Εάν η κλήση του Χρήστου Σπίρτζη γινόταν άλλη, παλαιότερη στιγμή, ίσως η διαγραφή του ήταν δεδομένη. Πιθανότατα με ευθεία απαίτηση του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη.
Αλλά πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει τακτική, αποδεχόμενος εισηγήσεις συνεργατών του, που λένε ότι είναι καλύτερο να απαξιώνει τις διαφωνίες και τους διαφωνούντες, παρά να αναλίσκεται σε ευθείες συγκρούσεις και να καταφεύγει διαρκώς σε πειθαρχικά μέτρα.
Γι’ αυτό και η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας που συνεδρίασε για να συζητήσει το αίτημα 70 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να διαγραφεί ο πρώην βουλευτής και υπουργός, για «αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφορά», κατέληξε απλά σε μία… επίπληξη. Και σε μία νέα πρόσκληση προς τον κ. Σπίρτζη να παρουσιαστεί στην Επιτροπή για να απολογηθεί στις 23 Αυγούστου.
Στην περίπτωση που ο Χρήστος Σπίρτζης δεν δώσει ούτε τότε το «παρών» η Επιτροπή Δεοντολογίας θα καταθέσει εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για βαρύτερη ποινή. Ενδεχομένως αυτή να φτάνει μέχρι και τη διαγραφή, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Ο ίδιος ο κ. Σπίρτζης είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παρουσιαζόταν στη χθεσινή συνερδίαση. Και δεν παρουσιάστηκε. Όμως και τα μέλη της Επιτροπής δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη διάθεση να ασχοληθούν σε αυτή τη συγκυρία με το θέμα.
Και ξεμπέρδεψαν γρήγορα δια του παραπάνω τρόπου.
Αν και η άρνησή του προκάλεσε ενόχληση και θεωρήθηκε ασεβής, επιλέχθηκε να μην δοθεί αυστηρή συνέχεια προς το παρόν.
Οι περισσότεροι, αν όχι σχεδόν όλοι στην Κουμουνδούρου, θέλουν να έχουν ένα ήρεμο 15αύγουστο. Και να σταματήσει το κόμμα να τροφοδοτεί την επικαιρότητα με αρνητική δημοσιότητα και εσωκομματικά θέματα.
Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης έχει αντιληφθεί ότι η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου και άρα εκεί πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του, χωρίς μεμονωμένους και φθοροποιούς περισπασμούς, που μπορεί να δημιουργούν οι διαφωνούντες.
Και έχει αποδεχθεί τη άποψη πως πρώτα πρέπει συνεκτιμά το πώς μπορεί οι αμφισβητίες να φθείρονται οι ίδιοι με τη συνεχή κριτική προς την ηγεσία και μετά να παρεμβαίνει. Να αφήνει δηλαδή τους διαφωνούντες να εκτίθενται στα μάτια της κομματικής κοινής γνώμης και μετά να κάνει τις όποιες κινήσεις του, χωρίς αυθορμητισμούς και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις.
Διαβάστε επίσης