Για τρίτη μέρα με την εκλογή του, συνεχίζονται στην Κουμουνδούρου οι συσκέψεις, τα τηλέφωνα και οι συναντήσεις του Σωκράτη Φάμελλου με τους βουλευτές, πολιτικά και οργανωτικά στελέχη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει πολλές προτεραιότητες που «τρέχουν» ταυτόχρονα όπως εξηγούν συνεργάτες του. Από την πλήρωση των κενών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την προετοιμασία για τη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, έως το θέμα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, το στήσιμο του επικοινωνιακού επιτελείου και την διαμόρφωση ενός πολιτικού κέντρου ή πρωινού καφέ, που μαζί θα αποτελέσουν τη βασική «ομάδα κρούσης».
Υπό αυτό το πρίσμα φαίνεται τελικώς να πηγαίνουν πιο πίσω οι συνεδρίασεις των οργάνων καθώς πρώτα πρέπει να προχωρήσουν κάποιες συζητήσεις και να κατασταλάξουν κάποια πράγματα. Έτσι όσον αφορά την Πολιτική Γραμματεία η συνεδρίασή της τοποθετείται «μέσα στο επόμενο δεκαήμερο» και μετά θα ανοίξει ο δρόμος για συνεδρίαση της ΚΟ.
Σαρακιώτης προς την «έξοδο»
Μέσα σε αυτό το βουνό από εκκρεμότητες και υποχρεώσεις, ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς τις διαρροές στην κοινοβουλευτική ομάδα μετά και την χθεσινή συνάντηση Φάμελλου με τον Γιάννη Σαρακιώτη στην Κουμουνδούρου.
Ο βουλευτής Φθιώτιδας ενημέρωσε τον πρόεδρο του κόμματος ότι σκέφτεται να φύγει με τον Φάμελλο να του τονίζει πως «εννοείται ότι χωράει στο κόμμα» ενώ τον διαβεβαίωσε ότι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει όσο το δυνατόν ισχυρότερος.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Σαρακιώτης επικαλέστηκε τα όσα έγιναν στο συνέδριο αν και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει προσωπικό πρόβλημα με κανέναν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι δέχεται πιέσεις να αποχωρήσει αν και φέρεται να είπε ότι εφόσον ανεξαρτητοποιηθεί θα μείνει ανεξάρτητος και δεν θα πάει στο κόμμα Κασσελάκη, τηρώντας μια στάση αναμονής.
Η εκτίμηση στην Κουμουνδούρου είναι ότι εφόσον προχωρήσει η ανεξαρτητοποίηση Σαρακιώτη, που θα είναι η έβδομη κατά σειρά, ο κύκλος αυτός θα κλείσει.
Κασιμάτη, Γαβρήλος μένουν, αναμονή για τις αποφάσεις Αποστολάκη
Ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, για τον οποίο επίσης υπάρχει ένα ερωτηματικό βρίσκεται στο εξωτερικό, αλλά θεωρείται βέβαιο πως ο Σωκράτης Φάμελλος θα επιδιώξει συνάντηση μαζί του όταν επιστρέψει, καθώς βλέπει όλους τους βουλευτές. Κι ακόμα θεωρείται δύσκολο να χαθεί η έδρα ό,τι και να αποφασίσει τελικώς ,ο βουλευτής, να μείνει ή να φύγει μετά την δήλωση της Έλενας Ακρίτα την Κυριακή που σε περίπτωση εκλογής Πολάκη θα αποχωρούσε και θα παρέδιδε την έδρα στο κόμμα. Μπορεί η Ακρίτα να μη χρειάστηκε να υλοποιήσει την απόφασή της εφόσον εκλέχτηκε ο Σωκράτης Φάμελλος τον οποίο και η ίδια ψήφισε, ωστόσο ανέβασε τον πήχη. Πήχη «όρισε» και ο Θανάσης Καρτερός ο οποίος σε άρθρο του προ ημερών επισήμαινε πως «ο ναύαρχος δεν θα γίνει ναυαρχούκος» καθώς «τον επέλεξε για το ψηφοδέλτιο-καθρέφτη του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας και τον στήριξε το κόμμα του», επομένως «θα ήταν πράξη ανεντιμότητας να θεωρήσει την έδρα του ως ατομική ιδιοκτησία και να τη “μεταφέρει” σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα».
