Από τις 10 το πρωί της Κυριακής και μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία, με κάλπη, για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.
Αυτό αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μία έντονη συνεδρίαση κατά την πρώτη ημέρα.
Τα μέλη συζήτησαν και ψήφισαν για το αν θα γίνει η ψηφοφορία μυστική ή φανερή. Συνολικά 122 ψήφισαν υπέρ της μυστικής, 90 υπέρ της φανερής.
Αυτή η έκβαση της ψηφοφορίας προκάλεσε σοκ στο στρατόπεδο Κασσελάκη, που θεωρούσε ότι ελέγχει τους συσχετισμούς στην κεντρική επιτροπή, με τους “87” να εμφανίζονται πλέον ως η ισχυρή πλευρά του σκληρού μπρα ντε φερ, καθώς επέβαλλαν την άποψή τους.
Ο Στέφανος Κασσελάκης ήθελε η ψηφοφορία να είναι ανοικτή και ονομαστική. Αντίθετα οι αμφισβητίες ήθελαν η ψηφοφορία να είναι μυστική και να στηθεί κάλπη. Καθώς υπήρχε διαφωνία επιχειρηματολόγησαν τρία άτομα από κάθε πτέρυγα για το πώς θα ψηφίσουν για να προκύψει η απόφαση για το πώς θα γίνει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.
Η διαδικασία κράτησε αρκετή ώρα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να αποχωρεί μάλιστα για λίγο εκνευρισμένος.
Υπέρ της ονομαστικής ψηφοφορίας ανέλαβαν να επιχειρηματολογήσουν οι Θεοδώρα Τζάκρη, Νίκος Παππάς και Ράνια Σβίγκου, ενώ υπέρ της μυστικής οι Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Τρύφωνας Αλεξιάδης και Γιάννης Μαντζουράνης.
Να τονιστεί πως για να περάσει η πρόταση μομφής, απαιτούνται 148 ψήφοι υπέρ (στα 295 μέλη). Το αποτέλεσμα για την διαδικασία της αυριανής ψηφοφορίας έφερε χαμόγελα στο στρατόπεδο των «87» και του Παύλου Πολάκη, ωστόσο τα πάντα δείχνουν ρευστά για αύριο το πρωί.
Το κλίμα όμως έχει αλλάξει με βάση την εντύπωση που κυριαρχούσε πριν τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής. Φαίνεται πλέον ότι οι συσχετισμοί είναι πιθανό να διαμορφωθούν σε βάρος του κ. Κασσελάκη και ο πρόεδρος να καθαιρεθεί σε μία πρωτόγνωρη διαδικασία για τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, φυσικά και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμα πάντως κι αν η πρόταση μομφής δεν συγκεντρώσει 148 ψήφους, που απαιτεί το καταστατικό, η τόσο ισχυρή μειοψηφία που θα τον αμφισβητεί θέτει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Πρακτικά δηλαδή, είτε με το ένα, είτε με το άλλο αποτέλεσμα, η προσφυγή στις κάλπες για την εκλογή ηγεσίας να μην αποφευχθεί.