Τις κινήσεις των βασικών «παικτών» της νέας εσωκομματικής σύγκρουσης αναμένουν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, για να φανεί εάν και πώς θα κορυφωθεί η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη και αν είναι πιθανό να στηθούν και πάλι κάλπες για την ηγεσία.
Με δεδομένη την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος έχει αμφισβητήσει στην πολιτική γραμματεία την επάρκεια της σημερινής ηγεσίας, την εμφάνιση του Νίκου Φαραντούρη, ο οποίος δηλώνει παρών σε ενδεχόμενες εσωκομματικές εκλογές για τον αρχηγό και τα ανοιχτά μέτωπα του κ. Κασσελάκη με τους «87» και, κατά τα φαινόμενα με τον Αλέξη Τσίπρα, εξ αφορμής την κενή έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου, το πεδίο μοιάζει εκρηκτικό.
Σε παρέμβασή του το πρωί της Δευτέρας ο Νίκος Παππάς, δήλωσε (στο Open) ότι οι αλλεπάλληλες κρίσεις δεν βγάζουν κάτι θετικό και αναφερόμενος σε ενδεχόμενο άνοιγμα θέματος ηγεσίας, αρνήθηκε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι περιμένει να δει εναλλακτικές πλατφόρμες.
Πήρε αποστάσεις πάντως και από τους «87», στους οποίους χρέωσε προκατασκευασμένες διαφωνίες και έκφραση των διαφορετικών απόψεων όχι με τον τρόπο που πρέπει, αλλά και από τον κ. Κασσελάκη, επικρίνοντας ουσιαστικά την ηγεσία ότι (κακώς) αποδίδει στις διαφωνίες ταπεινά κίνητρα.
Αναφερόμενος στο θέμα με την κόντρα Πολάκη – Λινού, ο κ. Παππάς σημείωσε με νόημα ότι ο βουλευτής Χανίων είναι φίλος του, αλλά διαφωνεί με τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί και με τον τρόπο που συχνά εκφράζεται, καθώς αυτός αδικεί την ουσία.
Τόνισε παράλληλα ότι η Αθηνά Λινού πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τις καταγγελίες Πολάκη.
Η στάση που θα τηρήσει ο Νίκος Παππάς στην εσωκομματική σύγκρουση έχει καίρια σημασία διότι μπορεί να κρίνει την έκβαση μίας ψηφοφορίας επί πρότασης μομφής κατά του κ. Κασσελάκη στην κεντρική επιτροπή στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου.
Χωρίς τη δική του αποδοχή μία τέτοια πρόταση δεν περνάει, άρα εξελίσσεται σε κρίσιμο παράγοντα για την πορεία των πραγμάτων.
Ένα δεύτερο πρόσωπο, που διεκδικεί σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα είναι ο Νίκος Φαραντούρης.
Ο ευρωβουλευτής δεν έκρυψε ποτέ τις φιλοδοξίες του, αν και μετά την εκλογή του κ. Κασσελάκη τηρεί θεσμική στάση και δεν έχει μπει σε παιχνίδια αμφισβήτησης.
Εάν ανοίξει όμως το θέμα της ηγεσίας είναι μάλλον δεδομένο πλέον ότι θα θέσει υποψηφιότητα.
Το ερώτημα είναι εάν κινείται αυτόνομα ή αν είναι σε συνεννόηση και με πτέρυγες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλουν αλλαγή ηγεσίας. Πάντως ο ίδιος αποφεύγει να ταυτιστεί με τους «87», αν και η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα θεωρείται αδιατάρακτη.
Το τρίτο πρόσωπο που μπορεί να κρίνει σημαντικά τις εξελίξεις είναι προφανώς ο κ. Πολάκης μετά την ευθεία αμφισβήτηση προς τον κ. Κασσελάκη.
Πολλά θα κριθούν από την προσπάθεια της Κουμουνδούρου και του ίδιου του προέδρου να υπάρξει επανασύνδεση, αλλά ο Χανιώτης βουλευτής δεν φαίνεται διατεθειμένος για διαβουλεύσεις. Και πάντως όχι πριν διαγραφεί η Αθηνά Λινού, όπως έχει ζητήσει με τις αλλεπάλληλες καταγγελίες και αποκαλύψεις για τις επιχορηγήσεις του ινστιτούτου Prolepsis.
Εάν η ηγεσία καλύψει την κυρία Λινού τότε η σύγκρουση θα είναι μέχρι τέλους και ο κ. Πολάκης θα στηρίξει πρόταση μομφής, ενδεχομένως θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος αρχηγός.
Εάν δικαιωθεί με τη διαγραφή της κυρίας Λινού και ο ίδιος επιστρέψει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσει η ομάδα των 87, που ήταν εξ αρχής υπέρ της οριστικής διαγραφής του από το κόμμα.
Και ένα τέταρτο πρόσωπο που έχει σημασία τι θα κάνει με το άνοιγμα της Βουλής είναι η… Πόπη Τσαπανίδου.
Εάν η δημοσιογράφος, συνεργάτιδα του Αλέξη Τσίπρα και πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο επικρατείας κρατήσει την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου, πιθανόν να εκληφθεί από την Κουμουνδούρου ως μία κίνηση υπονόμευσης του κ. Κασσελάκη, ο οποίος περιμένει να μπει εκείνος στη Βουλή. Υπονόμευση όχι από την κυρία Τσαπανίδου, αλλά μάλλον από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.
Τουλάχιστον αυτό δείχνει η έντονη κινητικότητα που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες με την έκδοση ψηφισμάτων από 23 και πλέον, νομαρχιακές επιτροπές και δηλώσεις πάνω από 16 βουλευτών, που ζητούσαν να γίνει βουλευτής ο πρόεδρος του κόμματος.