Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε χθες η δήλωση της Ζωρζέττας Λάλη πως θα κρατήσει την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου, αν κατά την διαδικασία αντικατάστασης του βουλευτή μετά την παραίτησή του στις 10 Αυγούστου, φτάσει στην ίδια που κατέχει την 8η θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Κουμουνδούρου εξ αρχής θέτει ηθικό και πολιτικό ζήτημα στους επιλαχόντες του ψηφοδελτίου Επικρατείας, καλώντας τους στην ουσία να παραιτηθούν προκειμένου η έδρα να περάσει στον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο οποίος είναι στην 9η θέση του ψηφοδελτίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Όθων Ηλιόπουλος στη δήλωση παραίτησής του σημείωσε ότι παραιτείται υπέρ του έτερου απόδημου του ψηφοδελτίου και εκλεγμένου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συνεχιστεί η εκπροσώπηση των ελλήνων του εξωτερικού.
Χθες το θέμα ανακινήθηκε με αφορμή την δήλωση της κ. Λάλη (στην ιστοσελίδα dnews), ότι αν έρθει η σειρά της θα κρατήσει την έδρα. Κάτι που γενικά είναι γνωστό, ωστόσο με τη χθεσινή δήλωσή της, μια εβδομάδα μετά την παραίτηση Ηλιόπουλου και την πολιτική πίεση που ακολούθως ασκείται με σειρά επιχειρημάτων από την Κουμουνδούρου (την Κυριακή υπήρξε σχετική ανακοίνωση από την Νομαρχιακή Α’ Αθήνας) κατέστησε σαφές ότι η στάση της δεν αλλάζει, παρά το κλίμα που επικρατεί. Επικαλέστηκε μάλιστα και «απειλές» τις οποίες απέδωσε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Αυγή, με την διεύθυνση του κομματικού μέσου να διαψεύδει λίγο μετά ότι υπήρξε τέτοιο δημοσίευμα.
Αντιδράσεις από το κασσελακικό στρατόπεδο
Επίσημη αντίδραση από την Κουμουνδούρου δεν υπήρξε, όμως μια κάποια νευρικότητα εκδηλώθηκε. Από τα κεντρικά παρέπεμψαν στην απάντηση που έδωσαν μέσω των σόσιαλ μήντια οι Νίνα Κασιμάτη και Θεοδώρα Τζάκρη.
Η πρώτη, χαρακτήρισε την Ζωρζέττα Λάλη «αντι – ΣΥΡΙΖΑ» – εξαιτίας του ότι έχει μετακινηθεί προς τη Νέα Αριστερά, και όχι μόνο – και της καταλόγισε έλλειψη αξιοπρέπειας για το ότι θέλει να γίνει βουλευτής «κλέβοντας μία έδρα απ’ το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ».
Η δεύτερη με μια μακροσκελή ανάρτησή της δίνει και μια ακόμη διάσταση για τους λόγους της αντίδρασης της Κουμουνδούρου. Η Θεοδώρα Τζάκρη «διαβάζει» βιασύνη στην κίνηση της επιλαχούσας να δηλώσει από τώρα τι θα κάνει «αν συντρέξουν οι προϋποθέσεις» όταν έρθει η ώρα και της αποδίδει μεθόδευση για να δώσει επιχειρήματα στους άλλους επιλαχόντες:
«Η δήλωση γίνεται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία από κάποιον/α/ους τρίτους.
Αφού έτσι κι αλλιώς θα την έπαιρνε την έδρα η Ζωρζέττα, μάλλον χάρη σας κάνω που την καταλαμβάνω εγώ …».
«Δίνει επιχειρήματα στους επιλαχόντες»
Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η Θεοδώρα Τζάκρη η οποία δείχνει να φωτογραφίζει την περίπτωση της Πόπης Τσαπανίδου. Η Πόπη Τσαπανίδου είναι η πρώτη που θα καλέσει στη διαδικασία των «διερευνητικών» ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, αφού ανακοινώσει την παραίτηση Ηλιόπουλου, μόλις ξαναλειτουργήσει η Ολομέλεια, την Τετάρτη 28 Αυγούστου.
Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών δίνουν περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο η κ. Τσαπανίδου να κρατήσει την έδρα – υπήρξε άλλωστε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει μέλος.
