεγάλο ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν μπαίνει καν στη συζήτηση για την «ενιαία Κεντροαριστερά».
Χάρης Δούκας
Από τα μεγαλύτερά του ατού είναι ότι σε σχέση με τους αντιπάλους του είναι ο μόνος που έχει καταφέρει να φέρει νίκη στο κόμμα. Είναι εν ενεργεία δήμαρχος της πρωτεύουσας της χώρας και στηρίζεται από στελέχη του κόμματος όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά από μηχανισμούς και επαφή με τη βάση. Πέρα από τη βάση του κόμματος θέλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλκυση ψηφοφόρων. Έχει ανοίξει την κουβέντα για την ενιαία Κεντροαριστερά δείχνοντας ότι η «μαγιά» στον Δήμο Αθηναίων έφερε απτά αποτελέσματα.
Γιάννης Κανελλάκης
Οι αναφορές στο παρελθόν και τον Ανδρέα Παπανδρέου δείχνουν ότι ο γνωστός δημοσιογράφος θέλει επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στις ρίζες του. Δεν διατηρεί επαφές με μηχανισμούς, ενώ δίνει αγώνα και για τη συγκέντρωση των υπογραφών.
Μιχάλης Κατρίνης
Έμπειρος κοινοβουλευτικός, ο οποίος έχει ιδιαίτερες επαφές με τη βάση και από τους βουλευτές της περιφέρειας που ακούει τα προβλήματα των ψηφοφόρων και του τόπου του. Το πλασάρισμά του στις δημοσκοπήσεις είναι καλό ενώ και αυτός ποντάρει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλκυση ψηφοφόρων. Οι θέσεις του είναι αριστερά του Κέντρου.