Οι μεγαλειώδεις, μαζικότατες συγκεντρώσεις για τα Τέμπη στην Αθήνα και πολλές πόλεις της χώρας χθες, θύμισαν τις διαδηλώσεις των πρώτων μνημονιακών χρόνων, αν δεν τις ξεπέρασαν κιόλας σε όγκο, διαμορφώνοντας μία πολύ αρνητική και πιεστική εικόνα για την κυβέρνηση.
Σε αυτό το σκηνικό, ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος έχει στόχο όσο το δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει αντανακλαστικά αξιωματικής αντιπολίτευσης, πήρε χθες την πρωτοβουλία για τη συνεννόηση των προοδευτικών κομμάτων τις αντιπολίτευσης, προκειμένου να κατατεθεί από κοινού αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση ώστε ο πρωθυπουργός να έρθει απολογούμενος και πολιτικά απομονωμένος στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις. Η εν λόγω πρωτοβουλία, που εν μέρει επιβάλλεται και από τα πράγματα και την ανάγκη να δοθεί πολιτική έκφραση σε όλη αυτή την κοινωνική διαμαρτυρία, μοιάζει να επιχειρεί να δώσει συνέχεια και στο «μοντέλο Κατσέλη».
Αν και στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται τις υπογραφές των άλλων κομμάτων για να καταθέσει προ ημερησίας, για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να προέχει ο συμβολισμός του μετώπου σε αντιστοίχιση με το ποτάμι της κοινωνικής διαμαρτυρίας για το «έγκλημα των Τεμπών» και την κυβερνητική διαχείριση μέχρι και σήμερα, 2 χρόνια μετά, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ισχυρή η πεποίθηση περί «συγκάλυψης».
Χθες, ο Σωκράτης Φάμελλος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση και την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμένου να τους ενημερώσει για τον σκοπό της πρωτοβουλίας του.
Το ΠΑΣΟΚ στο σχόλιό του εμφανίστηκε θετικό, αφήνοντας ανοιχτό το τι θα κάνει με ένα «θα είμαστε παρόντες». Πρόταξε την εξήγηση πως δεν απαιτούνται οι υπογραφές του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην εμφανιστεί ότι σύρεται. Η προ ημερησίας «δεν απαιτεί στήριξη από το ΠΑΣΟΚ. Δεν εξαρτάται από την υπογραφές του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι δυσπιστία» σημείωναν χαρακτηριστικά από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Από την άλλη, δεν ανακοινώθηκε κάποια επικοινωνία Φάμελλου με τον Δημήτρη Κουτσούμπα ενώ το ΚΚΕ έσπευσε να τοποθετηθεί με ανακοίνωσή του, ότι συμφωνεί με προ ημερησίας, αλλά με τους δικούς του όρους, οπότε θα καταθέσει δική του πρόταση, «με βάση το ολοκληρωμένο πόρισμα που έχει δώσει στη δημοσιότητα με τα συμπεράσματα από την εξεταστική επιτροπή» και τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει. Άφησε δε την αιχμή ότι «πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση που υπερβαίνει τις διάφορες σκοπιμότητες και διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, όταν μάλιστα πρόκειται για δυνάμεις με μερίδιο ευθύνης σε αυτό το έγκλημα».
Σήμερα, πιθανόν να συνεχιστούν οι όποιες ζυμώσεις και θα φανεί αν και πώς θα προχωρήσει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αν θα ανταποκριθούν οι Χαρίτσης και Κωνσταντοπούλου, κ.ο.κ.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ τελικώς προχωρήσει μόνος του στην κατάθεση αιτήματος, είναι ένα ζήτημα και ο χρόνος που θα το πράξει καθώς αναμένεται η πραγματογνωμοσύνη του ΕΜΠ στο πλαίσιο της επίσημης δικαστικής έρευνας, πέραν της πραγματογνωμοσύνης του Β. Κοκοτσάκη ο οποίος διενέργησε παράλληλη έρευνα, ως εντεταλμένος των συγγενών των θυμάτων.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρέπει «να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθεί δικαιοσύνη», που σημαίνει ότι καταρχάς πρέπει «να ολοκληρωθεί άμεσα η εισαγγελική έρευνα και να κατατεθούν όλα τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων και των πραγματογνωμόνων και να έρθουν στη Βουλή, να ενημερωθεί η ελληνική κοινωνία και οι βουλευτές». «Και να αποδοθούν οι ευθύνες, όσο ψηλά και αν φτάνουν», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο.
Συνέχεια στο θέμα των τραπεζών – Η διαφοροποίηση Πολάκη για την Εθνική
Παράλληλα με το θέμα των Τεμπών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα «τρέξει» αυτή την εβδομάδα και το θέμα των τραπεζών το οποίο έχει ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα, με επίδικο το σπάσιμο του «καρτέλ» προς όφελως καταθετών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Σήμερα στις 12:00 αναμένεται η συνάντηση Φάμελλου με τον πρόεδρο του ΔΣ της Εθνικής Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνέντευξη Τύπου, μετά από τον κύκλο επαφών των προηγούμενων ημερών.
Οι τράπεζες και βασικά η θέση για την Εθνική, ήταν ένα σημείο διαφοροποίησης του Παύλου Πολάκη και του Τρύφωνα Αλεξιάδη κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο Παύλος Πολάκης, μιλώντας χθες το πρωί λίγο πριν το κλείσιμο των εργασιών, διατύπωσε την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει μια πιο ξεκάθαρη θέση για την Εθνική και το πέρασμά της υπό δημόσιο έλεγχο με ποσοστό 51% και πρότεινε και 3 σενάρια για τους τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό. Πιο αιχμηρός υπήρξε ο Τρύφων Αλεξιάδης ο οποίος σημείωσε πως οι θέσεις που διατυπώθηκαν δημόσια τις προηγούμενες μέρες κατά τον κύκλο των επαφών αποκλίνουν από τις συνεδριακές αποφάσεις που μιλούν για το πέρασμα έστω μίας συστημικής τράπεζας σε δημόσιο έλεγχο.
Στην ομιλία του ο Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε και στον προϋπολογισμό για «αξιοποίηση και ενίσχυση του ρόλου του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα» κάτι που ενδεχομένως να περιλαμβάνει κάποια μικρή αύξηση του ποσοστού συμμετοχής – μένει να ξεκαθαριστεί – όχι όμως στο 51% που προτείνει ο βουλευτής Χανίων.