Αυτό φαίνεται να είναι που ενοχλεί την Κουμουνδούρου: ότι μπροστά στο ενδεχόμενο να «κλαπεί» μία ακόμη έδρα – σύμφωνα με την δημόσια επιχειρηματολογία – θα θεωρηθεί προτιμότερο να κρατήσει την έδρα η κ. Τσαπανίδου και η ίδια «νομιμοποιείται» να το κάνει παρά τα διλήμματα που θέτει η πλειοψηφία. Όπως ανέφερε και η Θεοδώρα Τζάκρη θα μπορεί να επικαλείται το ότι αν δεν δεχτεί η ίδια τότε η έδρα μάλλον θα πάει σε άλλο κόμμα.
Πόσο θα τεντωθεί το σχοινί με Τσίπρα;
Πάντως, από την Κουμουνδούρου επιμένουν ότι οι επιλαχόντες πρέπει να ανταποκριθούν στο αίτημα Ηλιόπουλου και λένε πως δεν διανοούνται ότι πρόσωπα που είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δε θα κάνουν στην άκρη ώστε ο εκλεγμένος πρόεδρος να μπει στη Βουλή και να εκπροσωπεί το κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση και κοινοβουλευτικά. Στο ζήτημα που ανέδειξε και η κ. Τζάκρη πως αν δεν είναι η Τσαπανίδου θα είναι η Λάλη, λένε πως «αυτό θα το δούμε» όταν προκύψει.
Με δεδομένο ότι η Πόπη Τσαπανίδου, όπως και ο επόμενος επιλαχών Μιχάλης Καλογήρου, θεωρούνται ότι ανήκουν στην επιρροή του Αλέξη Τσίπρα, αν η Κουμουνδούρου επιμείνει στη στάση της θα εκληφθεί ως διάθεση για μία ακόμη σύγκρουση κορυφής με τον πρώην πρωθυπουργό. Είναι με ερωτηματικό επομένως πόσο τελικά θα τραβήξει το σχοινί ο 7ος της Κουμουνδούρου, μερικές εβδομάδες πριν το συνέδριο σε περίπτωση που η Πόπη Τσαπανίδου αποδεχτεί την έδρα Ηλιόπουλου.
Ένα ακόμη σκεπτικό που διατυπώνει η κ. Τζάκρη και φαίνεται θα χρησιμοποιηθεί και αυτό τις επόμενες μέρες είναι αν η κ. Λάλη εκφράζει «προσωπικό τυχοδιωκτισμό» με την στάση της ή αν αυτή υπαγορεύεται από την νέα συλλογικότητα στην οποία προσχώρησε.
Οι καταγγελίες Λάλη για απειλές και η απάντηση Αυγής και Αυλιανού
Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες Λάλη ότι δέχτηκε «απειλές» μέσω αρθρογραφίας στην διαδικτυακή Αυγή κατονομάζοντας μάλιστα συγκεκριμένο πρόσωπο (τον κ. Νικόλαο Αυγιανό) η διεύθυνση της Αυγής απάντησε με σημειώμά της διαψεύδοντας όπως προαναφέρθηκε ότι δημοσίευσε αρθρογραφία με απειλές και ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει αρθρογραφήσει στο σάιτ καθώς δεν είναι ούτε εργαζόμενος ούτε συνεργαζόμενος.
Αυτό που σύμφωνα με την διεύθυνση του μέσου συνέβη είναι ότι υπήρξαν σχόλια κάτω από την ανάρτηση του άρθρου στους λογαριασμούς σόσιαλ μήντια της Αυγής. Μεταξύ άλλων αναφέρει η διεύθυνση της εφημερίδας: «Δεν υπάρχει αρθρογράφος, συνεργάτης ή εργαζόμενος, Αυλιανός στην Αυγή (avgi.gr), δεν υπήρξε σχόλιο (πόσω μάλλον απειλητικό) για την κα Λάλη. Οποιαδήποτε αναφορά στα κοινωνικά δίκτυα ή σε σχόλια αναγνωστών κάτω από κάποια ανάρτηση ή άρθρο, δεν έχει καμία σχέση με την Αυγή». Η εφημερίδα καλεί την Ζ. Λάλη να ανασκευάσει χαρακτηρίζοντας την εν λόγω αναφορά της «δυσφημιστική».
Όσο για την αναφορά της κ. Λάλη ότι το εν λόγω πρόσωπο στο facebook «διαφημίζει τις κυνηγετικές του ικανότητες, άρα οπλοφορεί», απάντησε ο ίδιος ο κ. Ν. Αυλιανός ζήτησε συγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσε το σχόλιό του διαβεβαιώνοντας πως δεν είχε καμία πρόθεση να εκπέμψει απειλή και πως εκτός από την κυνηγετική του ιδιότητα είναι γιατρός γυναικολόγος και σέβεται και εκτιμά το πρόσωπό της.