Επίσης ο Γιώργος Γαβρήλος, βουλευτής Αργολίδας ξεκαθάρισε στον Σωκράτη Φάμελλο ότι μένει και μάλιστα θα είναι εισηγητής του κόμματος στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ερωτηματικά είχαν δημιουργηθεί για την στάση του με αφορμή δήλωσή του σε έντονο κριτικό ύφος για τον ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν από την εσωκομματική κάλπη. Μετά την εκλογή Φάμελλου μέσω διαρροών διεμήνυσε ότι η παραίτησή του από τις θέσεις ευθύνης αφορούσε τον τρόπο αποκλεισμού Κασσελάκη από τις εκλογές και δεν είχε να κάνει με το πρόσωπο καθαυτό.
Η Νίνα Κασιμάτη, ξεκαθάρισε και εκείνη – με ανάρτησή της την Δευτέρα και εν όψει της συμμετοχής σε εκδήλωση με το Νίκο Ανδρουλάκη – ότι μένει και «δεν εγκαταλείπει» τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από τους βουλευτές που είχαν στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά το τελευταίο διάστημα τηρούσαν χαμηλό προφίλ, ο Βασίλης Κόκκαλης δεν υπάρχει κάποια αίσθηση ότι φεύγει αλλά μένει να φανεί αυτό και από τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ή τις επόμενες μέρες.
Ρόλοι για όλους;
Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν από τον Σωκράτη Φάμελλο είτε στην Βουλή είτε στο κόμμα είναι καταρχάς τρία πρόσωπα που τον στήριξαν στην προεκλογική του εκστρατεία όπως ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Χρήστος Γιαννούλης και ο Μίλτος Ζαμπάρας, αλλά και τρία ακόμη πρόσωπα που το καλοκαίρι είχαν τηρήσει στάση «ενδιάμεσων» ανάμεσα σε Κασσελάκη και 87 δηλαδή οι Χάρης Μαμουλάκης, Συμεών Κεδίκογλου και Γιώργος Καραμέρος. Από τους 87 πρόσωπα που επίσης θα πλαισιώσουν τον πρόεδρο είναι πρόσωπα που επίσης τον στήριξαν στην προεκλογική του εκστρατεία όπως η Όλγα Γεροβασίλη, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Στέργιος Καλπάκης, η Αναστασία Σαπουνά κ.ά.
Σε ό,τι αφορά την ισχυρή μειοψηφία που διαμορφώνεται με επικεφαλής τον Παύλο Πολάκη και όσους τον στήριξαν απέναντι στον Σωκράτη Φάμελλο εκτιμάται ότι ο βουλευτής Χανιών θα αναλάβει κάποια θέση ευθύνης στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Στην χθεσινή τους συνάντηση το κλίμα ήταν καλό, λένε αμφότερες οι πλευρές, και υπήρξε συνεννόηση για τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο της επανεκκίνησης και της ανασυγκρότησης του κόμματος.
Και οι δύο πλευρές δείχνουν διάθεση συνεργασίας με πνεύμα ενότητας, καθώς και στις εκτιμήσεις των δύο μερών κυριαρχεί πλέον η αντίληψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει άλλες τριβές και τσακωμούς που απωθούν το κοινό. Με δεδομένες και τις δημοσκοπικές έρευνες που παρουσιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 5ης και 7ης θέσης, το στοίχημα είναι να γίνει μια γρήγορη ανάταξη ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπέμψει εικόνα συμπαγούς και συντεταγμένου κόμματος.
Είναι με ερωτηματικό αν επιφυλάσσεται ρόλος και για τον Νίκο Παππά ο οποίος διαδέχτηκε τον Σωκράτη Φάμελλο στη θέση του προέδρου της ΚΟ μετά την απομάκρυνση του δεύτερου από τον Κασσελάκη. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Παππάς μέχρι στιγμής ως τομεάρχης κατέχει τον κρίσιμο τομέα της Οικονομίας κάτι που παραμονές του προϋπολογισμού είναι δύσκολο να ανατραπεί. Άλλωστε ο Σωκράτης Φάμελλος σε αυτή τη φάση ομνύει στις συνθέσεις και δεν θέλει να δώσει εικόνα ρωγμών.