Το τούρκικο αυτό επιδόρπιο πήρε το όνομά του από τα πράσινα σμαραγδένια μάτια της Χουρέμ Σουλτάν, της τέταρτης συζύγου του Σουλεϊμάν Α΄, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Είναι μια πολύ απλή αλλά διαφορετική συνταγή για πουτίγκα βανίλιας με πράσινο ζελέ και ακτινίδιο, που θα σας ενθουσιάσει με την εμφάνιση αλλά και με την πλούσια γαλατένια γεύση της.
Υλικά για τη Συνταγή
1 λίτρο γάλα, πλήρες
125 γραμμάρια βούτυρο
1 φλιτζάνι αλεύρι γ.ο.χ.
1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
1 φακελάκι βανίλια
Για το ζελέ
2 ακτινίδια
1 συσκευασία ζελέ πράσινο τσάι ή ζελέ ανανά με λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής (πράσινο)
Εκτέλεση
1.Αρχικά ετοιμάστε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
2.Μοιράστε το μίγμα με μια κουτάλα σε φλιτζανάκια ή μπολ παγωτού, βάζοντας 2-3 κουταλιές στο κάθε ένα, ώστε να φτάσει το υγρό λίγο πιο κάτω από τη μέση.
3.Καθαρίστε τα ακτινίδια και κόψτε τα σε μέτριες φέτες. Βάλτε μια φέτα στο κάθε φλιτζανάκι, προτού πήξει το ζελέ και αφήστε τα στην άκρη. Όταν έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, βάλτε τα μπολάκια στο ψυγείο για να σταθεροποιηθούν καλύτερα.
4.Ετοιμάστε την πουτίγκα. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει, προσθέστε το αλεύρι και καβουρδίστε το ελαφρά μέχρι να μυρίσει και να πάρει τη σύσταση της υγρής άμμου. Προσθέστε το γάλα, σιγά-σιγά και ανακατεύοντας συνεχώς. Για να μην υπάρχουν σβώλοι μπορείτε να το ανακατέψετε με σύρμα.
5.Όταν το γάλα αρχίσει να ζεσταίνεται καλά, ρίξτε τη ζάχαρη και συνεχίστε το αδιάκοπο ανακάτεμα μέχρι να βράσει και να πήξει. Τέλος προσθέστε τη βανίλια, ανακατέψτε και αποσύρετε από τη φωτιά.
6.Μοιράστε τη χλιαρή πουτίγκα πάνω από το κρύο ζελέ και μόλις πάρει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, τοποθετήστε τα μπολάκια πάλι στο ψυγείο για να κρυώσουν καλά.
7.Ξεφορμάρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και απολαύστε!!!
Συμβουλή
Μπορείτε να το σερβίρετε ατομικά με βάση από ψιλοκομμένα φουντούκια ή να το φτιάξετε σαν γλυκό ταψιού στρώνοντας φρυγανιές που θα σιροπιάσετε ελαφρά ή μπισκοτένια βάση, την πουτίγκα και καλύπτοντας τέλος με το ζελέ και τα κομμάτια ακτινίδιου.