Με έντονες διαφωνίες σε μία σειρά από καταστατικές αλλαγές, ολοκληρώθηκε στις… 5 το πρωί η συνεδρίαση της επιτροπής καταστατικών αλλαγών του ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο των αλλαγών θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής το σαββατοκύριακο, προκειμένου να γίνει το πεδίο συζήτησης στο συνέδριο του Οκτωβρίου. Αναμένεται εν τω μεταξύ η εισήγηση να σταλεί και στα μέλη του οργάνου σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν τέθηκε και άρα δεν υπάρχει ακόμα κάποια σαφής πρόταση για την αλλαγή του ονόματος. Το όνομα Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς δεν μπήκε προς ψήφιση, παρότι είχε κατατεθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το όνομα θα μείνει για το τέλος, ενώ και στις αντιπαραθέσεις που εξελίσσονται για το αλλαγές, θεωρείται από τους περισσότερους ως το τελευταίο σε σημασία θέμα.
Κατά τα φαινόμενα υπάρχουν άλλα σημαντικότερα πεδία αλλαγών επί των οποίων εκφράζονται διαφωνίες και κάποιες απόψεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε προσωποκεντρικό κόμμα με αδύναμα συλλογικά όργανα.
Μία ισχυρή μειοψηφία, αποτελούμενη κυρίως από τους Γιάννη Μαντζουράνη, Παναγιώτη Παναγιώτου, Μαρία Ρεπούση, Παναγιώτη Κορμά, Γιώργο Παναγιωτόπουλο εξέφρασε την άποψη ότι «πάμε σε προεδροκεντρικό κόμμα» και ότι το σχέδιο των αλλαγών «αντίκειται στη δημοκρατική αρχή ότι τον πρώτο λόγο έχουν τα μέλη, ενώ υποβαθμίζει την κεντρική επιτροπή και άλλα όργανα».
Ένα από τα σημαντικότερα σημεία τριβής ήταν η διαμόρφωση των ψηφοδελτίων. Η αρχική πρόταση επί της οποίας εκδηλώθηκαν έντονες αντιδράσεις ήταν να επιλέγονται οι υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος με εσωτερικά δημοψηφίσματα (όπως στις πρόσφατες ευρωεκλογές) κατά 70% και σε ποσοστό 30% να ορίζονται από τον πρόεδρο.
Οι διαφωνούντες αντιπρότειναν ένα ποσοστό γύρω στο 10% ως δικαίωμα του προέδρου, αλλά τελικά η μείωση του αρχικού ποσοστού οδήγησε στο 25%.
Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν πέρασε η κατάργηση της Πολιτικής Γραμματείας.