Τους πρώτους φόβους για διαλυτικά φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη των εσωκομματικών εκλογών και ανάλογα με το αποτέλεσμα στη μάχη ηγεσίας, αρχίζουν να εκφράζουν όλο και περισσότερα στελέχη του κόμματος, που έχουν γνώση των ισορροπιών στην Κουμουνδούρου και διατηρούν την ψυχραιμία τους και την ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων.
Έχοντας πλέον φύγει από το κάδρο ο Στέφανος Κασσελάκης, απέναντι στον οποίο είχαν ενοποιηθεί εντελώς αντιφατικές και στην πραγματικότητα συγκρουόμενες ομάδες και στελέχη, βγαίνουν στην επιφάνεια όλοι οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις.
Οι σκληρές επιθέσεις που εξαπολύει το τελευταίο τριήμερο, αρχής γενομένης από το ντιμπέιτ ο Νίκος Φαραντούρης εναντίον του Σωκράτη Φάμελλου κυρίως, αλλά και του Παύλου Πολάκη, καθώς και το μέτωπο που αναζωπύρωσε ο πρώην πρόεδρος τη κοινοβουλευτικής ομάδας με τον Χανιώτη βουλευτή – με τη φράση «πόσα λάθη σου θα πληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ;» στην τηλεοπτική αναμέτρηση – διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό σκηνικό.
Έχει μεγάλη σημασία το πώς θα εξελιχθεί η εκλογική διαδικασία της Κυριακής και φυσικά το αποτέλεσμα:
– Εάν προκύψουν θέματα αξιοπιστίας και αμφισβητηθούν οι διαδικασίες, με δεδομένο ότι πρόκειται για αδυσώπητη μάχη μηχανισμών, τότε μπαίνει εξ αρχής «βόμβα» στα θεμέλια της περαιτέρω κοινής πορείας, με κίνδυνο για νέα διάσπαση.
– Σε περίπτωση που εκλεγεί ο Παύλος Πολάκης είναι ερώτημα εάν θα παραμείνουν στο κόμμα όλοι οι 87, που είχαν ζητήσει τη διαγραφή του και παλαιότερα επί Τσίπρα και πρόσφατα τον περασμένο Ιούλιο, με αφορμή την υπόθεση Λινού.
– Εάν επικρατήσει ο Σωκράτης Φάμελλος είναι αμφίβολο εάν θα παραμείνει το κοινό του κ. Πολάκη, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν τρέφει καμία εκτίμηση για τους 87 και θα νιώσει περιθωριοποιημένο.
Φαραντούρης κατά Πολάκη και Φάμελλου
Ο δε κ. Φαραντούρης μετά τα όσα βιτριολικά απάντησε στις ερωτήσεις που δέχθηκε από τους κυρίους Φάμελλο και Πολάκη στο ντιμπέιτ, επανήλθε το πρωί της Παρασκευής από τον ΣΚΑΙ, εναντίον των δύο φαβορί της μάχης για την προεδρία, κλιμακώνοντας την επίθεση.
«Τον Σωκράτη Φάμελλο, τον ρώτησα ευθέως για καταστατικό συνέδριο με σκοπό την ανασυγκρότηση κι απάντηση δεν πήρα. Είναι λάθος που κατεβαίνει για πρόεδρος ο Σωκράτης, δεν έχει προτάσεις και πρεσβεύει μια εξισορροπητική λογική» είπε χαρακτηριστικά, ενώ μία μέρα νωρίτερα, μιλώντας στο Action24 τον είχε κατηγορήσει ότι επί ένα χρόνο «λιβάνιζε τον Κασσελάκη και μίλησε μόνο όταν τον έδιωξε από πρόεδρο κοινοβουλευτικής ομάδας».
Έβαλε όμως και κατά του Παύλου Πολάκη με εξίσου επιθετικό τρόπο:
«Δέχθηκα μια ερώτηση από τον αγαπητό μου Παύλο Πολάκη για να μείνω στην Ευρωβουλή καλύτερα και του υπενθύμισα ότι έχω κάποια χρόνια στους αγώνες στη Βουλή, στη μονοεδρική της Κεφαλονιάς, στις βουλευτικές και ευρωβουλευτικές εκλογές. Οι απόψεις μου είναι ίδιες εδώ και 20 χρόνια, είμαι στην πολιτική ζωή του τόπου για πάνω από 10 χρόνια. Εκείνος όμως έφερε έναν άνθρωπο με τα καλοκαιρινά του πέρσι που πήγε τον Οκτώβριο να πάρει τα χειμωνιάτικα από την Αμερική και μας είπες ότι είναι ο ιδανικός πρόεδρος χωρίς να τον είχες δει ούτε μια φορά στη ζωή σου. Χρειάζεται λοιπόν μια σοβαρότητα στις εκλογές από εδώ και μπρος. Όσοι πάνε στην κάλπη, πρέπει να σταθμίσουν ποιος έχει την οξυδέρκεια, την ωριμότητα και τη σοβαρότητα να ηγηθεί αυτού του κόμματος», είπε ο ευρωβουλευτής.
Ουδετερότητα και… μεταβατικότητα
Στα περίεργα των ημερών είναι το φαινόμενο μίας επιτηδευμένης – εκτός κι αν είναι εντελώς αμήχανη – ουδετερότητας κορυφαίων στελεχών στη μάχη των «4» της Κυριακής.
Χθες ο Χρήστος Σπίρτζης, αλλά και άλλοι εκ των 87, καθώς και βουλευτές, όπως ο Κώστας Μπάρκας και όχι μόνο, αρνούνται να πάρουν θέση και να ταχθούν υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.
Αυτή η στάση έχει ενισχύσει την σεναριολογία ότι αυτές οι εκλογές θα βγάλουν μία μεταβατική ηγεσία με την οποία ελάχιστοι θέλουν να ταυτιστούν και γι’ αυτό πολλοί περιμένουν τις εξελίξεις στη συνέχεια για να τοποθετηθούν στο νέο σκηνικό.
Γκρίνια για Γκλέτσο
Στην Κουμουνδούρου υπάρχουν πολλές γκρίνιες και έντονη δυσφορία γιατί έμεινε στην κούρσα της ηγεσίας ο Απόστολος Γκλέτσος και εξέθεσε συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ με τις ατάκες που έγιναν viral στο διαδίκτυο.
Η υποψηφιότητα του κ. Γκλέτσου για την κούρσα της ηγεσίας είχε γίνει από ένα μέρος των 87 ουσιαστικά – με την… παροχή των αναγκαίων υπογραφών – με μόνο σκοπό να χτυπηθεί ο κ. Κασσελάκης.
Προφανώς ουδείς υποψιάστηκε όμως ότι ο κ. Γκλέτσος θα εμφανιζόταν στο ντιμπέιτ εντελώς απροετοίμαστος, ενισχύοντας έτσι και μία εικόνα παρακμής στην τηλεοπτική αναμέτρηση, αλλά και συνολικά στο κόμμα.