Τα ασφαλέστερα συμπεράσματα βγαίνουν πάντα από τις συγκρίσεις και αυτό ισχύει και για τις τάσεις της MRB που δημοσιεύτηκαν πριν λίγες μέρες και οι οποίες δείχνουν ότι το πολιτικό πρόβλημα που προέκυψε για τη Νέα Δημοκρατία μετά τις ευρωεκλογές όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει αλλά ενισχύεται, και προς το παρόν δε γίνεται τόσο ανησυχητικά έντονο λόγω των χαμηλών πτήσεων που κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Παρατηρώντας κάνεις τα συναισθήματα που κυριαρχούν στη χώρα για το παρόν και το μέλλον της δεν μπορεί παρά να μη σημειώσει με ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο φόβος η οργή και η απογοήτευση είναι τα πιο ισχυρά. Ενώ η ελπίδα, η υπερηφάνια και η σιγουριά που ήταν τα βασικά συναισθήματα στην πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας τώρα υποχωρούν ακόμα και σε μονοψήφια ποσοστά.
Ένα δεύτερο καμπανάκι αφορά το πώς πηγαίνει η χώρα. Τα πράγματα πάνε καλά απάντα μόλις το 11% ενώ το 65% πιστεύει το αντίθετο.
Ένα ακόμα μεγαλύτερο καμπανάκι αφορά την καταλληλόλητα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού. Δέκα ολόκληρες μονάδες έχουν χαθεί σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Δεκεμβρίου του 2023. Από το 39,2% στο 29,1%. Προφανώς η απόσταση είναι ακόμα μεγάλη από το 13,3% που συγκεντρώσει ο Στέφανος Κασσελάκης ποσοστό που κινείται όμως ανοδικά σε σχέση με το 10,1 που είχε τον προηγούμενο Δεκέμβριο και παρά την συνεχή φθορά που υφίσταται από την εσωκομματική αντιπολίτευση του κόμματος του.
Περίπου 10 μονάδες πέφτει και η Νέα Δημοκρατία στην ικανότητα διακυβέρνησης από το 38% στο 29%.
Όλα αυτά συνιστούν ένα ισχυρό σήμα κινδύνου που φθείρει καθημερινά την κυβερνητική παράταξη ωστόσο όπως είπε χθες, μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών 90,1», ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, ο πρωθυπουργός έχει ακόμα τη δυνατότητα να γυρίσει το παιχνίδι. Προϋπόθεση όμως για αυτό είναι να σταματήσει η Νέα Δημοκρατία να δίνει την εικόνα μιας κουρασμένης και σε πολλές περιπτώσεις παραιτημένης κυβέρνησης που δεν εμφανίζεται γειωμένη με τα προβλήματα των πολιτών.
Οι δημοτικότητες των υπουργών
Προς την τελευταία αυτή παρατήρηση συνηγορούν οι δημοτικότητες των υπουργών στην παρούσα μέτρηση οι οποίες δείχνουν πως οι πολίτες όταν αντιλαμβάνονται ότι ένας υπουργός προσπαθεί, παλεύει να αλλάξει τα κακώς κείμενα και τελικώς πετυχαίνει σε σχέση με την περσινή χρονιά να δείξει ένα άλλο αποτέλεσμα αυτό του το πιστώνουν οι πολίτες θετικά.
Σε σχέση με πέρυσι λοιπόν που όλα στο κομμάτι της αντιμετώπισης των πυρκαγιών είχαν πάει λάθος ο Βασίλης Κικίλιας πιστώνεται την προσπάθεια που έκανε και σκαρφαλώνει εκ νέου στην τρίτη θέση της αξιολόγησης των υπουργών με 29,3% ελαφρώς πιο κάτω από τον δεύτερο Κυριάκο Πιερρακάκη που έχει 30% και τον σταθερά πρώτο Νίκο Δένδια που φτάνει το 38,4%.
Κατά συνέπεια η προσπάθεια, το μετρήσιμο αποτέλεσμα, το έργο, η διαφορετική εικόνα είναι αυτά που μπορούν εκ νέου να δώσουν στη Νέα Δημοκρατία πολιτικό οξυγόνο. Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι έχει πολιτικό αισθητήριο και αποτελεσματικότητα στην διαχείριση των κρίσεων.
Χειρίστηκε με αποτελεσματικότητα εθνικές κρίσεις τώρα είναι η ώρα να χειριστεί με αποτελεσματικότητα την κρίση που σοβεί στο κόμμα του.
Βελτιώνει τους δείκτες του ο Κασσελάκης
Στο κομμάτι της αξιωματικής αντιπολίτευσης τώρα, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Μαύρος, ο Στέφανος Κασσελάκης -αν και υπολείπεται σημαντικά ακόμα σε εικόνα πρωθυπουργησιμότητας σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- εντούτοις βελτιώνει τους δείκτες του σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.
Το βασικό του πρόβλημα εξακολουθεί ακόμα να είναι η φθορά και η υπονόμευση που υφίσταται από την εσωκομματική του αντιπολίτευση όμως και αυτό κατά τον κ. Μαύρο μπορεί τελικά να λειτουργήσει θετικά. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB για τον κ. Κασσελάκη ισχύει η ρήση του Νίτσε από το έργο του η χαρούμενη επιστήμη «ό,τι δε με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό» η επί το γερμανότερο «Was mich nicht umbringt, macht mich stärker».
Ο κ. Κασσελάκης κατόρθωσε σε λιγότερο από ένα χρόνο που βρίσκεται στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αποδυναμώσει αισθητά τους αμφισβητίες του, να ελέγξει την πλειοψηφία στα όργανα του κόμματος, να έχει ορίσει για τον Οκτώβριο το συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος και να έχει προχωρήσει και στην «πατροκτονία» του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που και ο ίδιος έκανε με τον Αλέκο Αλαβάνο ο οποίος του πρόσφερε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητώντας τα έργα και τις ημέρες του πρώην πρωθυπουργού τόσο σε πολιτικό όσο και σε κομματικό επίπεδο σπάζοντας την λογική του τοτέμ και του ταμπού όσον αφορά την κριτική στον πρώην πρωθυπουργό.
Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν για το πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το συνέδριο του Οκτωβρίου, εάν δηλαδή τελικά καταφέρει να επανιδρύσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον κάνει ένα κανονικό κόμμα εξουσίας με σύγχρονη λειτουργία και όχι βαλτωμένο σε παραλυτικές αδιέξοδες και πολυήμερες συνεδριάσεις κομματικών οργάνων που το μόνο που προσφέρουν είναι η συντήρηση της εικόνας ενός ξεπερασμένου κόμματος που στηρίζεται στη λογική «μα τόσες δεκαετίες αυτή ήταν η κουλτούρα της Αριστεράς».