Συνεδριάζει σήμερα η πολυαναμενόμενη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ύστερα από μια σφοδρή αναταραχή το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των κινήσεων Κασσελάκη από τις ΗΠΑ, με αποκορύφωμα την ανοιχτή πρόκληση στον Αλέξη Τσίπρα, που έφερε το κόμμα στα πρόθυρα της ρήξης. Η συνεδρίαση, που θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, θα ξεκινήσει μετά τις 10 π.μ. με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης η ηγεσία επιχειρεί την αποκλιμάκωση με τον Στέφανο Κασσελάκη να εμφανίζεται πιο συναινετικός. Σε ό,τι αφορά την σημερινή συνεδρίαση από την Κουμουνδούρου μιλούν για «ενωτικό πρόσημο» αποκαλύπτοντας προθέσεις κατευνασμού.
Υπάρχει μια διάθεση και από τις δύο πλευρές, (τουλάχιστον) να βγει το καλοκαίρι χωρίς σοβαρές συγκρούσεις, ωστόσο η κάθε πλευρά αξιώνει να μην υπάρχουν προκλήσεις από την απέναντι. «Θερμόαιμοι» και των δύο πλευρών, καθώς και τα «κασσελακικά» τρολ που πιέζουν για ρήξεις, δε βοηθούν την ατμόσφαιρα προφανώς.
Το κλίμα τις τελευταίες ημέρες είναι ιδιαίτερα οξυμένο, η καχυποψία βαθιά και αρκεί μια σπίθα για να ξεσπάσει «πυρκαγιά».
Στους κύκλους των διαφωνούντων υπάρχει η αίσθηση ότι το συναινετικό κλίμα από πλευράς ηγεσίας είναι πρόσκαιρο. Ωστόσο, όπως έχει σημειωθεί αρκετές φορές παρά την κοινή συνισταμένη σε επιμέρους σημεία κριτικής δεν είναι ομοιογενείς και δείχνουν να μην έχουν όλοι τις ίδιες διαθέσεις αυτή τη στιγμή: άλλοι επιδιώκουν υψηλούς τόνους, άλλοι θα προτιμούσαν να αποφευχθεί ένα σκηνικό ρήξης αυτή τη στιγμή, αρκεί βέβαια και η ηγεσία να μην δυναμιτίσει εκ νέου την κατάσταση.
Στη συνεδρίαση τα 87 στελέχη, μέλη του οργάνου, που υπέγραψαν κείμενο κριτικής στον Στέφανο Κασσελάκη την προηγούμενη εβδομάδα αναμένεται να ασκήσουν κριτική εφ’ όλης της ύλης, σε συνέχεια της κριτικής από τους «7» στην Πολιτική Γραμματεία, μένει δε να φανεί ο βαθμός συσπείρωσης και των δύο πλευρών.
Μιλώντας χθες στο Κόκκινο ο Νίκος Παππάς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεδρίαση της Κ.Ε. θα είναι «συνθετική». «Έχω διακρίνει από τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών -με τις όποιες διαφορές, βεβαίως- ότι υπάρχει ένα πάρα πολύ σοβαρό πεδίο συγκλίσεων , υπάρχει μία συναίνεση για το πως πρέπει να πορευτούμε, πως να αξιοποιήσουμε το ιδεολογικό και το προγραμματικό μας οπλοστάσιο, ποιες πρωτοβουλίες να πάρουμε για να οικοδομήσουμε το εκλογικό μπλοκ που μπορεί να στείλει τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση».
Παράλληλα ζήτησε «να μην τραβήξουμε τις μικρές διαφορές από τα μαλλιά», αλλά και «να μην ενοχοποιούμε τη διαφωνία, που είναι προβλεπόμενη και θεμιτή, αρκεί να γίνεται με καθαρούς όρους και να οδηγούν σε νέες συνθέσεις. Πρέπει να υπάρξει μία προγραμματική σύγκλιση και μία μεγάλη εκλογική συμμαχία στο προοδευτικό τόξο. Εμείς διεκδικούμε, με βάση τη λαϊκή εντολή, την υποχρέωσή μας να ηγηθούμε αυτής της προσπάθειας».
Από την πλευρά των διαφωνούντων ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στα σημεία διαφωνίας με ενδεικτικά ζητήματα την αποτίμηση της εισήγησης για το εκλογικό αποτέλεσμα και τις αναρτήσεις και αναφορές Κασσελάκη σε Τσίπρα. Για το δεύτερο ζήτημα το μέλος της ΠΓ κάλεσε την ηγεσία να ζητήσει συγνώμη από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο όπως είπε «τραυμάτισαν» αυτές οι αναφορές κατά Τσίπρα. Από την άλλη ο Κώστας Ζαχαριάδης σημείωσε ότι πρέπει να καταβάλουν όλοι προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα και χαιρέτισε ως θετική ένδειξη την εμφάνιση μιας κανονικότητας σε ό,τι αφορά την συνεδρίαση των οργάνων (μέσα στον Ιούλιο η ΠΓ αναμένεται να συνεδριάσει άλλες δύο φορές).
Οδικός χάρτης προς τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ»
Σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη προς το Συνέδριο που συζητήθηκε στην ΠΓ και θα παρουσιάσει ο Στέφανος Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή, αυτός προβλέπει:
-Τον ορισμό Επιτροπής για τις Καταστατικές Αλλαγές για το συνέδριο του Οκτωβρίου. Ως μέλη αυτής της Επιτροπής έχουν προταθεί να είναι οι: Τρύφων Αλεξιάδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Τάκης Κορμάς, Ρένα Δούρου, Νίκος Σκορίνης, Μαρία Κουβέλη, Γιάννης Βουλγαράκης, Διονύσης Καλαματιανός, Γιώτα Πούλου, Μαρία Ρεπούση, Γιάννης Μπουρνούς, Γιάννης Μαντζουράνης Φωτεινή Κούβελα, Κώστας Ζαχαριάδης, Πάνος Ρήγας, Λίλα Σουλελέ, Παναγιώτης Παναγιώτου, Νίνα Κασιμάτη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θοδωρής Γκοτσόπουλος, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτα Αράπη-Μπελώνη.
-Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αρχές Σεπτέμβρη για να εγκρίνει το σχέδιο των καταστατικών αλλαγών και να ορίσει Επιτροπή απόφασης και ΚΟΕΣ, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για τον προσυνεδριακό διάλογο, την εκλογή συνέδρων και την ημερομηνία συνεδρίου.